Ši veiksminga priemonė spuogų gali padėti atsikratyti per naktį

Seniai žinoma česnako nauda sveikatai. Juo gydoma skaudanti gerklė, jis naudojamas organizmo valymui, be to, veikia kaip natūralus antibiotikas. Tačiau, daugumai nekiltų mintis pasiimti šios aštraus kvapo daržovės skiltelę ir ja pasitrinti veidą.

Teigiama, kad česnakas per naktį gali padėti atsikratyti nepageidaujamų spuogų<br>123rf nuotr.
Teigiama, kad česnakas per naktį gali padėti atsikratyti nepageidaujamų spuogų<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 1:53 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:40 PM

Populiari grožio video guru Farah Dhukai teigia nuolat naudojanti česnaką spuogams gydyti. Trumpame video Instagram paskyroje ji paaiškino, kaip skiltelėje padaryti įpjovimus, kad išsiskirtų daugiau sulčių ir kaip ja gydyti odos uždegimą.

Trumpame video moteris parodo į iškilusį spuogą, pasiima skiltelę česnako, ją įpjauna peiliu ir patrina paraudimą. Farah tuomet nueina miegoti, atsibunda ir parodo, kad spuogas visiškai išnyko. Ragindama savo paskyros sekėjus išbandyti naująjį metodą, mergina teigia, kad išnykę spuogai nebesugrįš.

Video apraše ji atkreipė dėmesį tų, kurių oda yra jautri ir paskatino atlikti testą mažame plotelyje odos ir stebėti, ar nevyksta alerginė reakcija. Pajutus diskomfortą, sudirgintą vietą derėtų nedelsiant nuplauti vandeniu.

Komentaruose palikti atsiliepimai – prieštaringi. Kai kuriuose prisiekinėjama, kad metodas veikia, kituose nekantraujama jį išbandyti. Deja trečioji Farah sekėjų grupė liko nusivylusi. Nors ir viską atliko teisingai, česnako panaudojimas nepadarė jokios įtakos spuogo gijimui.

Vis dėlto, nors yra žinoma daugybė teigiamų česnako ypatybių sveikatai, yra ir veiksmingesnių bei mažiau smardžių būdų gydyti spuogams. Daugelyje tyrimų įrodyta, kad šis žolinis augalas turi priešuždegiminių savybių tiek jį vartojant su maistu, tiek geriant jo preparatus. Tačiau, taikant tokį vartojimo būdą rezultatų reikės palaukti gerokai ilgiau.

Nors česnako įtraukimas į racioną iš tiesų naudingas sveikatai, kovojant su spuogais jis ne visuomet veiksmingas. Tokiu atveju derėtų pamąstyti apie tam skirtas odos priežiūros priemonės. Pavyzdžiui, produktai su salicilio ir glikolio rūgštimis ne tik džiovina, bet ir dezinfekuoja uždegimo vietą.

Specialisto komentaras

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė teigė negalinti rekomenduoti tokio spuogų gydymo būdo. „Kiekvienas asmeniškai tokius būdus gali išbandyti, bet nemanau, kad gydytojas dermatologas rekomenduotų česnaką kaip vaistą odai. Negaliu nei atmesti nei patvirtinti priemonės veiksmingumo. Tačiau kai žmonės klausia dėl liaudiškų priemonių, visuomet perspėju, kad esu mačiusi labai daug pacientų, kurie užsiėmė saviveikla prisiskaitę patarimų internete ir sau pakenkė. Vienam tokia priemonė gali būti tinkama, o kitam, atvirkščiai, iššaukti dermatitą, odos uždegimą, alergines reakcijas. Net vanduo kai kuriais atvejais gali sudirginti odą, o čia – česnakas“, – kalbėjo medikė.

Pasak specialistės, pirmoji pagalba esant odos spuoguotumui – apsilankymas pas dermatologą. „Spuogas spuogui nelygu. Vienas gali būti gilesnis, kitas – paviršinis, iškilimo priežasčių gali būti skirtingų, tad tik jas išsiaiškinus galima skirti tinkamą gydymą. Būna, pacientai skambina, prašo patarimo, tačiau, ką gali atsakyti to spuogo nematęs? Spuogas yra bendros organizmo būklės, gyvensenos išraiška. Todėl reikia įvertinti viską: gal žmogus vartoja tam tikrus vaistus, ar pasitepęs kažkokiomis priemonėmis eina į soliariumą“, – kalbėjo dermatovenerologė.

Ji pripažino, kad česnaką, ko gero, būtų galima pavadinti gamtiniu antibiotiku, pasižyminčiu priešmikrobiniu poveikiu, tačiau pačiam namuose gydytis – rizikinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.