Jei žolelė tinka kaimynui, nereiškia, kad tiks ir tau

Įsibėgėjęs pavasaris primena, kad pats laikas pradėti rinkti naudingas žoleles. Kokias vaistažoles verta rinkti šiuo metu pasakoja vaistininkas, žolininkas Marius Lasinskas.

„Jei jauti, kad žolelė tau netinkama, jos vartoti nebūtina. Bendri dėsningumai yra, tačiau svarbus ir individualus pritaikymas“, – sako žolininkas M.Lasinskas.<br>123rf nuotr.
„Jei jauti, kad žolelė tau netinkama, jos vartoti nebūtina. Bendri dėsningumai yra, tačiau svarbus ir individualus pritaikymas“, – sako žolininkas M.Lasinskas.<br>123rf nuotr.
Vaistininkas, žolininkas M.Lasinskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaistininkas, žolininkas M.Lasinskas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 9:11 AM, atnaujinta May 29, 2017, 1:06 PM

Pasak  M.Lasinsko, gamtai bundant, kol dar nepražydo kiaulpienės, reikia skubėti  išsikasti jų šaknis. „Jas reikia nuplauti, supjaustyti gabalėliais ir išdžiovinti 40-60 laipsnių temperatūroje. Vartoti po šaukštelį ar du per dieną. Tai yra tinkamas būdas pašalinti iš organizmo po žiemos sukauptus toksinus. Kiaulpienių šaknys gerai veikia ir žarnyno, kepenų veiklą, yra vitaminų šaltinis“, – paaiškino žolininkas.

Galima rinkti ir kiaulpienių lapus. Iš jų, pavyzdžiui, gaminti salotas su aliejumi. Tinka naudoti ir kiaulpienių kotelius. „Jie naudingi, kieno kraujas „tirštesnis“ ar skundžiasi geležies trūkumu. Atsiradus žiedams, juos taip pat galima naudoti kaip vitaminų šaltinį. Visa kiaulpienė nuo šaknies iki lapų galiukų yra labai naudinga sveikatai. Ne be reikalo ji vadinama vienu geriausių pasaulio augalu“, – akcentavo M.Lasinskas.

Žolininkas patarė – jei šalia kiaulpienių pridėsite garšvų ir dilgėlių lapelių, gausite puikias sveikatinančias ir vitaminų kupinas salotas. Jos padės atgauti jėgas.

„Nors teko girdėti kalbų, esą dilgėlės krešina kraują. Anaiptol, dilgėlė reikalinga kiekvienam organizmui. Stiklinė arbatos per dieną nepakenks, o vyresnio amžiaus žmonėms dilgėlės ypač rekomenduotinos, mat padeda įsisavinti kalcį. Dilgėlių lapuose taip pat gausu kalio, mangano, kurie stiprina kraują. Šis augalas varo šlapimą, šalina toksinus“, – naudingąsias dilgėlės savybes išvardijo žolininkas.

Taip pat šiuo metu reikia nepamiršti beržų lapų. M.Lasinskas patarė suvartoti bent po penkis lapelius per dieną. Juos taip pat galima maišyti į salotas arba susmulkinti per kiaurasamtį, tuomet gausite puikių prieskonių patiekalams gardinti.

Burnos gleivinės dezinfekcijai vietoje kramtomosios gumos, pasak vaistininko, dabar puikiausiai tinkami pušies ar beržo pumpurai.

Iš jaunų eglės šakelių tinka virti arbatą arba spyglius pakramtyti – apsisaugosite nuo peršalimo ir kosulio.

Kosulio palengvinimui labai gerai ir šalpusnio žiedai. Tiesa, jų nereikėtų padauginti.

Jei pakilo temperatūra, padės juodųjų serbentų lapeliai. „Juose gausu mikroelementų, kurie lygiai taip pat stiprina organizmą“, – pasakojo M.Lasinskas.

Kartu su žolelėmis jis patartų vartoti ir medaus, kadangi šis padeda įsisavinti naudingąsias medžiagas.

Tiesa, reikia nepamiršti, kad saikas visose gyvenimo situacijose – gera taisyklė. „Kas per daug – tas nesveika. Būtina atsižvelgti ir į individualius žmogaus poreikius. Reakcija į kiekvieną augalą gi gali būti labai individuali. Jei jauti, kad žolelė tau netinkama, jos vartoti nebūtina. Bendri dėsningumai yra, tačiau svarbus ir individualus pritaikymas“, – perspėjo žolininkas.

Todėl pradėjus vartoti kažkokią vieną žolelę rekomenduojama tai daryti septynias dienas, o po to padaryti trijų dienų pertrauką. Jei tai – žolelių mišinys, jį reikėtų vartoti 21 dieną ir daryti savaitės pertrauką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.