7 dalykai, kurie įvyksta organizme, kai atsisakote alkoholio

Medikai vienbalsiai tikina, kad alkoholio žala organizmui gali būti nepataisoma. Velnio lašų vartojimas yra daugelio sveikatos sutrikimų, taip pat socialinių problemų priežastis. Tačiau ar žinojote, kas įvyksta jūsų organizme, kai jo atsisakote?

Atsisakę alkoholio numesite svorio.<br>123rf nuotr.
Atsisakę alkoholio numesite svorio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 6:27 PM

1. Numesite svorio

Alkoholiniuose gėrimuose yra daug kalorijų. Vienoje vyno taurėje jų gali būti maždaug 150. Nesunku paskaičiuoti, kiek kalorijų suvartosite, jei išgersite 3 ar 5 vyno taures. Pripažinkite – tikrai daug. Atsisakykite alkoholio, pakeiskite jį vandeniu ir pamatysite, kaip per mėnesį ar porą neteksite bent kelių kilogramų.

2. Nustosite persivalgyti

Ne vienas atliktas mokslinis tyrimas įrodė, jog pavartoję alkoholio žmonės linkę daugiau valgyti. Be to, neretai gerdami alų ar vyną, jie pasistato šalia užkandžių lėkštę ir nejučiomis suvartoja didelį kiekį kalorijų to net nepastebėdami.

Mokslininkai spėja, kad persivalgyti tokiais atvejais esame linkę ir dėl to, kad alkoholis paaštrina pojūčius, be kita ko, ir alkio pojūtį. Nustatyta, kad moterys, vartojusios alkoholį, suvartoja maždaug 30 proc. daugiau maisto.

3. Pagerės medžiagų apykaita

Kuomet vartojate alkoholį, organizmas gamina energiją, kurią gauna iš alkoholio „atneštų“ kalorijų. Įprastai energijos gamybai organizmas pasitelkia jame esančius riebalus. Nustokite vartoti alkoholį ir jūsų organizmas gaus naują impulsą.

4. Tapsite sveikesni

„New Scientist“ žurnalo darbuotojai nusprendė 5 savaitėms atsisakyti alkoholio. Praėjus šiam laikui buvo ištirta jų sveikata. Paaiškėjo, kad cholesterolio kiekis jų kraujyje sumažėjo 5 proc., gliukozės – 15 proc., o riebalų kepenyse – net 16 proc. Šis eksperimentas parodė, kaip greitai „išsivalo“ organizmas, kai nustojame vartoti alkoholį.

5. Geriau miegosite

Nors atrodytų, jog išgėrę vyno ar alaus galite lengviau užmigti, iš tiesų tai netiesa. Vartodami alkoholį sutrikdote savo miegą. Prieš miegą vartojamas alkoholis paveikia smegenis, todėl negalite atsipalaiduoti. Jei atsisakysite velnio lašų, miegosite daug geriau.

6. Oda taps gražesnė

Alkoholis ne tik išplauna iš organizmo skysčius, bet ir paskatina nuodingų medžiagų gamybą, dėl kurių veido oda papilkėja, atsiranda spuogai. Atsisakę alkoholio jau po kelių dienų pastebėsite, kad veido oda tapo gražesnė, šviesesnė.

7. Sumažėja rizika sirgti

Daugybė atliktų tyrimų įrodė, kad sumažinus vartojamo alkoholio kiekį, sumažėja taip pat rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu. Be to, atsisakę alkoholio taip pat sumažinsite riziką susirgti vėžiu. Alkoholio vartojimas labiausiai susijęs su kepenų, krūties, storosios žarnos vėžio susirgimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?