Neįtikėtina nauda: 3 pratimai, kuriuos turėtų daryti visi

Jums skauda nugarą, kelius ar pečius? Tikėtina, kad priežastis – kasdienis jūsų nejudrumas. Išbandykite šiuos tris tempimo pratimus. Atlikti juos galima prieš treniruotę, ar bet kuriuo kitu laiku, kai tik galite. Iš pradžių vertėtų tai atlikti kasdien, vėliau pakaks trijų kartų per savaitę.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Pratimai<br>Lrytas.lt montažas
Pratimai<br>Lrytas.lt montažas
Pratimai<br>Lrytas.lt montažas
Pratimai<br>Lrytas.lt montažas
Pratimai<br>Lrytas.lt montažas
Pratimai<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 2, 2016, 8:15 AM, atnaujinta May 23, 2017, 8:35 AM

Atlikus šiuos paprastus pratimus atsikratysite skausmų ir kūnas bus subalansuotas.

1. Skauda kelius?

Kelių skausmas – viena labiausiai paplitusių problemų tarp jaunų, aktyvių žmonių, ypač bėgikų. Viena galimų priežasčių yra patelofemoralinio skausmo sindromas, kartais pavadinamas „bėgiko keliu“.

Šis sindromas sukelia skausmą aplink kelio girnelę, kai žmogus sportuoja. Tačiau skausmas gali užklupti ir po ilgų periodų, praleistų sėdint. Gydytojų manymu, šis skausmo sindromas sukeliamas netaisyklingai judant kelio girnelei virš šlaunikaulio, nors dažnai nėra aiškių ženklų, kad su kelio sąnariu kas nors ne taip.

Žmonės dažnai šiuo sindromu skundžiasi po sporto, taigi jis kartais apibūdinamas kaip persitempimas. Sindromas gydomas pratimais ir fizioterapija, ledu ir uždegimą malšinančiais vaistais.

Kaip pasijusti geriau?

Atlikite štai tokį pratimą: atsiklaupkite ant kelių. Po truputį viršutinę kūno dalį lenkite atgal, kol atsisėsite ant kulnų. Rankas laikykite ant šlaunų. Tokioje pozicijoje pabūkite nuo 20 iki 60 sekundžių pagal išgales. Pratimą pakartokite 4 kartus.

2. Skauda nugarą?

Nugaros skausmai dėl kryžmens-klubo sąnario sindromo paprastai jaučiami virš užpakalinio viršutinio klubakaulio krašto.

Kaip pasijusti geriau?

Atsigulkite ant pilvo. Rankas padėkite prie šonų. Kojas suglauskite. Kaktą ir nosį priglauskite prie grindų. Delnus pakiškite po pečiais. Smakrą prispauskite prie grindų. Keldami krūtinę nuo grindų, atloškite galvą atgal. Lėtai įkvėpdami, kelkite galvą, pečius, krūtinę, viršutinę liemens dalį. Kiek galėdami atsiloškite, išlenkite stuburą. Žiūrėkite į viršų. Iškvėpdami grįžkite į pradinę padėtį. Kartokite pratimą 4 kartus.

3. Skauda pečius ir kaklą?

Kai skauda kaklą ar pečių juostą, gali padėti manualinė terapija, fizioterapijos procedūros, vaistai nuo uždegimo. Kai skausmas trunka ilgiau nei kelias savaites, dėl gydomųjų pratimų reikėtų pasitarti su gydytoju. Tik jam leidus mankštinkite kaklo raumenis. Tai sumažins sprando skausmą, pagerins kraujo apytaką, sąnario judrumą.

Kaip pasijusti geriau?

Alkūnes ir delnus padėkite ant stalo ar ant mankštai skirto kamuolio. Pasilenkite į priekį šiek tiek sulenkę kaklą ir nugarą. Spauskite smakrą artyn krūtinės, tuo pat metu ištiesindami stuburą. Turite pajausti, kaip įsitempia raumenys tarp menčių ir apatinėje kaklo dalyje. Pabūkite šioje padėtyje 1-2 sekundes.

Grįžkite į pradinę padėtį ir šiek tiek pailsėkite. Tuomet padarykite pratimą dar 4 kartus.

Atminkite, kad raumenų tempimo pratimai turėtų būti neatsiejama sporto dalis. Tokie pratimai, atliekami prieš treniruotę, padės apšilti raumenį, paruošti jį darbui, o po treniruotės – jį atpalaiduoti.  

Bendrai tempimo pratimai padeda pagerinti daugelio pratimų atlikimo techniką, gerina lankstumą, kraujo tekėjimą į audinius, tačiau atliekant juos netaisyklingai, galite sau pakenkti. Todėl būkite atodųs ir jei kyla klausimų – pasikonsultuokite su kineziterapeutu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.