Patarimai iš vaistinės: kaip išsirinkti probiotikus?

Atvėsus orams ir prasidedant peršalimo ligų sezonui daugelis suskumba stiprinti imunitetą. Tiesa, tai reikėtų daryti nuolat taisyklinga mityba ir fiziškai aktyviu gyvenimo būdu, kita vertus, kartais prireikia papildomos pagalbos, o šiuo tikslu puikiai tinka probiotikai. Tačiau jų pasirinkimas – itin didelis. Į ką atkreipti dėmesį renkantis tokius papildus ir kokiais atvejais juos vartoti pasakoja „Atgijos“ vaistinės direktorė Dalia Purienė.

Probiotikų vartojimas svarbus žarnynui.<br>123rf nuotr.
Probiotikų vartojimas svarbus žarnynui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Sep 16, 2019, 3:15 PM

– Iš tiesų atvėsus orams probiotikų vartotojų ratas pagausėja?

– Yra grupė žmonių, kurie probiotikus vartoja profilaktiškai patys, duoda savo vaikams. Kita vertus, atvėsus orams, norinčiųjų vartoti probiotikus iš tiesų lyg ir padaugėja. Mat žmonės dažniau serga, galbūt dažniau vartoja antibiotikus. Tačiau vasarą jų taip pat nestinga, nes šie papildai turi įvairių privalumų.

Žmonės šiltuoju sezonu gi dažniau vyksta į gamtą, kur didesnė galimybė apsinuodyti netinkamai laikomais maisto produktais. Be to, dažniau sutrinka virškinimas. Vartojant maisto papildus su gerosiomis bakterijomis tokių atvejų tikimybė sumažėja.

– Kuo žmogaus organizmui svarbios tos gerosios bakterijos?

– Probiotikų vartojimas svarbus žarnynui, imunitetui, net ir virškinimui, mat šie preparatai padeda gerinti virškinimo sistemos darbą. Žmogaus žarnynas gi didelis, tad nieko keista, kad imunitetas iš dalies priklauso nuo ten vykstančių procesų. Kuo geresnis žarnyno darbas, kitaip tariant, virškinimas jame, tuo geriau funkcionuoja ir kitos gyvybinės sistemos, pagerėja naudingųjų medžiagų pasisavinimas.

Fermentų žarnyne mes turime nedaug, čia veikia tik bakterijos, o jei jų trūksta, natūralu, kad žmogus ima dažniau sirgti, prastėja jo atsparumas įvairiems virusams, infekcijoms. Probiotikai naudingi ir tiems, kas turi problemų dėl odos. Mat kai žarnynas užsiteršęs, normaliai nevyksta virškinimo procesas, iš karto padidėja spuoguotumas, sustiprėja alerginės reakcijos.

– Probiotikus galima vartoti nepasitarus su gydytoju?

– Jų būna dviejų formų. Vieni – kaip vaistai, skirti tam tikrų konkrečių negalavimų gydymui, pavyzdžiui, viduriavimui, vėmimui malšinti. Kiti – kaip papildai. Pastaruosius iš tiesų galima vartoti be gydytojo rekomendacijų, kaip profilaktikos priemonę. Vartojant antibiotikus, paprastai gydytojas iš karto paskiria arba rekomenduoja probiotikų.

– Galbūt tuomet yra vartojimo rekomendacijų? Pavyzdžiui, ar reikalingos pertraukos?

– Kalbant apie probiotikų vartojimą, konkrečių rekomendacijų dėl laikotarpio kaip ir nėra. Mano manymu, tai reikėtų daryti tris keturias savaites, iki mėnesio, o po to padaryti pertrauką. Kita vertus, kalbant apie sveikatą, bet kokiu atveju reikėtų pasitarti su gydytoju ir vaistininku, ką ir kaip vartoti. Probiotikų pasiūla didelė, tad specialistas, atsižvelgęs į konkretų atvejį, geriausiai rekomenduos, padės išsirinkti.

– Tačiau ir pats žmogus turi žinoti, ką pirkti. Yra svarbių aspektų, į ką atkreipti dėmesį perkant probiotikus?

– Svarbu atkreipti dėmesį, kad pasirinktas probiotikas būtų kompleksinis. Tuomet pasiekiamas geresnis rezultatas. Dar, įsigyjant tokius papildus, svarbu pažiūrėti į jų sudėtį. Idealu, kuomet į produkto sudėtį įeina keletas ar net keliolika padermių probiotinių kultūrų, iš kurių svarbiausios – lakto ir bifido bakterijos.

Ten taip turėtų būti maistinių skaidulų ir kokių nors oligosacharidų arba paprasčiau – sudėtingųjų angliavandenių. Turiu galvoje, kad preparate būtų ne vien gyvybingų gerųjų bakterijų, bet ir joms gyvuoti būtinų maistinių medžiagų.

Gerosios bakterijos, kolagenas, probiotikai / prebiotikai internetu – Ohhira.lt svetainėje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.