Atskleisti nauji pavojai rūkaliams

Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „JAMA Internal Medicine“, tvirtina, kad rūkymas gali atsieiti daugiau nei vien cigaretės ar gydymo, susirgus, išlaidos. Pasirodo, rūkoriai dažniau būna bedarbiai, taip pat jiems pasiūlomas mažesnis atlygis nei nerūkantiesiems.

Rūkymo mažinimas tarp darbuotojų darbdaviams leistų sumažinti širdies ir plaučių ligų riziką. Pastarosios yra viena iš didžiausių nedarbingumo priežasčių<br>123rf.com
Rūkymo mažinimas tarp darbuotojų darbdaviams leistų sumažinti širdies ir plaučių ligų riziką. Pastarosios yra viena iš didžiausių nedarbingumo priežasčių<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-12 14:15, atnaujinta 2017-05-29 11:13

Šiame tyrime Stanfordo universiteto medicinos mokyklos docentė Judita Prochaska kartu su savo komanda žengė pirmą žingsnį link įrodymų, kad rūkymas gali užkirsti kelią gauti darbą.

Mokslininkai apklausė 131 bedarbių rūkalių ir 120 bedarbių nerūkančiųjų Kalifornijoje ir nustatė, kad po 12 mėnesių, tik 29 (26,6 proc.) rūkaliams pavyko rasti darbo vietas, kai sėkmingai įsidarbinusių nerūkančiųjų skaičius siekė 60 (55,6 proc.). Iš tų, kurie susirado darbą, rūkaliai uždirbo maždaug penkiais doleriais per valandą mažiau nei nerūkantieji.

Be to, ankstesni tyrimai rodo, kad darbuotojai, kurie rūko, yra susiję su didesnėmis išlaidomis darbdaviams. Rūkymo pertraukėlės įmonėms Didžiojoje Britanijoje atsieina apie 5,8 milijardo svarų per metus, o su rūkymu susijusių ligos dienų apmokėjimas – 979 milijonus svarų.

Rūkymo mažinimas tarp darbuotojų darbdaviams leistų sumažinti širdies ir plaučių ligų riziką. Pastarosios yra viena iš didžiausių nedarbingumo priežasčių.

Cigarečių dūmuose yra daugiau nei 400 cheminių junginių, kurie yra pavojingi žmogaus sveikatai. Rūkalius, surūkantis tik pusę pakelio per dieną, per metus suvartoja pusketvirto tūkstančio cigarečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.