7 dažniausiai užduodami klausimai apie mėnesines

Kodėl dar neturiu mėnesinių, ar jos ne per gausios – tokie ir panašūs klausimai ypač dažni moterų tarpe. Pateikiame 7 dažniausiai užduodamus klausimus apie menstruacijas bei atsakymus į juos.

Dažniausiai užduodami klausimai apie mėnesines.<br>123rf nuotr.
Dažniausiai užduodami klausimai apie mėnesines.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2015, 1:47 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:15 AM

Kodėl neturiu mėnesinių?

Priežastys gali būti kelios. Viena jų – nėštumas, kita – menopauzė. Tačiau mėnesinės dingti gali ir dėl streso, drastiškų dietų, kuomet per trumpą laiką numetama daug svorio. Menstruacijų gali nebūti taip pat ir dėl didelio fizinio krūvio. Su šia problema labai dažnai susiduria sportininkės.

Mėnesinės gali pradingti taip pat dėl vartojamų medikamentų. Dažniausiai dėl antidepresantų bei kai kurių vaistų, skirtų sureguliuoti kraujo spaudimą.

Jei visos išvardintos priežastys jums netinka, skubėkite pas gydytoją. Galbūt turite problemų su skydliauke.

Kaip išvengti skausmo?

Skausmas mėnesinių metu atsiranda dėl didelio kiekio organizme pagaminamo hormono, atsakingo už gimdos susitraukimą. Skausmą malšinti galima medikamentais, tačiau verta išbandyti ir natūralias priemones.

Žolelių arbatos yra viena priemonių kovoti su skausmu. Tuo tarpu stipri kava, arbata ar gazuoti gėrimai yra tie produktai, kurių reikėtų vengti.

Apie stiprius mėnesinių skausmus vertėtų pasikalbėti su gydytoju, nes jie gali atsirasti dėl anatominių priežasčių, taip pat fibromų ar uždegimų.

Ką reiškia pernelyg gausios mėnesinės?

Mėnesinės vadinamos gausiomis, kuomet kraujuojama ilgiau nei septynias dienas, o kasdien sunaudojame daugiau nei keturis tamponus arba šešis įklotus. Jeigu tokios mėnesinės pasitaiko tik retkarčiais, baimintis nėra ko. Tiesiog tomis dienomis reikėtų valgyti daugiau geležies turinčių produktų.

Tačiau jei labai gausios mėnesinės pasitaiko nuolat, būtina pasitarti su gydytoju. Tai gali perspėti, jog sutriko hormonų pusiausvyra.

Kodėl mėnesinės nereguliarios?

Jeigu mėnesinės prasidėjo neseniai, tai visiškai normalu – jos bus nereguliarios. Organizmui reikia maždaug dviejų metų, kad menstruacijų ciklas taptų reguliarus. Didžioji dalis moterų bent kartą per metus turi mėnesines per anksti arba per vėlai.

Menstruacijų reguliarumą gali paveikti taip pat stresas, kelionėse pasikeitęs klimatas, ligos (net peršalimas), dietos.

Apsilankyti pas gydytoją vertėtų tuomet, jei mėnesinių ciklas trumpesnis nei 23 dienos, arba ilgesnis nei 35. To priežastimi gali būti sutrukusi skydliaukės veikla, policistinės kiaušidės ar kiti susirgimai.

Kokios mėnesinės vadinamos per menkomis?

Menkos menstruacijos yra tuomet, jei trunka vos vieną ar dvi dienas. Be to, kraujo išsiskiria itin mažai. Jei jūsų mėnesinės labai negausios ir trumpos, būtina kreiptis į gydytoją. Taip gali būti dėl skydliaukės veiklos sutrikimų, taip pat dėl policistinių kiaušidžių.

Kas yra „tepimas“?

„Tepimu“ vadinamas vos kelių lašų kraujavimas ne ciklo metu. Įprastai jis atsiranda apvaisinimo metu, kuomet embrionas įsitvirtina gimdoje. Tačiau jei po tokio „tepimo“ nepaaiškėja, jog esate nėščia, geriausia pasikalbėti su gydytoju. Tai gali būti sutrikusios hormonų veiklos ar net vėžio simptomas.

Ar menstruacijų metu negalima dažyti plaukų?

Gali pasirodyti keista, bet tai iš tikrųjų tiesa. Mėnesinių metu galvoje esančios riebalinės liaukos veikia intensyviau, dėl to plaukų dažai prasčiau įsigeria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.