Nuovargis byloja apie sutrikimą, kurį įveikti galima natūraliai

Jei dažnai jaučiatės išsekę, stinga energijos, gali būti, kad kenčiate nuo nuovargio, kurį sukėlė sutrikusi antinksčių funkcija. 

asociatyvi nuortr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuortr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

2016-06-20 14:27, atnaujinta 2017-05-21 05:19

Antinksčiai (lot. glandulae suprarenales) – tai porinė endokrininė liauka, esanti virš inkstų. Antinksčių veiklą reguliuoja galvos smegenyse esanti hipofizė. Pateikiama nemažai informacijos apie antinksčių veiklos sutrikimus ir jų padarinius.

Tačiau, ar įmanoma šių liaukų veiklą suaktyvinti natūraliomis priemonėmis?

Negalima savivalė

Vilniaus Universiteto Ligoninės Santariškių Klinikų gydytojas endokrinologas, profesorius Vaidotas Urbanavičius teigė, kad žolėmis gydytis galima, tačiau nevertėtų savivaliauti.

„Antinksčiai, kaip ir pavadinimas nurodo, – virš inkstų esančios porinės endokrininės liaukos. Gera jų veikla yra gyvybiškai svarbi žmogaus organizmui. Jie sudaryti iš žievės ir šerdies, kurios gamina skirtingus hormonus.

Atitinkamai tai būtų aldosteronas, kortizolis bei androgenai ir estrogenai. Tuo tarpu šerdyje gaminamas adrenalinas ir noradrenalinas.

Sutrikus šių hormonų balansui yra imami jausti nemalonūs simptomai, pavyzdžiui, nuolatinis nuovargis. Visgi, simptomai gali reikšti ne tik liaukų veiklos suprastėjimą, bet ir per didelį suaktyvėjimą.

Todėl labai svarbu, pajutus simptomus, kreiptis į profesionalą, kuris galės paskirti tikslų gydymą. Dažniausiai tai gydymas hormonais, skirtas antinksčių veiklos sureguliavimui ar palaikymui.

Be abejo, galima gydytis ir liaudies medicina. Tokiu atveju taip pat svarbu nesavivaliauti ir atsižvelgti į žolininko ar homeopato rekomendacijas.

Derėtų nepamiršti, kad cheminius vaistus dozuoti yra paprasčiau, nes yra aišku, kiek kokių medžiagų yra tabletėje – visa tai nurodyta ant pakuotės.

Tuo tarpu, žolelių dozavimas yra kitoks ir, nors veikliųjų medžiagų koncentracija jos paprastai yra mažesnė, jų padauginimas vis tiek yra įmanomas“, – teigė profesorius Vaidotas Urbanavičius.

Jam paantrino ir žolininkas Jurijus Muzlikinas, sakydamas, kad kiekvienas asmuo, pajautęs antinksčių nepakankamumo simptomus, turėtų kreiptis į medikus arba žolininkus specialistus. Pasak jo, tokiais atvejais savigyda nėra pati tinkamiausia išeitis.

„Kiekvienam sergančiam asmeniui vaistus derėtų parinkti individualiai, pamatuojant tikslias dozes. Tai turėtų padaryti žolėse nusimanantis specialistas, o ne asmuo, kuris sunegalavo.

Žolelių, kurios palaiko reikiamą antinksčių veiklą yra nemažai, tačiau reikia žinoti, kaip jo veikia organizmą, kaip sąveikauja tarpusavyje. Tokius dalykus gali pasakyti tik patirties turintis specialistas“, – teigė žolininkas.

Kokios žolelės galėtų padėti?

Holisticprimarycare.net yra nurodama gana didelė gausa žolelių, padedančių palaikyti normalią šios endokrininės liaukos veiklą. 

Paprastasis saldymedis. Padeda palaikyti kortizolio ir kortizono balansą, vis dėlto, jo padauginus, gali smarkiai pakilti spaudimas. Dėl šios priežasties svarbu neviršyti maždaug 2 gramų dozės per dieną.

Paprastasis saldymedis taip pat siejamas su moteriškų lytinių hormonų balansavimu, pagerintu geležies pasisavinimu, sumažėjusiu kosuliu ir kt.

Dviskiautis ginkmedis. Šis augalas gerai žinomas dėl savo kraujotaką gerinančių ypatybių. Jis taip pat padeda sukontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, naudojamas ir uždegimų mažinimu, žarnyno gleivinės gijimui ir t. t.

Kininis ženšenis. Vakaruose šis augalas gan plačiai naudojamas nusilpusiai imuninei sistemai stiprinti, atminties gerinimui. Jis taip pat palengvina menopauzės simptomus, depresiją, nemigą ir kitas ligas.

Sibiro ženšenis. Šio augalo veikimo principas labai primena kininį ženšenį. Jis taip pat padeda stiprinti imunitetą, skatiną asmens žvalumą.

Rehmannia augalas. Neįprastą pavadinimą turintis augalas yra naudingas tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi, juos kankina antinksčių liaukų nepakankamumas. Jis taip pat padeda nuovargio iškankintiems žmonėms sugrįžti į normalų gyvenimo ritmą.

Visgi, lrytas.lt pabrėžia, kad prieš vartojant bet kokius maisto papildus ar medikamentus reikia pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku ir išsiaiškinti, ar neturite alergijų. Jei tai natūralios žolelės, svarbu išsiaiškinti, ar jos yra tinkamos konkrečiu atveju. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.