Sėdite sukryžiavę kojas? Privalote tai žinoti

Daugelis moterų visuomet sėdi sukryžiavusios kojas. Tačiau neretai pasigirsta perspėjimų, jog sėdėjimas tokia poza kenkia sveikatai.

Kojų sukryžiavimas gali pakenkti sveikatai.<br>123rf nuotr.
Kojų sukryžiavimas gali pakenkti sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2016, 3:48 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 5:41 PM

Sėdėjimas sukryžiavus kojas, kaip teigiama, iš tiesų gali paveikti jūsų sveikatą, mat sukryžiavę kojas negalite sėdėti iki galo ištiesę nugarą. Dėl to kenčia apatinė jos dalis. Su laiku jūsų laikysena vis blogėja. Galiausiai pajusite skausmus nugaros apačioje.

Taip pat teigiama, kad kojų sukryžiavimas neleidžia laisvai tekėti kraujui žemyn į galūnes. Esą todėl su laiku kraujo spaudimas gali pakilti, neigiamai veikti širdį, o tuo tarpu galūnės gaus nepakankamai kraujo.

Tiesa, kol kas nėra jokių įrodymų, kad sėdėjimas sukryžiavus kojas gali sukelti venų varikozę. Tai vienas labiausiai paplitusių mitų apie tokio sėdėjimo pasekmes. Kita vertus, jeigu priklausote rizikos grupėms, toks kojų sukryžiavimas tikėtina gali „padėti“ susiformuoti kraujo krešuliams.

Kokie gi gydytojų patarimai? Sėdėti sukryžiavę kojas galite, tačiau nuolatos keiskite kojų poziciją ir geriausiai sukryžiuokite kojas ties kulkšnimis. Taip pat bent retkarčiais atsistokite minutėlei ir pramankštinkite kojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.