Paaiškėjo tiesa: nepatikėsite, ką dažniau kamuoja prakaitavimas

Daug žmonių visame pasaulyje vasaros laukia su nerimu, nes atšilus orams išryškėja viena labiausiai matomų estetinių problemų – ypač gausus prakaitavimas. Tarptautinės hiperhidrozės draugijos turimais duomenimis, beveik 3 proc. žmonių visame pasaulyje kenčia nuo padidėjusio prakaitavimo.

ViDA Press nuotr.
ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 21, 2017, 7:55 PM

Prakaitavimas pasireiškia įvairiose kūno vietose, sukeldamas ne tik nemalonius pojūčius, tačiau ir nemažai psichologinių barjerų. Gydytojai pastebi, kad padidėjusiam prakaitavimui gydyti žmonės vis dažniau renkasi botulino injekcijas, o tarp besikreipiančiųjų – daugiausia moterys.

Bendrovės „RAIT“ šį pavasarį Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, moterys dažniau nei vyrai susiduria su padidėjusiu prakaitavimu, tai pripažįsta net 42 proc. apklausoje dalyvavusių moterų. Tuo tarpu vyrai prakaitavimą pripažino rečiau, tokių buvo 32 proc.

„63 proc. moterų mano, kad kasdien matomos sudrėkusios pažastys yra padidėjusio prakaitavimo požymis. O vyrai šio požymio reikšmingu nelaiko, tik 39 proc. apklaustųjų mano, kad drėgnos pažastys yra susiję su padidėjusiu prakaitavimu. Tyrimas parodė, kad moterys yra labiau linkusios pripažinti, kad jas vargina padidėjęs prakaitavimas. Tai aktualiausia 30-39 metų moterims“, – sakė gydytoja dermatologė doc. dr. Rūta Gancevičienė.

Sveikatos ir grožio specialistai teigia, kad gausaus prakaitavimas vargina tiek moteris, tiek vyrus, tačiau moterys savo išvaizda ir savijauta rūpinasi labiau, todėl joms svarbu, kad priemonės būtų patikimos, neturėtų šalutinio poveikio ir būtų ilgai veikiančios. Tai rodo ir tyrimas – su padidėjusiu prakaitavimu susiduriantys žmonės pirmenybę teikia priemonėms be šalutinio poveikio (55 proc.), ir ilgalaikiam veikimui (40 proc.).

„Dėl prakaitavimo mažinimo botulino injekcijomis kreipiasi tiek vyrai, tiek moterys, tačiau dailiosios lyties atstovės dėl to pergyvena labiau, tad norėdamos jaustis patogiai ir pasitikėti savimi, dažniau renkasi šį sprendimą“, – tendencijas pastebi „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Gydant prakaitavimą, anot gydytojos dermatologės Renatos Kučiauskienės, botulino toksinas veikia skirtingai nei šalinant raukšles: jis laikinai blokuoja cheminės medžiagos, atsakingos už prakaitavimą, išsiskyrimą. Prakaito liauka, negaudama nervinio impulso, nebeišskiria prakaito (laikinai nebefunkcionuoja), ir žmogus injekcijos vietoje nustoja prakaituoti. Kiekvienas organizmas yra individualus, todėl ir liaukos atsigavimo procesai yra individualūs. Tokiu metodu prakaitavimą galima sustabdyti pusmečiui ir ilgiau.

„Pastaruosius porą metų pastebimas nuolatinis pacientų, besikreipiančių dėl botulino injekcijų prakaitavimui mažinti procedūros, srauto augimas. Nors yra tokių, kurie ją atlieka reguliariai du kartus per metus, vis dėlto didžioji dalis susirūpina šiltuoju metų laiku – gegužės ir birželio mėnesiais“, – sakė N. Jasaitienė.

Remiantis Pasaulinės hiperhidrozės draugijos duomenimis, ypač gausus prakaitavimas – hiperhidrozė – gali pasireikšti pėdose, delnuose, pažastyse, kitose kūno vietose, būna simetriškas ir dažnai pasikartojantis. Tačiau padidėjęs prakaitavimas gali būti ir kitų ligų požymis, todėl vertėtų pirmiausiai kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras