8 patarimai, kurių būtina laikytis vasarą

Ilgomis ir šiltomis vasaros dienomis gyvenimas tampa bent šiek tiek lengvesnis, nei atrodė prieš tai. Daugiau žmonių šypsosi, kadangi ir suaugusieji patiki laisve, kurią suteikia šiltas oras.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2016, 9:00 AM, atnaujinta May 19, 2017, 10:55 AM

Būtent todėl vasara yra pats tinkamiausias metas pratintis prie naujų, sveikesnių įpročių, kurių laikytis bus taip paprasta, jog net nepastebėsite, kad tai darote iš viso.

WebMD.com kreipėsi į dietologijos, fitneso, streso, regos ir burnos higienos specialistus. Jiems buvo užduotas paprastas klausimas: Jeigu vasarą galėtumėte kokiu nors būdu pagerinti savo gyvensenos įpročius, kaip tai padarytumėte? Žemiau pateikiame 8 jų patarimus.

1. Valgykite daugiau uogų

Jei šią vasarą nusprendėte pagerinti savo mitybos įpročius, kiekvieną dieną suvalgykite puodelį kokių nors uogų. Tai gali būti gervuogės, mėlynės, braškės ar kt. Uogose gausu antioksidantų, kurie apsaugo audinius nuo pažeidimų, be to mažina senatvinių ligų riziką.

Daugiausia antioksidantų turi mėlynės ir gervuogės. Be to, uogose gausu skaidulų, kurios padeda palaikyti žemą cholesterolio lygį ir užkirsti kelią tam tikroms vėžio atmainoms.

2. Nebijokite susitepti rankų ir mažiau jaudinkitės

Norėdami sumažinti streso lygį pasisodinkite mažą darželį, prižiūrėkite gėlių sodą ar, erdvei iš tiesų esant labai ribotai, pasisodinkite ar persodinkite kelis vazonus augalų. Tai galite daryti tiek kambaryje, tiek lauke.

Specialistai tvirtina, kad vien žemės lietimas plikomis rankomis leidžia sumažinti įtampą ir nuolatinį skubėjimą. Tai ypač svarbu spartų gyvenimą turintiems asmenims, kurie per jį lekia taip greitai, kad kojomis vos liečia žemę.

3. Kas dieną naudokitės tarpdančių siūlu

Visi žinome, kad tai daryti reikia, tačiau dauguma to dar nepradėjo. Ši vasara – geriausias metas pradėti. Be to, šiam geram įpročiui tereikia nedidelės dantų siūlo dėžutės, kuria galėsite pasinaudoti bet kurioje vietoje. Visgi, nederėtų to daryti priešais kitus.

Šis įprotis mažina mikrobų kiekį burnoje, o tai pagerina bendrą jos sveikatą. Be to, burnoje esant nedideliam bakterijų kiekiui, organizmas turi daugiau jėgos kovoti su kitose vietose kylančiomis infekcijomis.

4. Sportuokite gryname ore

Pasirinkite kurią nors lauke atliekamų veiklų – ėjimą į žygius, pasivaikščiojimą gamtoje, gaudynių žaidimą su vaikais, važinėjimąsi dviračiu, riedučiais ar plaukimą – ir palaikykite puikią fizinę formą. Jeigu šioms veikloms skirsite pakankamai dėmesio, laiko ir energijos, jos gali pakeisti treniruotes, atliekamas perpildytuose sporto klubuose. Be to, įvairūs šeimos užsiėmimai sutvirtina tarpusavio ryšį tarp jos narių.

5. Prižiūrėkite savo akis

Tam, kad kuo mažiau kentėtų jūsų akys, dėvėkite apsaugančius akinius. Laukui rinkitės tokius, kurių lęšiai apsaugo bent nuo 99 proc. A ir B tipų ultravioletinių spindulių. Akiniai nuo saulės apsaugo akis nuo kataraktos bei raukšlių aplink jas.

Sportuodami taip pat nepamirškite dėvėti apsauginius akinius, padėsiančius išvengti traumų, o dirbdami su kompiuteriu pasidomėkite akiniais, atspindinčiais spinduliuotę.

6. Važiuokite atostogauti

Keliavimas atostogauti ir atsipalaidavimas nuo nuolatinės rutinos gali pagerinti jūsų širdies veiklą. Jos sumažina gliukozės kiekį kraujyje bei streso hormonų išskyrimą, taip pat nuramina širdies dūžius.

7. Nepersistenkite piktnaudžiaudami alkoholiu

Vasara yra pats tinkamiausias metas atsisakyti kokteilių, kuriuose yra stipriųjų alkoholinių gėrimų.

8. Gerai išsimiegokite

Susilaikykite nuo bemiegių naktų, kurios baigiasi, kai saulė jau teka. Geriau sutelkite dėmesį į miego rutiną: miegoti eikite visuomet tuo pačiu metu, kelkitės tą pačią valandą, bent tris valandas iki miego nevartokite alkoholinių gėrimų.

Taip pat geriausia atsisakyti dienos metu pamėgto įpročio pasnausti, nebent visada tai darote tuo pačiu metu, o poilsis trunka tiek pat laiko.

Štai visi 8 patarimai, kaip šią vasarą tapti sveikesniais. Galite pabandyti bent vieną iš jų ar visus – juk jie tokie paprasti, kad net nepastebėsite, kaip sveikata taps geresnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.