Trūkčioja akių vokai – ar žinote, ką tai reiškia?

Daugelis žmonių skundžiasi, kad kartais trūkčioja viena arba dvi jo akys. Tačiau atsakymą, kodėl taip yra, žino  tikrai retas. Nors tai nėra pavojinga liga, tačiau sukelia nemažai nepatogumų.

 Akys gali trūkčioti net kelias dienas.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
 Akys gali trūkčioti net kelias dienas.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2019, 12:25 PM

Akių vokai gali trūkčioti vos kelias sekundes, valandas arba net kelias dienas. Kartais dėl to padidėja akių jautrumas šviesai arba pradedame matyti it per miglą.

Medikai negali iki galo paaiškinti, kodėl atsiranda akių vokų trūkčiojimas, tačiau pastaraisiais metais jie smarkiai priartėjo prie priežasčių nustatymo. Dažniausia akių trūkčiojimo priežastis – stresas arba kavos vartojimas.

Tai pagrindinės priežastys, dėl kurių iš mūsų kraujo pašalinamas taip reikalingas magnis. Dėl jo trūkumo atsiranda ne tik akių vokų, bet ir kitų kūno vietų trūkčiojimas. Be to, dėl magnio trūkumo sumažėja koncentracija, susilpnėja atmintis, sutrinka miegas ar atsiranda galvos skausmai.

Magnio koncentracija kraujyje mažėja ir dėl alkoholio vartojimo, rūkymo, viduriavimo, kontraceptikų.

Akies problema

Akių vokai gali trūkčioti ir dėl kitų priežasčių. Jos gali būti susijusios su akies pažeidimais, pavyzdžiui ragenos ar akies obuolio.

Trūkčiojimas gali atsirasti taip pat dėl akių sausėjimo. Dažniausiai tai būna ilgo darbo prie kompiuterio pasekmė arba atsiranda dėl oro kondicionieriaus. Tuomet jaučiamas akių niežulys, deginimas. Atrodo, jog akyse atsirado svetimkūnis, bėga ašaros.

Akis trūkčioja ir dėl alerginės reakcijos, infekcijos ar aplinkos veiksnių, tokių kaip stiprus vėjas. Labai retai akių vokų trūkčiojimas atsiranda dėl rimtų ligų nervų sistemos ligų.

Kaip atsikratyti?

Akių vokų trūkčiojimas paprastai turėtų dingti jei gerai pailsėsime, gersime mažiau kavos, kompensuosime magnio trūkumą.

Magnio galima gauti valgant juodą šokoladą, riešutus, avižinius dribsnius, žirnius, grikius, špinatus, petražoles bei žuvį. Be abejo, galima taip pat vaistinėse įsigyti magnio tablečių. Tačiau medikai siūlo pirmiausia keisti mitybą.

Švelnus akių vokų masažas – taip pat galimybė išvengti akių vokų trūkčiojimo, nes taip atpalaiduojami vokai. Geras miegas visgi yra ko ne pagrindinis vaistas nuo akių trūkčiojimo.

Ar verta apsilankyti pas gydytoją? Taip, jei akių vokų trūkčiojimas nedingsta ilgą laiką arba vis stiprėja. Medikų pagalba būtina ir tuomet, jei be trūkčiojimo atsiranda akių vokų patinimai, akys traiškanoja.

Tiesa, tokias atvejais akių vokų trūkčiojimas tėra tik pasekmė, todėl medikai pirmiausia bandys nustatyti jus kamuojančią ligą. Po gydymo trūkčiojimas turėtų išnykti.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų rugsėjo 17 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.