Kas vyksta organizme kai nustojate vartoti cukrų?

Cukrus gali būti viena iš vidurių užkietėjimo priežasčių, todėl geriausia stengtis pašalinti jį iš savo mitybos raciono, siekiant palengvinti virškinimą ir pasirūpinti tinkamu kūno svoriu.

Didelis cukraus kiekis gali būti energijos trūkumo priežastimi.<br>123rf nuotr.
Didelis cukraus kiekis gali būti energijos trūkumo priežastimi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-22 12:21, atnaujinta 2017-09-27 23:39

Cukrus yra vienas iš labiausiai vartojamų maisto produktų pasaulyje, bet deja, ir vienas iš pavojingiausių sveikatai.

Ir nors saldus jo skonis jau seniai tapo mums gyvybiškai svarbus, ilgainiui cukraus vartojimas gali ženkliai pakenkti gyvenimo kokybei ir tapti daugelio sveikatos problemų priežastimi.

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad ne visas cukrus yra vienodai žalingas. Labiausiai pavojingas sveikatai yra baltas rafinuotas cukrus. Šis cukrus parduodamas bet kurioje parduotuvėje ir naudojamas maisto pramonėje, jo dedama ne tik į duoną, tortus, sausainius ir pyragus, bet ir daugelį kitų maisto produktų.

Maisto pramonė jau pripratino mus prie cukraus, todėl fiziškai dažnai jaučiame neapsakomą norą suvalgyti ką nors saldaus. Taigi išties visiškai pašalinti cukrų iš savo mitybos yra be galo sunku, nes jo yra daugelyje produktų, kuriuos kasdien vartojame.

Mes turėtume žinoti apie cukraus sukeliamus pavojus sveikatai, kad galėtume kiek įmanoma labiau sumažinti jo kiekį savo kasdienėje mityboje.Taigi kokie pokyčiai įvyks atsisakius ar sumažinus cukraus kiekį mityboje.

Padidės energijos kiekis

Daugelis žmonių turi blogą įprotį pajutę energijos trūkumą gerti saldžius gaiviuosius gėrimus ar suvalgyti šokoladinį batonėlį.

Mokslinių tyrimu metu nustatyta, kad per didelis cukraus kiekis ir gali būti ta energijos trūkumo priežastimi, dėl kurios negalime efektyviai vykdyti savo kasdienės veiklos.

Nesaikingas cukraus vartojimas blokuoja organizmo gebėjimą išlaikyti tinkamą energijos lygį. Sumažinus cukraus vartojimą iki minimumo, galėsite pamiršti jėgų trūkumą.

Apsaugosite savo širdį

Sumažinus cukraus vartojimą taip pat sumažėja ir širdies smūgio rizika. Šis tyrimas buvo paskelbtas viename iš Amerikos širdies ligų asociacijos žurnalų. Jame rašoma apie cukraus sukeliamus pavojus širdies raumeniui.

Sumažinsite vėžio riziką

Įvairiose šalyse atlikę tyrimus, mokslininkai padarė išvadą, kad cukrus yra vėžinių ląstelių atsiradimo priežastis, kitaip tariant cukrus yra vėžinių ląstelių „maistas“. Todėl sumažinus cukraus vartojimą, užkirstumėte kelią įvairioms onkologinėms ligoms, vėžio ląstelių dauginimuisi ir plitimui.

Apsaugosite savo kepenis

Fruktozė ir gliukozė gali sukelti toksinį poveikį kepenims, ši būsena labai panaši į tą, kuri ištinka dėl per didelio alkoholio vartojimo. Ekspertai rekomenduoja reguliariai „valyti“ kepenis. Taip pavyks sumažinti negalavimų riziką, kurią sukelia cukraus vartojimas.

Geriau miegosite

Kaip jau minėta, cukrus gali sumažinti energijos kiekį ir atimti jėgas, bet tuo pačiu gali sukelti ir miego sutrikimą.

Žmonės, kurie sugebėjo sumažinti cukraus vartojimą, netrukus pastebėjo, kad pagerėjo miego kokybė, jie pamiršo, kas yra nemiga.

Išsaugosite jaunatvišką odą

Suvartojamo cukraus kiekis taip pat veikia ir kolageno bei elastino gamybą organizme. Todėl bėgant laikui cukrus gali sukelti pirmalaikius odos senėjimo požymius ir taip pakenkti išvaizdai.

Išlaikysite liekną kūną

Visi cukraus turintys produktai paprastai yra pakankamai riebūs, juose gausu angliavandenių ir, žinoma, kalorijų, o tai yra pagrindinės svorio augimo priežastys.

Sumažinę cukraus ir saldžių produktų vartojimą, galite pasirūpinti savo figūra, išlaikyti sveiką svorį bei pastebimai „palengvėti“.

Pasirūpinsite virškinimo sistema

Išbraukę cukrų iš savo mitybos, jūs stimuliuojate virškinimo sistemą ir pradedate geriau įsisavinti maistines medžiagas. Tai leidžia išvengti vidurių užkietėjimo ir kitų žarnyno problemų.

Jausitės sotūs

Įvairūs mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad pernelyg didelis cukraus vartojimas prisideda prie atsparumo leptinui, o šis hormonas yra atsakingas už sotumo signalo „siuntimą“ į smegenis.

Pasirūpinsite dantų sveikata

Visos kenksmingos bakterijos, kurios gyvena mūsų burnose, tampa labai laimingos, „pamaitintos“ cukrumi. Ne paslaptis, kad cukraus produktai skatina dantų ėduonies vystymąsi, emalio problemas. Taigi sumažinę cukraus kiekį, išsaugosite gerą savo dantų būklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.