Organizmo valymas miegu: sulieknėti galima nieko nedarant

Nedaug žmonių gali pasidžiaugti, jog kas naktį išmiega 7 ar daugiau valandų. Viena iš jų buvo ir moteris, nusprendusi pabandyti, kas nutiks, organizmą valant... miegu. Savo potyrius ji aprašė prevention.com.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-07 19:37, atnaujinta 2017-05-19 13:45

„Esu tikra pelėda – naktį einu miegoti gan vėlai, nors žinau, kad kitą rytą teks keltis anksti. Kas kartą nubudusi pagalvoju, jog šiąnakt tikrai eisiu miegoti anksčiau. Tačiau niekuomet taip nepadarau.

Miegas man tapo kaip nemėgstama daržovė – žinau, kad tai gerai mano organizmui, tačiau egzistuoja daugybė dalykų, kuriuos pasirenku nuveikti, vietoje poilsio. Pasirodo, taip manau ne vien aš, tačiau toks požiūris sukėlė tikrą sveikatos problemų bangą“, – kalbėjo ji.

Miego trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų: depresiją, susilpninti imuninę sistemą, padidinti vėžio, diabeto riziką, sumažinti produktyvumą bei pasunkinti antsvorio atsikratymą. Pernelyg didelis miego trūkumas gali net lemti ankstyvą mirtį.

„Sužinojusi, kad miego trūkumas gali sugadinti sporto rezultatus, nusprendžiau išbandyti, kas būtų, jei imčiau daugiau miegoti. Kadangi dažnai sportuoju, sveikai maitinuosi, tačiau niekaip negaliu atsikratyti papildomų kilogramų, norėjau sužinoti, ar mano miego įpročiai yra dėl to kalti.

Taigi, nusprendžiau organizmą išvalyti miegu. Žinojau, jog mano darbas reikalavo bent poros vėlyvų naktų per savaitę, taigi nutariau eksperimentuoti 2 savaites. Principas paprastas – kas naktį nueiti miegoti tuo pačiu metu taip, kad miego trukmė būtų apie 7-8 valandas“, – teigė moteris.

Miego trukmę padidinti nuo 5 iki 7 valandų per parą nebuvo lengva. Buvo ypač sunku pirmosiomis naktimis, kuomet atsigulusi ji niekaip negalėjo užmigti. Visgi, po valandos vartymosi, pagalvių taisymo ir žiūrėjimo į lubas, moteris užmigo.

„Atsibudau po 7 valandų miego. Jaučiausi gerai, tačiau kiek pasimetusi, tarsi būčiau prigulus trumpam pasnausti, bet pabudus po daugiau nei 3 valandų.

Po pirmosios nakties užmigti tapo paprasčiau. Visgi, mano įprotis darbus atlikti paskutinę minutę mane privertė pakoreguoti ne tik miego grafiką, bet ir išmokti planuoti laiką. Kadangi nebegalėjau dirbti naktimis, turėjau išmokti tai daryti dieną.

Tai man iš tikrųjų padėjo sumažinti darbo metu patiriamą stresą. Sakyčiau, kad laiko planavimą priskirčiau prie dalykų, kuriuos turėjau išmokti bent jau prieš 10 metų.

Taip pat, ėjimas anksti miegoti padėjo sutramdyti įprotį užkandžiauti naktį paprasčiausiai todėl, kad tuo metu miegodavau. Taip pat pajaučiau skirtumą ir dieną – po ilgo miego nebesinorėjo tiek daug valgyti“, – pasakojo moteris.

Praėjus maždaug 10 dienų nuo eksperimento pradžios, ji ėmė jaustis mažiau išsipūtusi, nors svarstyklėse esantis skaičius ir nekito. Taip pat kiti ėmė pastebėti skirtumus ir girti, jog moteris atrodo lieknesnė. Grįžusi namo ir pasimatavusi apimtis ji suprato, jog neteko apie 4 cm liemens apimties.

„Nežinau, ar taip nutiko dėl mažesnio užkandžiavimo, mažiau išskiriamų streso hormonų ar dar ko. Visgi, turėjau pripažinti – geras nakties miegas tikrai teigiamai paveikė mano sveikatą bei išvaizdą.

Žinoma, kaip ir kiekvienas iššūkis, šis taip pat turėjo vieną sukčiavimo dieną. Savo dviejų savaičių periodo pabaigą atšvenčiau naktiniu filmų žiūrėjimu bei suknelių pirkimu internetu.

Visgi, kitą dieną apie 23 valandą jau miegojau. Nors man vis dar nepatinka anksti eiti miegoti, pagaliau supratau, kad tai – vienas iš dalykų, kuriuos daryti reikia“, – patirtimi pasidalino moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.