Kodėl svaigsta galva ir kada susirūpinti?

Bent kartą gyvenime galva yra apsvaigusi kiekvienam. Nieko blogo, jei tai nutiko staiga užklupus emocijoms. Tačiau kai kuriais atvejais svaigstanti galva praneša apie rimtas ligas.

Svaigstanti galva praneša apie rimtas ligas.<br>123rf nuotr.
Svaigstanti galva praneša apie rimtas ligas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-08 09:00, atnaujinta 2017-10-11 10:55

Atėję pas gydytoją žmonės neretai skundžiasi galvos svaigimu. Siekdamas nustatyti jo priežastis medikas turi atlikti nemažai tyrimų. Kartais prireikia netgi tokių, kaip kompiuterinė tomografija ar magnetinis rezonansas.

Kodėl svaigsta galva?

Esmė ta, kad žmogus išlaiko pusiausvyrą dėka kelių sistemų: regos, vestubiuliarinio aparato (ausyje) bei raumenų-kaulų sistemos. Visa gaunama informacija keliauja per pojūčius į žmogaus smegenis.

Menkiausias pažeidimas bet kurioje iš minėtų sistemų gali siųsti netinkamus signalus smegenims ir žmogui pradeda svaigti galva.

Tiesa, galvos svaigimas gali būti skirtingas. Vienam atrodo, kad juda viskas aplink jį, kitam, kad juda jis pats. Todėl kartais net specialistams sunku atsakyti, dėl kokios priežasties atsiranda galvos svaigimas. Vis dėlto, tikslią diagnozę galės nustatyti tik gydytojas, todėl jei svaigimai kartojasi – nedelskite.

Be abejo, tai nereiškia, kad kiekvieną kartą pajutus galvos svaigimą, būtina bėgti į gydymo įstaigą. Kartais galva gali svaigti dėl staiga atsiradusio deguonies pertekliaus ar miego trūkumo.

Kada neverta baimintis?

Jei galva apsvaigsta užplūdus emocijoms – teigiamoms ar neigiamoms – jaudintis tikrai neverta. Tai trumpalaikis reiškinys, kuris netrukus praeis. Galva apsvaigsta dėl adrenalino padidėjimo.

Nemažai žmonių galvos svaigimą, pykinimą pajunta kelionių metu – važiuojant autobusu, plaukiant laivu. Šią problemą galima išspręsti prieš kelionę išgėrus vaistų nuo pykinimo.

Galiausiai galvos svaigimas pasireiškia žmonėms, kurie laikosi griežtos dietos arba tiesiog pamiršta pavalgyti.

Kada laikas sunerimti?

Galvos svaigimas gali būti rimtų ligų pranašas. Stebėdami savo organizmą jūs galite suprasti, kokius signalus jums siunčia kūnas.

Jeigu svaigsta galva, tačiau jokie kiti simptomai nepasireiškia, dėl to gali būti kaltas vestibiuliarinis aparatas. Pasireiškia stiprus galvos svaigimas, temsta akyse, kelias sekundes kūnas tarsi nevaldomas.

Kartais šiuos simptomus lydi pykinimas. Tai gali reikšti, jog jums vidurinės ausies uždegimas.

Jeigu galvos svaigimą lydi ir galvos skausmai, greičiausiai jums migrena. Nuo jos kenčia nuo 3 iki 16 procentų žmonių.

Šie simptomai taip pat gali reikšti apsinuodijimą – maistu, alkoholiu, chemikalais, o taip pat pasireikšti tuomet, jei susitrenkėte galvą.

Stiprus galvos skausmas, kurį lydi aštrus skausmas gali reikšti ir insultą. Tuomet jaučiamas silpnumas, pasireiškia regos sutrikimai, sunku kontroliuoti judesius.

Galvos svaigimas lydimas klausos praradimo, švilpimo ausyse, trunkančio netgi keletą valandų, gali perspėti apie Menjero ligą. Tai – pusratinių kanalų vandenė arba kitaip vidurinės ausies pažeidimas.

Kai kurtumas jaučiamas tik vienoje ausyje ir atsiranda staiga, tai gali reikšti membranos tarp vidinės ir vidurinės ausies plyšimą. Šiuo atveju svaigimas stiprėja tuomet, kai atliekami staigūs judesiai arba kosėjama.

Jeigu svaigimas yra vos jaučiamas, bet sustiprėja kuomet judame ar palenkiame galvą, tai susiję su kaklo osteochondroze. Kaklo srityje yra daug kraujagyslių ir nervų, maitinančių kaklo, kaukolės, veido audinius. Tie kanalai yra siauri, todėl mažiausias kaklo slankstelių poslinkis gali sukelti stuburo arterijos spazmus, o jeigu pradeda ją nuolat spausti, atsiranda kaklo osteochondrozė.

Galiausiai galvos svaigimas gali atsirasti dėl vaistų vartojimo. Yra visa eilė medikamentų, kurie sukelia tokį jausmą. Vieni tokių – antibiotikai, antidepresantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.