Natūralūs būdai stiprinti imunitetą

Net Hipokratas kartą pasakė: „tegul maistas būna jūsų vaistas“. Šiuo klausimu niekas nepasikeitė nuo pat senovės. Šiandienos ekspertai taip pat rekomenduoja subalansuotą mitybą, kuri yra geriausias vaistas ir priemonė tuo pačiu metu. Tinkama mityba yra pirmas žingsnis stiprinant savo imunitetą, kuris žiemos metu yra itin svarbus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 1:02 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:19 AM

Nėra stebuklingos kapsulės imunitetui. Jo stiprinimas, tai procesas, kuris susideda iš daugelio elementų. Organizmas, visų pirma, turi būti stiprinamas tinkamos mitybos, turtingos šviežių ir natūralių produktų, pagrindu. „Savo imunitetą galime stiprinti kasdien tinkamai maitindamiesi. Taip yra dėl to, jog maisto ingredientai turi imunomoduliatorių savybių – jie stiprina organizmą, stimuliuodami imuninę sistemą.

Teigiamą poveikį imuninei sistemai turi vitaminai, kaip, pavyzdžiui, vitaminas C, kuris gali būti randamas kopūstuose, petražolėse, paprikose ar apelsinų sultyse, ar provitaminas A, esantis geltonos, oranžinės ir raudonos spalvos daržovėse ir vaisiuose, pavyzdžiui, morkų sultyse“, – sako gydytoja-dietologė Žana Antonova.

„Svarbus vaidmuo kuriant atsparumą atitenka ir kai kuriems mineralams, pavyzdžiui, magniui, kurio gausu šalyje auginamuose vaisiuose. Jei vadovaujamės gydytojo nurodymais dėl vaistų dozavimo, lygiai taip pat turime vadovautis ir rekomendacijomis dėl maistinių medžiagų – tik tinkamas mineralų kiekis, esantis maisto produktuose, suteiks reikalingą poveikį. Todėl norint pasiekti tikslą, kasdien į savo mitybą reikėtų įtraukti 5 vaisių ir daržovių porcijas.

Kuo įvairesni produktai, kuriuos valgome, tuo daugiau aktyvių ingredientų gauna mūsų organizmas. Svarbu prisiminti, jog nėra vieno produkto, kuriame būtų visos maistinės medžiagos. Lengvai prieinami produktai taip pat gali būti subalansuotos mitybos dalis, pavyzdžiui, 100 proc. vaisių sultys ir glotnučiai, kurie gali atstoti vieną rekomenduojamą vaisių ir daržovių dienos porciją“ – priduria gydytoja-dietologė Ž. Antonova.

Vitaminai – natūralūs ar kapsulėse?

Daug papildų galima įsigyti be recepto. Ar juos reikėtų pakeisti natūraliais produktais, atsako Ž. Antonova: „Būkite atidūs – papilduose yra koncentruoti elementų kiekiai, todėl prieš juos naudojant reikėtų pasitarti su gydytoju. Tai turėtų būti paskutinė išeitis. Imuninės sistemos stiprinimas turėtų prasidėti nuo produktų, kurie yra tų pačių elementų šaltinis, tik saugesnėje ir skanesnėje formoje. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad maistinės medžiagos yra lengviau įsisavinamos iš natūralių produktų, todėl taip padidinamas ir jų veiksmingumas.“

Mūsų organizmui geriausi natūralūs sprendimai. Todėl žiemą, kai ne visi vaisiai ir daržovės yra skanūs ir prieinami, nebijokite juos išbandyti kitokioje, patogesnėje formoje. 100 proc. sultys ir vaisių bei daržovių glotnučiai, ypač žiemą, yra puiki alternatyva šviežiems vaisiams ir daržovėms. ES teisės aktuose nurodoma, jog saldiklių, dažiklių, cukraus ar dirbtiniai skonių priedai 100 proc. vaisių sultyse yra draudžiami.

Išsimiegokite

Lygiai tokia pat svarbi dalis stiprinant imunitetą yra ir pakankamas miego kiekis. „Išsimiegoti yra be galo svarbu, kadangi miegant mūsų organizmuose įvyksta daugybė procesų, įskaitant ir ląstelių bei audinių atsinaujinimą. Miego trūkumas paveikia endokrininę sistemą, nes organizmas gamina daugiau kortizolio – streso hormono. Miego sutrikimas susilpnina imunitetą. Būtų puiku, jei dienos bėgyje rastumėte 15-30 minučių poguliui, o jei tai neįgyvendinama, tuomet verta pasirūpinti tinkamu miegu naktį. Pakankamas miego valandų kiekis kiekvienam gali būti skirtingas, tačiau svarbus ne tik laikas, bet ir jo kokybė“ – sako gydytoja-dietologė.

Vaikščiojimas stiprina organizmą!

„Nors dienos žiemą trumpesnės, neįsitraukime į žiemišką melancholiją. Priešingai – oras turėtų būti priežastis surasti bent pusvalandį pasivaikščiojimui. Buvimas gryname ore aprūpina organizmą deguonimi ir leidžia jam lengviau „kovoti“ su virusais ir bakterijomis. Taip pat labai svarbu reguliariai vėdinti butų ir namų patalpas. Ypač žiemą, kai kambariai yra šildomi ir oras yra labai sausas. Sausos nosies ir gerklės gleivinės yra imlesnės infekcijoms. Todėl svarbu pasirūpinti oro cirkuliacija išvėdinant patalpas“, – rekomenduoja Ž. Antonova.

Atsparumo kūrimas yra ilgas ir nuolatinis procesas, susidedantis iš daugelio komponentų. Turime rūpintis savo organizmu – naudoti tinkamai subalansuotą mitybą, turtingą pilno grūdo, pieno produktų, vaisių ir daržovių. Jei į kasdienę rutiną įtraukiame ir šiek tiek užsiėmimų lauke bei gerą miegą – esame teisingame kelyje stiprinant savo imunitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.