Kokias ligas išduoda trūkinėjanti oda ir kaip gydyti?

Ar žinote, kas bendro yra tarp kopūstų lapų, medaus, keptų svogūnų ar vandenilio peroksido? Visa tai – puikios priemonės pasigaminti namuose „tepalą“, skirtą sutrūkinėjusiai odai gydyti.

Kokias ligas išduoda trūkinėjanti oda?<br>123rf nuotr.
Kokias ligas išduoda trūkinėjanti oda?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 2:55 PM

Kodėl oda trūkinėja?

Labai dažnai taip atsitinka todėl, kad oda būna pernelyg sausa. Odos sausumas gali taip pat būti rimtų ligų simptomu. Dermatologai netgi kartais nustato diagnozę – pernelyg sausa oda. Odos sausumas, niežulys pasitaiko žmonėms, sergantiems atopiniu dermatitu.

Oda pradeda sausėti ir esant skydliaukės veiklos sutrikimams. Jei pastebėjote, jog jūsų oda trūkinėja, vertėtų pasitikrinti ir dėl diabeto.

Netgi plaučių ligos gali būti sausėjančios bei trūkinėjančios odos priežastimi. Neigiamai odą veikia ir vitaminų D bei A trūkumas. Įvairūs įtrūkimai, pleiskanojimas gali būti požymis, jog prasidėjo odos grybelis. Ne ką mažiau svarbi ir mityba – netinkamai maitinantis gražios ir sveikos odos tikrai neturėsite.

Trūkinėti oda gali taip pat dėl buitinės chemijos poveikio. Jeigu ji naudojama dažnai, rankos ilgai laikomos vandenyje.

Nereikia pamiršti aplinkos poveikio – didelė kaitra, šaltis, vėjas – priežastys dėl kurių oda gali sutrūkinėti.

Žmonės, kurie kenčia nuo trūkinėjančios odos ant kojų, pirmiausia turėtų pasitikrinti dėl endokrininių ligų. Įtrūkimai ant kojų taip pat gali atsirasti dėl grybelinės infekcijos.

Kaip gydyti?

Pastebėję įtrūkimus ant odos geriausia kreipkitės į gydytoją. Jis, atlikęs tyrimus, galės nustatyti, ar to priežastys – endokrininės ligos, diabetas ar kita. Jeigu priežastis – skydliaukės veiklos sutrikimai, būsite nukreiptas pas endokrinologą. Tačiau nereikia pamiršti, jog pagalbos reikia ir odai.

Jeigu trūkinėja rankų oda, būtinai keiskite mitybą. Turėtumėte valgyti daugiau daržovių, vaisių, kiaušinių bei jautienos.

Jei oda trūkinėja dėl grybelio, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris skirs priešgrybelinius vaistus ir paaiškins, kaip rūpintis pažeista oda.

Gydymas natūraliais būdais

Ne visi, kenčiantys nuo trūkinėjančios odos, savo problemą gali išspręsti vien tik įsigiję drėkinamąjį kremą ar kitas kosmetikos priemones. Kai kurie taip pat nepastebi jokio rezultato, nors ir vartoja vitaminus. Tokiais atvejais patariama išbandyti preparatus, kuriuos galite pasigaminti namuose.

Medaus kompresai

Paimkite šaukštą medaus ir pašildykite. Tai daryti geriausia vandens „vonelėje“ – į šiltą vandenį įdėjus dubenį su medumi. Medaus nereikia kaitinti, jis turi būti šiltas. Be to, jums reikės linų sėmenų aliejaus ir kiaušinio trynio. Aliejaus reikia vos arbatinio šaukštelio.

Sumaišykite visus produktus. Turite gauti skystą masę. Ją paskirstykite ant sutrūkinėjusios odos. Norėdami, kad šis „tepalas“ geriau įsigertų, ranką apvyniokite maistine plėvele.

Plėvelę nuimkite ne anksčiau nei po valandos. Užteptą masę nuvalykite vatos tamponu. Jeigu oda stipriai sutrūkinėjusi, kompresą dėkite du kartus per savaitę.

Šaltas kiaušinio kompresas

Išgydyti sutrūkinėjusią odą gali taip pat kiaušinio ir aliejaus kompresas. Reikia atskirti kiaušinio baltymą nuo trynio ir pastarąjį sumaišyti su aliejumi. Gautą mišinį įtrinti į odą, palaikyti 20 minučių ir tada nuplauti vandeniu. Procedūrą reikėtų kartoti kartą per savaitę.

Sodos ir muilo vonelės

Valgomąjį šaukštą sodos įpilkite į pusantro litro karšto vandens, įdėkite pusę šaukštelio natūralaus muilo, kuriame yra mineralų ir jūros druskos. Į paruoštą vonelę įmerkite kojas ir laikykite 15 minučių. Rezultatą pamatysite po 10 kartų.

Žolelių vonios

Užvirkite 2 litrus vandens, į jį įberkite po šaukštą džiovintų ramunėlių, medetkų, šalavijų ir jonažolių. Kai vanduo kiek pravės įpilkite 2 šaukštus 9 procentų acto. Paruoštoje vonelėje palaikykite kojas 10 minučių, nusausinkite ir patepkite problemines vietas drėkinamuoju kremu.

Profilaktika

Norėdami, kad rankų bei pėdų oda netrūkinėtų, galite padaryti obuolių acto voneles profilaktiškai. Tereikia į šilto vandens litrą įpilti tris šaukštus acto ir palaikyti pėdas ar rankas 15 minučių paruoštame tirpale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.