8 miego pozos: kaip jos veikia sveikatą?

Kokioje pozoje miegate dažniausiai? Pasirodo, atsakymas į šį klausimą yra labai svarbus. Mat ne tik miego trukmė, bet ir pasirinkta poza turi įtakos sveikatai.

Pasirinkta miego poza turi įtakos sveikatai.<br>123rf nuotr.
Pasirinkta miego poza turi įtakos sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 8:45 PM

Ant nugaros

Miegojimas ant nugaros rankas laikant prie šonų yra vadinamas sveikiausiu. Taip išlaikote stuburą bei kaklą teisingoje pozicijoje, tačiau tik tuo atveju, jeigu nepasikišate po galva daug pagalvių. Kita vertus, miegantys ant nugaros knarkia dažniausiai. Todėl sužinokite, kuri miego poza labiausiai tinka jums.

Rankos į viršų

Jei miegate ant nugaros, tačiau rankas pakėlę į viršų – taip vadinama žvaigždės poza – taip pat išlaikote stuburą tinkamoje pozicijoje. Tačiau taip pakeltos rankos gali spausti nugaros raumenis, dėl ko atsiras skausmai. Be to, kaip jau minėta – miegantys ant nugaros dažniau knarkia. Nepriklausomai nuo to, ar rankos pakeltos, ar ne.

Ant pilvo

Miegojimas ant pilvo gali pagerinti virškinimą, bet būkite atsargūs – atsisukus veidu į pagalvę, jums gali būti sunku kvėpuoti. Be to, miegodami ant pilvo įprastai pasukate galvą į kairę arba į dešinę. Jei taip išmiegosite visą naktį, ryte jums gali skaudėti kaklą. Miegojimas ant pilvo taip pat gali būti nugaros skausmų priežastimi, nes stuburas yra išlinkęs.

Vaisiaus poza

Miegoti vaisiaus poza galbūt yra patogu, tačiau gali sukelti nemažai sveikatos sutrikimų. Visų pirmą paveikti jūsų nugarą ir kaklą. Be to, šioje pozoje žmogus negali giliai kvėpuoti.

Ant šono

Jei miegate ant šono, priglaudę prie jo rankas, stuburas yra išlaikomas idealiausioje pozicijoje. Tai padės sumažinti arba išvengti stuburo bei kaklo skausmo. Tačiau iš ši miego poza turi trūkumų. Manoma, kad pasirinkus ją, jūsų oda greičiau sensta, o krūtis nusileidžia žemyn.

Rankos į šonus

Miegodami ant šono bei laikydami į šonus rankas taip pat išlaikote savo stuburą tinkamoje pozicijoje, tačiau jums gali atsirasti pečių skausmai, dėl to, kad nuolatos juos užspaudžiate. Todėl geriausia laikyti rankas prieš save.

Ant dešiniojo šono

Jeigu įprastai miegate ant šono, labai svarbu pasirinkti tinkamai ant kurio. Jei miegosite ant dešiniojo šono, ilgainiui jus gali pradėti kankinti rėmuo. Kita vertus, miegodami ant kairiojo šono pernelyg spaudžiate kepenis. Įdomu tai, kad nėščiosioms patariama miegoti būtent ant kairiojo šono.

Apie pagalves

Geram ir sveikam miegui ne ką mažiau svarbu pasirinkti ir tinkamą pagalvę. Miegantys ant nugaros turėtų pasidėti mažą pagalvę po stuburu. Miegantys ant šonų, gali pasidėti pagalvę tarp kelių. Tuo tarpu miegantys ant pilvo turėtų pasidėti pagalvę po klubais. Laikydamiesi šių taisyklių išvengsite skausmo ryte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.