Neišmeskite kiaušinių lukštų – štai kuo jie naudingi sveikatai

Dažnai verdate kiaušinius ir, be abejonės, išmetate jų lukštus. Tačiau tai visą laiką darėte visiškai be reikalo! Jie yra vienas iš geriausių kalcio šaltinių. Iš virtų kiaušinių lukštų galėsite pasigaminti puikų natūralų ir pigų maisto papildą, kuris užtikrins, kad kalcio stoka daugiau jūsų nebekamuos, rašoma cleangreenminds.com.

Kiaušinius (geriausia ekologiškus) nuplaukite. Dėkite virti 10 minučių. Palikit atvėsti. Nulupę kiaušinius, trinkite grūstuve jų lukštus tol, kol gausite miltelius. Suberkite juos į stiklainį ar kitą talpą, kur laikysite.<br>123rf nuotr.
Kiaušinius (geriausia ekologiškus) nuplaukite. Dėkite virti 10 minučių. Palikit atvėsti. Nulupę kiaušinius, trinkite grūstuve jų lukštus tol, kol gausite miltelius. Suberkite juos į stiklainį ar kitą talpą, kur laikysite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 9:24 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:00 PM

Kai kalcio trūksta kraujyje, jis atpalaiduojamas iš kaulų, kad būtų užtikrintas pakankamas kalcio kiekis kraujyje ir jo biologinės funkcijos. Kai kalcio per mažai gaunama su maistu, atsiranda kaulų retėjimo rizika.

Paaugliai, kurių kaulų masė maža, staigaus augimo metu dažniau patiria kaulų lūžių. Trūkstant kalcio vaikystėje atsiranda rizika susirgti rachitu, o vyresniame amžiuje – osteoporoze. Dažnas kraujavimas iš nosies irgi gali būti kalcio trūkumo požymis. Lėtinis kalcio trūkumas kraujyje gali pasireikšti raumenų mėšlungiu, blogu apetitu, širdies veiklos sutrikimu, galūnių tirpimu, sutrikusiu dantų vystymųsi, silpnais plaukais, nagais. Kai trūksta kalcio, sutrinka dantų emalio formavimasis, greičiau atsiranda ėduonis.

Kalcio paros norma vaikams bei paaugliams nuo 9 iki 18 metų yra 1300 mg, žmonėms nuo 19 iki 50 metų reikia 1000 mg, o vyresniems nei 50 metų — 1200 mg per dieną. Nėščioms moterims reikia 2000 mg kalcio per dieną.

Kalcis padeda moterims sumažinti nemalonius priešmenstruacinio sindromo pojūčius bei menstruacinio ciklo skausmus.

Kalcio perduozuoti – labai sunku. Per didelis kiekis, kurio jūsų organizmas negali panaudoti yra pašalinamas iš organizmo su šlapimu ar tuštinantis. Vis dėlto, išskirtiniais atvejais kalcio perteklius gali turėti įtaką akmenų susidarymui, sutrikdyti inkstų funkciją.

Kiaušinių lukštų milteliai yra lengvai absorbuojami organizme, tai įrodė keli JAV Nacionalinio sveikatos instituto tyrimai. Be to, jie gali sumažinti padidėjusį kraujo spaudimą ir aukštą cholesterolio kiekį kraujyje. Pusė šaukšto kiaušinių lukštų miltelių leis organizmui įsisavinti 90 proc. rekomenduojamos paros kalcio normos suaugusiems, mat tokiame kiekyje yra 1000-1500 mg kalcio.

Kaip pasiruošti papildą namuose?

Kiaušinius (geriausia ekologiškus) nuplaukite. Dėkite virti 10 minučių. Palikit atvėsti. Nulupę kiaušinius, trinkite grūstuve jų lukštus tol, kol gausite miltelius. Suberkite juos į stiklainį.

Nėra svarbu, ar vartosite miltelius tuščiu skrandžiu, ar po valgio. Jeigu patogiau, juos galima maišyti tiesiog į patiekalus.

Tokie gydomieji milteliai puikiai tinka ir gydant odos ligas, pavyzdžiui, egzemą, eksudacinę diatezę. Poveikio dažniausiai tenka palaukti apie 3–4 savaites, tačiau būna ir taip, kad užtrunka du ar tris mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.