Ką daryti, jei nusideginote liežuvį?

Nusideginti liežuvį labai paprasta, užtenka tik gurkštelėti karštos arbatos. Tačiau retas žino, kokie veiksmingiausi ir nepavojingi būdai padeda atsikratyti skausmo ir atvėsinti liežuvį.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 3:57 PM

Mažas nudegimas – irgi nudegimas

Liežuvio nudegimas – toks pats rimtas nudegimas, kaip ir visi kiti. Be to, liežuvis yra labai jautrus, todėl nudeginti jį labai paprasta. Juolab, kad gelbėjantis nuo skausmo, negali tiesiog pakišti liežuvio po šaltu vandeniu arba patepti vaistais.

Liežuvio nudegimą visuomet lydi skausmas, paraudimas, patinimas. Be to, jaučiamas nemalonus liežuvio tirpimas.

Ar galima dėti ledą?

Pirmas dalykas, kuris ateina į galvą nudeginus liežuvį – paimti į burną ledo gabalėlį. Nedarykite to. Ledas gali tik dar labiau pažeisti ir taip jautrų liežuvio paviršių.

Pasemkite į burną vėsaus vandens. Palaikykite kelias minutes. Kai vanduo sušils, išspjaukite jį ir kartokite veiksmą. Taip pat galima kelioms minutėms užtepti tepalo nuo skausmo, jis sušvelnins nemalonų jausmą.

Tinkamas maistas

Kol liežuvis neužgys, venkite karšto, aštraus ar rūgštaus maisto. Geriausia tinka kažkas vėsaus, pavyzdžiui, jogurtas, pudingas ar ledai.

Prevencija

Išvengti liežuvio nudegimų labai paprasta – tiesiog neskubėkite valgyti karšto maisto. Jei maistas degina pirštus, būtinai nudegins ir liežuvį. Dar atsargiau reikėtų elgtis su karštais gėrimais, sriubomis.

Skystis greitai pasiskirsto po visą burną ir nudegina dar didesnį plotą. Sūris, pomidorai ir kiaušiniai – produktai, kurie labai gerai sulaiko šilumą, tad prieš valgydami juos palaukite kiek ilgiau.

Be to, nepamirškite, kad maistas šildomas mikrobangų krosnelėje iš vidaus gali būti karštesnis, nei iš išorės, todėl būtinai leiskite jam šiek tiek pravėsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.