Tiesa šokiruos visus: atskleidė, kas suvartoja daugiau alkoholio

Moterys, kurios yra baigusios universitetą, suvartoja daugiau alkoholio nei jų žemesnio išsilavinimo ar jo iš viso neturinčios bendraamžės. Diplomą turinčios moterys dvigubai dažniau alkoholį vartoja kas dieną. Be to, yra daug labiau linkusios prisipažinti sergančios alkoholizmu.

Asociatyvioji nuotr.<br>„123rf.com“ nuotr.
Asociatyvioji nuotr.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2016, 3:42 PM, atnaujinta May 23, 2017, 12:59 AM

Panaši sąsaja tarp aukštojo išsilavinimo ir piktnaudžiavimo alkoholiu  matoma ir tarp vyrų. Vis dėlto šis ryšys tarp dailiosios lyties atstovių yra gerokai ryškesnis.

Tyrimas buvo atliktas sekant kelių tūkstančių 39 metų sulaukusių asmenų gyvenimą. Visi jie buvo gimę tą pačią savaitę. Dalyvavo abiejų lyčių atstovai.

„Kuo geresnį išsilavinimą turi moteris, tuo didesnė tikimybė, kad ji vartos alkoholį kone kas dieną. Ši grupė moterų taip pat dažniau skundėsi ir gėrimo sukeliamomis sveikatos problemomis. Be to,  ar vėliau moteris bus linkusi į alkoholizmą, galima pastebėti mergaitei sulaukus vos 5 metų.

Tos, kurios pradinėje mokykloje gaudavo aukštus įvertinimus, po poros dešimtmečių alkoholiu piktnaudžiavo net du kartus daugiau. Mokslininkai teigia, kad jų bendraamžės, gaudavusios patenkinamus pažymius, su šia problema susidūrė rečiau“, – teigė tyrimo autoriai.

Jį vykdžiusios Frančeska Borgonovi ir Maria Huerta teigė, kad taip gali būti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, baigusios universitetą moterys dažniausiai vaikų susilaukia vėliau nei jų bendraamžės. Tai reiškia gyvybingesnį socialinį gyvenimą ir dažnesnius vakarėlius.

Taip pat darbas kolektyve, kurio daugumą sudaro vyrai, gali paskatinti alkoholinių gėrimų vartojimą, tačiau tyrėjai neatmeta šeimoje matyto pavyzdžio įtakos. Jų manymu, pernelyg dažnai susiduriama su suaugusiaisiais, kurie alkoholiu piktnaudžiauja vaikų akivaizdoje.

Atlikdami tyrimą mokslininkai pasitelkė respondentų mokymosi rezultatus bei įstaigos mokymo lygį ir paprašė užpildyti anketą, kurioje buvo pateikiami elementarūs klausimai. Į juos atsakydami tyrimo dalyviai turėjo būti nuoširdūs ir kiek įmanoma tiksliau nusakyti savo gyvenimo detales.

Moterys, turinčios bent bazinį išsilavinimą, buvo 71 proc. labiau linkusios išlenkti taurelę. O aukštąjį mokslą baigusios moterys taip elgėsi net 86 proc. dažniau už tas, kurios neturėjo jokio išsilavinimo.

Tokį patį išsilavinimą turintys vyrai vartoti alkoholį atitinkamai buvo linkę 49 proc. dažniau. Tiek jiems, tiek moterims vaikystėje buvo itin svarbūs mokymosi rezultatai.

„Vyrai ir moterys, turėję gerus pažymius pradinėje mokykloje,  kur kas labiau linkę į alkoholizmą nei jų mažiau besistengiantys bendraklasiai. Žinoma, tai susiję ir su kiekvieno asmens socialiniais įgūdžiais bei gyvensenos įpročiais.

Neretai įvairiose situacijose alkoholio vartojimo gali būti sunkiai išvengiama. Jei tarp kolegų dominuoja vyrai, mėgstantys kartu išgerti bokalą kitą, nenorėdami atsiskirti įsitraukia ir kiti. Tai tampa priemone socialiniam gyvenimui pagyvinti.

Taip pat daug nulemia alkoholio prieinamumas vaiko formavimosi metais ir nukeliama kūdikio susilaukimo datą tarp geresnį išsilavinimą turinčių moterų“, – rašoma Socialinių mokslų ir medicinos žurnale.

„Tai, kad egzistuoja ryšys tarp aukštesnio išsilavinimo lygio ir alkoholizmo, visai nestebina. Geresnes mokymo įstaigas baigę asmenys paprastai uždirba daugiau. Be to, jau kurį laiką matomas naujų vyno reklamų, skirtų dirbančioms moterims, gausėjimas.

Alkoholizmas ar dažnas alkoholio vartojimas didina kepenų cirozės, vėžio, plaučių bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat gali sukelti psichologines bei elgsenos problemas“, – teigė su piktnaudžiavimu alkoholiu kovojanti įmonė „Alcohol Concern“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.