Privalote pasiklausyti šių kūrinių: poveikis sveikatai įrodytas

Šiandien, ko gero, niekas neabejoja, kad muzika itin veikia dėmesį, emocijas ir nuotaiką, padeda atsikratyti negatyvumo ir psichologinio diskomforto.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 10:28 AM, atnaujinta May 25, 2017, 5:55 AM

Suomių atliktas tyrimas parodė, kad klasikinė muzika padidina genų, aktyvumą tų genų, susijusių su gera nuotaika ir kokybiškomis kognityvinėmis funkcijomis aktyvumą, tačiau kartu slopina ir tų genų aktyvumą, kurie skatina neuronų struktūros, funkcijos pakitimus ar praradimą bei neurodegeneracinių ligų vystymąsi.

Tyrėjai dviem etapais atliko periferinio kraujo tyrimą. Pirmajame etape metodika pritaikyta, kai žmonės klausėsi klasikinės muzikos. Antrajame etape – kai nesiklausė. Pirmajai grupei buvo pasirinktas Volfgango Amadėjaus Mocarto kūrinys, kurio buvo klausomasi 20 minučių. Antroji grupė nesiklausė jokio klasikinio kūrinio. Be to, jų buvo paprašyta nesiklausyti jokios muzikos ir dieną prieš tyrimą.

Be to, nustatyta, jog klausantis klasikinės muzikos suvalgoma mažiau maisto. Taip gali būti todėl, kad klasikinė muzika ramina, priverčia susikaupti, sukoncentruoti dėmesį į valgymo procesą.

Jau seniai pastebėta, kad Mocarto muzika ypač tinka muzikos terapijai. Pastebėta, kad žmonės, klausantys šio kompozitoriaus kūrinių, tampa laimingesni. Vieniems tai padeda geriau išspręsti intelekto koeficiento testą, kitiems sušvelnina skausmus, epilepsijos priepuolius, padeda lengviau užmigti, atsikratyti depresijos.

Šiam efektui įrodyti, buvo atlikta daug tyrimų. Garsus JAV neurobiologas Džonas Hiudžesas teigia, kad Mocarto muzikoje garso stiprumas dažniau nei kitur kinta nuo didelio iki mažo ir atvirkščiai – apytikriai kas 30 sekundžių – žmogaus smegenų virpesių ritmu. Tokio dažnio bangos efektyviau veikia smegenis ir jomis sklindanti harmoninga muzika teigiamai veikia žmogaus mąstymą ir sveikatą.

Žinoma, naudinga sveikatai ir kitokia muzika. Svarbiausia, kad ji ramintų, keltų teigiamas emocijas.

Štai dar kelių kūrinių poveikis sveikatai:

P.Čaikovskio muzika gydo irzlumą ir neurozes.

Stiprius galvos skausmus sumažins Dž.Geršvino „Amerikietis Paryžiuje“.

Edvardo Grygo siuita „Peras Giuntas“ normalizuos miegą.

Kraujo spaudimą ir širdies veiklą normalizuos F.Mendelsono „Vestuvių maršas“.

Grigališkajame chorale panaudojami natūralūs kvėpavimo pratimai, kurie sukuria laisvos erdvės pojūtį. Jis labai tinka įtampai sumažinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.