Skausmo vieta atskleis ar nesergate viena iš 7 žarnyno ligų

Pilvo ir žarnyno skausmai yra ypatingai nemalonūs. Visgi, yra daugybė skirtingų skausmų, kurie yra skirtingų ligų ar negalavimų simptomai. Remdamiesi womenshealthmag.com, žemiau pateikiame 7 dažniausiai pasitaikančius ir skausmingus pilvo ertmėje esančių organų ligų simptomus.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2016, 9:07 AM, atnaujinta May 19, 2017, 6:19 PM

1. Deginimas krūtinės srityje

Priežastis: greičiausiai rėmuo. Paprastai tai krūtinės ląstos apačioje jaučiamas deginantis skausmas, kadangi skrandžio rūgštis dirgina jautrią gleivinę.

Deja, nėra lengva nurodyti, ko derėtų imtis, kad skausmo išvengtumėte. Taip yra todėl, kad daugumai žmonių šis pojūtis kyla valgant skirtingą maistą. Atradus rėmenį sukeliančius produktus ir juos pašalinus iš raciono, šis skausmas turėtų praeiti savaime.

2. Skausmas, supantis bambą

Aštrus skausmas aplink bambą gali reikšti, jog turite problemų su apendiksu. Dažniausiai skausmas prasideda virš bambos ir yra gana bukas, tačiau judėdamas dešiniojo klubakaulio.

Jeigu įtariate, kad jums pasireiškė apendicitas, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Laukdami, kol skausmas praeis, tik eikvojate laiką ir rizikuojate sveikatai ypač pavojingu apendikso plyšimu.

3. Aštrus skausmas po šonkauliais

Dažniausia skausmo šioje vietoje priežastis – tulžies pūslės akmenys. Tai yra įvairaus dydžio cholesterolio ir tulžies sankaupos, kurios dirgina tulžies sieneles. Skausmas ypač sustiprėja pavalgius.

Deja, visos sveikos ir vaisingos moterys turi polinkį į šiuos akmenis. Jeigu jaučiate nemalonius, derėtų kreiptis į gydytoją, kuris skirtų gydymą, o sunkesniais atvejais nukreiptų pas chirurgą.

4. Deginantis skausmas skrandyje

Dažnai toks deginantis ir kas dieną jaučiamas skausmas reiškia skrandžio gleivinės opą. Priešingai nei rėmuo, ji yra jaučiama pačioje pilvo ertmėje.

Pajutus šį skausmą derėtų nutraukti nereceptinių vaistų, pavyzdžiui, ibuprofeno, vartojimą, kadangi jie gali tik pabloginti situaciją. Taip pat derėtų apsilankyti pas gydytoją. Jis nuodugniai įvertins situaciją ir skirs gydymą vaistais arba operaciją.

5. Viso pilvo ertmėje jaučiamas diskomfortas ir poreikis tuštintis

Tokie pojūčiai paprastai įspėja apie laktozės netoleravimą. Tai padeda suprasti, jeigu visas žarnynas yra skausmingas, kadangi tai – ne tam tikros vienos zonos problema, sukelianti viduriavimą ir pilvo pūtimą tuo pačiu metu.

Išsiaiškinus, kad netoleruojate laktozės, derėtų atsisakyti pieno gaminių. Kartais pacientus glumina tai, jog fermentuoti pieno gaminiai (pavyzdžiui, fermentinis sūris) jiems nemalonių pojūčių nesukelia, tačiau vos vienas kąsnis ledų gali priversti ilgam užsidaryti vonios kambaryje.

6. Žarnyno spazmai ir nuolatinis viduriavimas

Tokia nemalonių simptomų kombinacija gali reikšti, jog jūsų organizmas netoleruoja glitimo. Tai gali būti arba jautrumas šiam baltymui, arba celiakija – liga, kuomet bet kokia dozė grūduose randamo baltymo sukelia ypatingai stiprius skausmus.

Jeigu įtariate, kad netoleruojate glitimo, kreipkitės į gastroenterologą, kuris, atlikęs tyrimus, nustatys, ar sergate šia liga, ar ne. Jei atsakymas būtų teigiamas, derėtų atsisakyti produktų, kuriuose galima rasto šio baltymo. Pavyzdžiui, visų grūdų miltų patiekalų.

7. Kraujavimas viduriuojant, skausmas ir karščiavimas

Šie nemalonūs simptomai gali nurodyti, jog sergate kolitu arba Krono liga. Be smarkaus pilvo pūtimo pacientai paprastai patiria ir stiprius skausmus, kraujavimą tuštinimosi metu, kurį neretai lydi pykinimas bei padidėjusi kūno temperatūra.

Sergant tiek Krono liga, tiek kolitu, derėtų nedelsiant kreiptis į medikus. Patvirtinę diagnozę jie, atsižvelgdami į ligos stadiją, paskirs gydymą. Neretai šiomis ligomis sergantys pacientai yra gydomi atliekant chirurginę operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.