Kodėl viešuose tualetuose klozetai būna kitokios formos?

Ar kada nors pastebėjote, jog viešuose tualetuose klozetų dangčiai būna „U“ raidės formos? Neretai jie nedengia priekinės klozeto dalies. Higienos ekspertai paaiškino, kodėl taip yra.

Viešuose tualetuose neretai būna „U“ formos klozeto dangčiai.<br>123rf nuotr.
Viešuose tualetuose neretai būna „U“ formos klozeto dangčiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 8:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:23 AM

Iš tiesų tai labiausiai susiję su higiena. „U“ formos tualeto dangčiai itin populiarūs JAV viešuose tualetuose. Teigiama, kad tai suteikia papildomą apsaugą nuo sąlyčio su bakterijomis, palyginti su įprastais, visą klozeto paviršių dengiančiais dangčiais. Esą palikta tuščia erdvė neleidžia žmogaus lytiniams organams liestis prie klozeto dangčio, ant kurio susikaupia nemažai bakterijų.

Kitas paaiškinimas, dėl ko buvo sukurti tokie klozetų dangčiai – patogesnis nusišluostymas. Taip esą moterims patogiau nusišluostyti po šlapinimosi. Tačiau higienos specialistai tokį paaiškinimą kritikuoja, mat taip šluostydamosi moterys visas bakterijas kaip tik nukreipia nuo išangės į lytinius organus.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios viešųjų tualetų įrengimo įmonės „Healthmatic“ direktorius Rogeris Barrys paaiškina, jog sprendimas gaminti „U“ formos klozeto dangčius buvo priimtas ir dėl kitų priežasčių. „Tokie dangčiai yra pigesni, nes jiems pagaminti sunaudojama mažiau medžiagų, bet to, įprastai jie nėra naudojami namuose, todėl retas susigundytų juos vogti“, – sakė R. Barrys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.