4 paprasti patarimai išgelbės suskilinėjusius kulnus

Mūsų kulnus būtų galima palyginti su pomidorais. Vos daugiau spaudimo – ima ir suskyla. Kulnai kur kas dažniau skilinėja, jei daug stovite, avite atvirą avalynę ar leidžiate pėdų odai pernelyg išsausėti.

Suskilinėję kulnai – problema, kurią spręsti būtina.<br>„123rf.com“ nuotr.
Suskilinėję kulnai – problema, kurią spręsti būtina.<br>„123rf.com“ nuotr.
Uždari sandalai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Uždari sandalai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pėdas būtina drėkinti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pėdas būtina drėkinti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Nakčiai apsimaukite kojines.<br>„123rf.com“ nuotr.
Nakčiai apsimaukite kojines.<br>„123rf.com“ nuotr.
Šveiskite pėdas bent kartą per savaitę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Šveiskite pėdas bent kartą per savaitę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-06-19 07:05, atnaujinta 2017-05-21 08:37

„Jei perteklinė suragėjusi oda nepašalinama, kulnai galiausiai suskyla. Ši problema tampa vis opesnė žmogui senstant“, – prevention.com teigė Amerikos podiatrų* asociacijos atstovė Jacqueline Sutera.

Deja, problema neišnyks, jei ją ignoruosite. „Įskilimai, laikui bėgant, taps vis gilesni, o tai – pavojinga, kadangi per juos lengva užsikrėsti įnfekcijomis, grybeliu, karpomis ir panašiai. Dar pavojingiau tuomet, jei sergate cukriniu diabetu ar turite kraujotakos sutrikimų“, – perspėjo J.Sutera.

Geriausias būdas išvengti suskilinėjusių kulnų – užkirsti tam kelią. Todėl, pasak podiatrės, į asmens higienos rutiną turi būti įtraukta ir kulnų priežiūra.

Jei vis dėlto jūsų kulnai giliai įskilę, kraujuoja, yra paraudę ir šlapiuoja, kas, ko gero, byloja apie infekciją, jums būtina apsilankyti pas specialistą. Jei infekcijos požymių nematyti, galite pasinaudoti šiais keturiais patarimais.

1. Perteklinės odos susikaupimas ant kulnų nėra gerai, tačiau ir neteisingas jos šalinimas į gera neišeis. Pernelyg agresyvus odos šveitimas gali nulemti tik dar spartesni jos kaupimąsi kulnų srityje. Todėl kulnus šveiskite po dušo ar maudynių vonioje, kai oda yra švari ir minkšta. Tai darykite švelniai ir tik viena kryptimi.

„Negalima su įrankiu braukyti kulnų pirmyn – atgal. Ir nešveiskite kulnų per daug ir per giliai“, – patarė J.Sutera. Šią procedūrą reikėtų atlikti bent kartą per savaitę.

2. Kulnus būtina drėkinti. Įsitikinkite, kad tai darote su riebiu kremu, o ne losjonu. Pasirinkite priemonę su pieno, salicilio ar šlapimo rūgštimi.

Toks kremas užkirs kelią kulnų skilinėjimui. Kremu rekomenduojama pėdas tepti dukart per dieną.

Liaudiškuose receptuose patariama įtrūkiams gydyti naudoti vazeliną arba kokosų aliejų. Jie padeda sudrėkinti ir suminkštinti šiurkščią odą. Prieš jį tepant kojas reikėtų gerai pagarinti karštame vandenyje.

Galima išmėginti ir bičių vašką: pašildykite jį, supylę kartu lygiomis dalimis salicilo rūgštį ir parafiną.

Gautą masę tepkite ant kulno. Kai ji išdžius, galima pakartoti dar du ar tris kartus, tada paprasta sutvarstyti susidariusią plėvelę, o po dienos ją nuimti ir nušveisti kulną.

3. Pėdų kremo ar aliejaus poveikis bus geresnis, jei nakčiai apsimausite kojines. Esama specialių kojinių, skirtų problemiškiems kulnams, su silikonu padengtu vidumi.

Tačiau paprastesnis variantas – patepus kremu kojas apvynioti maistine plėvele ir apsimauti paprastas kojines.

Tik žiūrėkite, kad gumelės nebūtų tamprios, kitaip sutrikdysite kraujotaką. Taip pat svarbu pasirinkti tinkamą avalynę.

4. Tinkami batai – ne šlepetės ar basutės atvirais kulnais – taip pat gali padėti išvengti įskilimų.

„Jei kulnai jau suskilinėję, būtinai rinkitės avalyne aukštesniu padu ir kaip įmanoma uždaresniu kulnu, kad į įtrūkius nepatektų purvo, nes tai sukeltų infekciją“, – patarė podiarė J.Sutera.

*Podiatras tai pėdų ir kojų ligų specialistas, kuris daugiausia dėmesio skiria žmogaus pėdų ir kojų kaulų, raumenų, sausgyslių tarpusavio sąveikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.