Pavojus: šių 4 žolelių šiukštu negalite vartoti su vaistais

Manote, kad žolelės yra natūralios, todėl visai nesvarbu, kaip jas vartoti? Galvokite iš naujo. Visuomet pasitarkite su gydytoju, mat jei turite vartoti vaistus, gretutinė savigyda žolelėmis gali pakenkti, perspėjo prevention.com.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Skaistenis<br>123rf nuotr.
Skaistenis<br>123rf nuotr.
Ciberžolės šaknis<br>123rf nuotr.
Ciberžolės šaknis<br>123rf nuotr.
Saldymedžio šaknis<br>123rf nuotr.
Saldymedžio šaknis<br>123rf nuotr.
Jonažolė<br>123rf nuotr.
Jonažolė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 19, 2016, 4:23 PM, atnaujinta May 21, 2017, 7:02 AM

Žemiau pateikiamas sąrašas žolelių, kurių negalima vartoti su tam tikrais medikamentais.

1. Jonažolės. Atsisakykite jų, jei vartojate antidepresantus, mat kitu atveju galite sulaukti rimtų šalutinių poveikių, įskaitant seratonino sindromo atsiradimą. Tai sveikatai pavojinga būklė, sukelta padidėjusios centrinių bei periferinių serotonino receptorių dirginimo ir pasireiškianti mąstymo, judėjimo bei autonominės nervų sistemos sutrikimais.

Vietoj jonažolių rinkitės žuvies taukus. Omega-3 riebiosios rūgštys padės pagerinti nuotaiką ir įveikti depresiją.

2. Saldymedis. Atsisakykite, jei vartojate vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ar laisvinamuosius. Nevirškinimo jausmo kamuojami asmenys neretai susigundo saldymedžių vaistinėmis savybėmis. Tačiau vartojant vaistus nuo aukšto kraujospūdžio arba laisvinamuosius saldymedžių dozė gali sukelti pavojingą kalio koncentracijos kraujyje mažėjimą.

Virškinimui pagerinti tokiais atvejais verčiau rinkitės imbierų arbatą. Venkite apsunkinančių maisto produktų, tokių kaip šokoladas ir citrusinių vaisių, taip pat bet kokių gėrimų ar maisto produktų, kurių sudėtyje yra kofeino.

3. Skaistenis. Atsisakykite, jei vartojate kraują skystinančius medikamentus. Skaistenis gerai žinomas kaip galvos skausmų malšintojas, tačiau jis taip pat gali sulėtinti kraujo krešėjimą. Be to, jei esate alergiškas astrinių šeimos augalams, pavyzdžiui, chirazantemoms, vartodami kraują skystinančius vaistus ir skaistenius kartu galite išprovokuoti stipresnes alergines reakcijas.

Vietoj skaistenių galvos skausmą pabandykite malšinti užtikrindami, jog gaunate pakankamai magnio. Taip pat atkreipkite dėmesį į kofeino ir alkoholio vartojimą bei kai kuriuos maisto produktus, galbūt jie kalti dėl galvos skausmų.

4. Ciberžolė. Atsisakykite, jei vartojate kraują skystinančius vaistus. Kai kurie tyrimai parodė, kad ciberžolės gali sumažinti uždegimą ir skausmą, nulemtą artrito.

Tačiau ši žolelė gali sąveikauti su varfarinu bei kitais medikamentais ir taip padidinti nukraujavimo galimybę susižeidus.

Vietoje ciberžolių vartokite antioksidantų turinčių sulčių, pavyzdžiui, vynuogių, granatų ar vyšnių.

Informaciją pateikė farmakologas Joe Graedonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.