Ką daryti esant vidurių užkietėjimui?

Vidurių užkietėjimo priežastys įvairios: stresas, vaistų vartojimas, nejudrus gyvenimo būdas, žarnyno ligos, nėštumas, netinkama mityba ir kt. Jeigu su vienkartiniais vidurių užkietėjimo atvejais susitvarkyti gana paprasta, tai esant lėtiniam ir nuolat pasikartojančiam vidurių užkietėjimui, reikėtų susirūpinti.

Vidurių užkietėjimas gali apnuodyti toksinais.<br>123rf nuotr.
Vidurių užkietėjimas gali apnuodyti toksinais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 12:44 PM

Dėl lėtinio vidurių užkietėjimo būtina pasitikrinti poliklinikoje, nes jo priežastis gali būti kitos ligos: disbakteriozė, žarnų sąaugos, skydliaukės veiklos sutrikimai, hemorojus, žarnyno augliai.

Esant disbakteriozei labai svarbu atkurti normalią žarnyno mikloflorą, taip bus išspręsta vidurių užkietėjimo problema. Šios ligos atveju, gydytojas išrašo preparatus, kuriuos reikia vartoti ilgą laiką – kursais.

Sutrikusi skydliaukės funkcija taip pat gydoma vaistais. Normalizavus skydliaukės hormonų veiklą, gerėja ir bendra organizmo būklė bei žarnyno veikla.

Žarnyno ligas turi gydyti tik šių ligų specialistai ir apsilankymo pas juos negalima atidėlioti, nes tai gali turėti labai rimtų pasekmių.

Kaip galima pagerinti žarnyno veiklą be vaistų?

Vidurių užkietėjimas gali apnuodyti toksinais ne tik visą organizmą, bet ir paskatinti žarnyno ligų ir hemorojaus atsiradimą. Daugelis stengiasi visaip atlaisvinti vidurius, kai kurie naudoja augalo senos lapus,kurie netgi gali pakenkti ir sukelti žarnyno gleivinės uždegimą bei stiprų skausmą.

Ką vertėtų žinoti, esant vidurių užkietėjimui, nenaudojant laisvinamųjų preparatų?

1. Valgyti produktus, kuriuose gausu ląstelienos: rugių sėlenų ( ne mažiau 30 gr per dieną), juodos duonos,šviežių daržovių ( ypač burokų), vaisių, slyvų.

2. Valgyti pieno produktus, labai tinka ir kefyras iš tibetietiško grybo

3. Nevalgius, išgerti šaukštą aliejaus: sėmenų, šaltalankių, kedrų, saulėgrąžų, užgerti stikline vandens.

4. Neignoruoti noro naudotis tualetu

5. Daug vaikščioti ir atlikti pratimus skirtus žarnyno perestaltikai gerinti

6. Masažuoti pilvą pagal laikrodžio rodyklę, dešine arba abejomis rankomis keletą kartų per dieną, 2-3 minutes.

Kaip greičiau ištuštinti skausmingą, užsikimšusį žarnyną?

Tokiu atveju geriausia statyti vandens klizmas. Jeigu situacija dar nėra visiškai itin skausminga ir komplikuota, galima padaryti mikroklizmas su augaliniu aliejumi. Padeda ir tamponai suvilgyti aliejais (ypač šaltalankių), juos reikėtų naudoti naktį, o dienos metu naudokite specialias žvakutes (bet ne kiekvieną dieną).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.