8 natūralios priemonės, pakeičiančios kremus nuo saulės

Kad saulė kenkia odai, šiandien įrodinėti nebereikia. Tačiau nuo saulės apsaugantys losjonai, kaip bet kurios kitos kosmetikos priemonės, taip pat ne visuomet būna „nekalti“. Losjonuose, kurių SPF (apsaugos nuo saulės faktorius) didesnis nei 40, gali būti cheminių filtrų, kurie, reaguodami su oda, ją sendina. Tačiau yra ir gera naujiena – yra ir natūralių priemonių, kurios gali apsaugoti odą nuo saulės poveikio.

Tepti aliejumi taip „riebiai“, kaip esate įpratę losjonu, visai nebūtina – pakanka plono sluoksnio.<br>123rf nuotr.
Tepti aliejumi taip „riebiai“, kaip esate įpratę losjonu, visai nebūtina – pakanka plono sluoksnio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2016, 2:35 PM, atnaujinta May 23, 2017, 10:37 PM

Šios priemonės – tai visų pirma įvairūs augaliniai aliejai. Apskritai bet kuris augalinis aliejus turi savybę apsaugoti nuo saulės, tačiau kai kurie tą daro geriau už kitus. Geriausia rinktis nerafinuotus šalto spaudimo aliejus.

Aliejų ant odos reikia tepti prieš išeinat iš namų ir procedūrą kartoti kas 2 valandas. Tepti galima tiek veidą, tiek kūną. Tepti aliejumi taip „riebiai“, kaip esate įpratę losjonu, visai nebūtina – pakanka plono sluoksnio. Jeigu netyčia padauginote – perteklių nesunkiai sugersite popierine servetėle.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurie aliejai gali palikti dėmes ant drabužių.

1. Aviečių sėklų aliejus

Tai – neabejotinas lyderis apsaugos nuo saulės srityje. Pagal įvairius vertinimus, jo SPF svyruoja nuo 28 iki 50. Jis išgaunamas iš aviečių sėklų šalto spaudimo būdu ir yra rečiausias ir brangiausias iš apsaugančių nuo saulės aliejų. Dėl to jis dažniausiai naudojamas sumaišytas su kitais aliejais.

2. Kviečių gemalų aliejus

Jo SPF yra apie 10-20. Šalto spaudimo nerafinuotas kviečių gemalų aliejus yra gana tirštas ir maloniai kvepia grūdais. Puikiai drėkina odą ir į ją įsigeria.

3. Lazdyno riešutų aliejus

Aliejus gaunamas iš lazdyno riešutų presavimo būdu, yra švelnaus ir malonaus riešutų kvapo bei skonio. Jo SPF – apie 10.

4. Kokosų aliejus

Natūralus kokosų aliejus labai aromatingas, turi malonų saldų kvapą. Sustingęs yra baltas, o nuo 22 laipsnių Celsijaus ima tirpti ir tampa skaidrus ir skystas. SPF – 6-10. Kadangi yra bespalvis – patekęs ant drabužių jis nepalieka baltų pėdsakų. Kokosų aliejaus galiojimo laikas ilgesnis už daugelio kitų, jo nebūtina laikyti šaldytuve, jam nepavojingi temperatūros svyravimai.

5. Taukmedžio sviestas

Taukmedžio sviesto (arba Shea sviesto) SPF – 6-10. Jis yra kieto pavidalo, tirpsta 36-37 laipsnių temperatūroje, dėl to juo gali būti sunkoka išsitepti, prieš tai neatšildžius. Patariama jį maišyti su kitais aliejais, prieš tai atšildytą įstačius į 40-45 laipsnių vandens vonelę.

6. Alyvuogių aliejus

Šio aliejaus galima rasti bet kurioje maisto parduotuvėje, o jo SPF – 6-8. Alyvuogių aliejaus puikios kosmetinės savybės nekelia abejonių, tačiau yra vienas labai svarbus trūkumas – jeigu juo išsitepę iškart apsivilksite drabužius, jis paliks geltonus pėdsakus. Be to, geras alyvuogių aliejus turi specifinį kvapą, kuris malonus, kai yra patiekaluose, bet anaiptol ne visada – kai yra ant kūno. Jeigu visgi nuspręsite pasinaudoti alyvuogių aliejumi kaip losjonu nuo saulės – tepkite labai ploną sluoksnį ir stenkitės, kad jis neprisiliestų prie maudymosi kostiumėlio ar drabužių.

7. Sezamų aliejus

Šis aliejus taip pat neretas, jo nesunkiai rasime prekybos centruose. SPF – 4. Labai gera jo savybė yra spalva – jis tik vos vos gelsvas, todėl nėra pavojaus, kad ant drabužių paliks geltonus pėdsakus. Kvapas – nestiprus.

8. Avokadų aliejus

SPF – 4. Nerafinuotas avokadų aliejus pagal spalvą ir kvapą primena alyvuogių aliejų, tačiau, priešingai nei pastarasis, yra gana retas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.