Kodėl trūkinėja lūpų kampučiai ir kaip to išvengti?

Trūkinėjantys lūpų kampučiai yra ne tik estetinė problema. Jų atsiradimas gali perspėti netgi apie susirgimą vėžiu.

Kodėl trūkinėja lūpų kampučiai ir kaip to išvengti?<br>123rf nuotr.
Kodėl trūkinėja lūpų kampučiai ir kaip to išvengti?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 9:56 AM

Sutrūkinėję lūpų kampučiai įprastai parausta ir sukelia nemalonų perštėjimą. Skausmingiausia būna kalbant arba valgant. Gali atsirasti šašai, kurie su laiku vis labiau matomi. Sutrūkinėję lūpų kampučiai gali netgi palikti randus.

Atsiradimo priežastys

Priežasčių, kodėl trūkinėja lūpų kampučiai, yra labai daug. Taip gali atsitikti sergant kai kuriomis ligomis – cukralige, anemija ar ŽIV. Ši problema gali atsirasti ir dėl prastos burnos higienos ar neteisingo sąkandžio. Dėl pastarosios priežasties dažnai lūpų kampučiuose kaupiasi seilės, taip sudarydamos idealias sąlygas bakterijoms veistis.

Lūpų kampučiai gali trūkinėti dėl vitamino B trūkumo, taip pat jei esate alergiškas nikeliui, kurį galima rasti beveik visų stalo įrankių sudėtyje.

Padės vitaminai

Būdų, kaip išvengti arba gydyti trūkinėjančius lūpų kampučius yra nemažai. Jeigu ši problema nuolat kartojasi, geriausia yra pasidaryti kraujo testą, kuris parodys, kokių medžiagų jums trūksta. Tačiau neretai išvengti trūkinėjančių lūpų kampučių galite patys, be specialistų pagalbos.

Pirmiausia pagalvokite apie savo mitybą. Lūpų kampučiai pradeda trūkinėti tuomet, kai jums trūksta vitaminų. Todėl būtina į savo meniu įtraukti produktus, kuriuose gausu B grupės vitaminų.

Geriausiai tinka žuvis, mėsa, pieno produktai, avokadas, pupelės, žirniai, nesmulkinti grūdai. Jeigu lūpų kampučiai trūkinėja dažnai, geriau sumažinti kavos, cukraus, riebaus maisto vartojimą. Šie produktai išplauna iš organizmo vitaminus.

Medus ir aliejus

Seniai žinomas ir patikrintas metodas, kaip greičiau gydyti trūkinėjančius lūpų kampučius – medus. Jis turi antibakterinių savybių, todėl ne tik padės greičiau užgydyti žaizdas, bet ir sumažins skausmą.

Alyvuogių aliejus taip pat ko ne stebuklinga priemonė prieš trūkinėjančius lūpų kampučius. Jame gausu vitaminų, todėl užtenka tik įtrinti aliejų į lūpų kraštelius ir žaizdelės pradės gyti.

Sutrūkinėjusių lūpų kampučių skausmą taip pat galima mažinti pasiėmus agurko skiltelę. Pridėję jį kaip mat turėtumėte pajusti palengvėjimą.

Verta išbandyti ir šviežių mielių gydomąsias savybes. Mielės turi daug vitamino B12. Šaukštelį mielių reikia ištirpinti pusėje stiklinės šilto pieno ir gerti kasdien bent savaitę.

Padėti gali ir aspirino „košelė“. Tereikia sutrinti aspirino tabletę, sumaišyti ją su keliais lašai vandens ir patepti skaudamą vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.