Lūpų blizgio mėgėjos neįtaria, kokia rizika jų laukia vasarą

Neseniai tarp dermatologų vykusioje diskusijoje buvo aptarinėjama pagrindinė moterų kosmetikos priemonė – lūpų blizgis. Daugelis dailiosios lyties atstovių teigia iš namų neišeinančios, jei juo nėra pasitepusios lūpų. Manoma, kad ši priemonė tapo tokia populiari, nes ne tik drėkina lūpas, bet ir suteikia joms švelnų atspalvį bei blizgesį.

Lūpų blizgesys atlieka tokią pačią funkciją kaip deginimosi metu į odą įtrintas aliejus.<br>123rf.com
Lūpų blizgesys atlieka tokią pačią funkciją kaip deginimosi metu į odą įtrintas aliejus.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2016, 10:55 AM, atnaujinta May 28, 2017, 3:35 PM

Įdomu tai, kad diskusija dėl odos vėžio buvo pradėta ne dėl cheminės produkto sudėties. Priežastis – dauguma lūpų blizgių savyje neturi jokios apsaugos nuo saulės. Vis dėlto, vartotojai skatinami atkreipti dėmesį ir į priemonės ingredientus. Sudėtyje pastebėjus šviną ar parabenus, produkto derėtų vengti.

Kai kurie dermatologai teigia, kad lūpų blizgesys atlieka tokią pačią funkciją kaip deginimosi metu į odą įtrintas aliejus. Toks deginimosi metodas didina nudegimo riziką, kadangi aliejuje nėra apsaugos UV spinduliams. Pasak medikų, panašiai veikia ir lūpų blizgis, tik padidinantis spindulių koncentraciją.

Daugelis vartotojų teigia nemėgstantys kremo nuo saulės skonio. Taigi net ir atsakingai juo padengiantys kiekvieną odos plotelį, paprastai lūpas praleidžia. Vis dėlto, dažnai pamirštama, kad jos – ta pati oda ir jų priežiūra yra lygiai tokia pat svarbi.

Ilgalaikio saulės poveikio srityse gali atsirasti aktininė keratozė – ikinavikinė odos liga, kuriai būdingi pavieniai ar dauginiai netaisyklingos formos suragėję odos židiniai, pasidengę atsilupusiais žvynais.

Liga dažniausiai pasireiškia šviesios, saulei jautrios odos asmenims, paprastai vyresniems nei 45 metų amžiaus. Atsiradusi lūpų srityje sukelia stiprų jų skeldėjimą, plyšinėjimą ir išsausėjimą. Simptomų priežasties nežinantys pacientai bando juos palengvinti lūpas gausiai patepdami blizgesiu.

Deja, taip tik pabloginama lūpų būklė. Kai kurių dermatologų įsitikinimų, šios kosmetinės priemonės blizgumas pritraukia saulės spindulius ir juos ant lūpų sukoncentruoja kaip didinamasis stiklas. Vis dėlto, tai nereiškia, kad reikia atsikratyti visų blizgių kosmetikos priemonių lūpoms.

Paprasčiausiai pirmiausia lūpas patepkite nuo UV spindulių apsaugančiu lūpdažiu. Kai kurios kompanijos siūlo produktus lūpoms, turinčius netgi 50 SPF apsaugą.

Artinantis šiltajam metų sezonui gydytojai ragina pasirūpinti tinkamomis priemonėmis iš anksto ir nepamiršti jomis naudotis. Tai ne tik palaikys jūsų odą gražią bei sveiką, bet ir sumažins odos vėžio riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.