Nuo skausmų gali išgelbėti visam laikui

Skausmas visus aplanko bent kartą per gyvenimą. Deja, kai kuriais atvejais skausmas tampa lėtinis – trukdo dirbti, bendrauti, ilsėtis. Tuomet pasąmonėje nuolat kirba vienintelė mintis – kaip jo atsikratyti?

Baltijos ir Amerikos klinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos ir Amerikos klinika<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-28 08:22, atnaujinta 2017-05-17 14:44

Išeitį siūlo Baltijos ir Amerikos klinikoje dirbantis gydytojas neurochirurgas Artūras Šitkauskas. Pasak jo, klinikos Skausmo gydymo centre atliekamos lazerinės skausmo mažinimo operacijos gali padėti pamiršti įvairius skausmus. Pavyzdžiui, nugaros.

Nugaros ir kitų skausmų gydymui minimaliai invazinės operacijos būdu reikalingus mikroskopą, endoskopą, lazerį ir naują mobilų „Siemens Siremobil Compact L“ rentgeno aparatą Baltijos ir Amerikos klinika įsigijo pirmoji.

Minėtas lazeris – dešimtmečius vokiečių tobulintas daugiafunkcinis aparatas. Vienintelis toks Pabaltijo šalyse.

„Minimaliai invazinė stuburo operacija skirta malšinti skausmui ir, esant šaknelinei simptomatikai, atlikti lazerinę terapiją.

Prie darbų – po paros

Lazeriu atliekamos procedūros yra itin greitos. Vietinė nejautra taikoma tik toje vietoje, kur kateterio pagalba įvedamas lazeris. Nėra minkštųjų audinių sužalojimų, nelieka randų. Pakoregavus nervą ar pašalinus kitą skausmą kėlusią priežastį, žmogui nė neprireikia nedarbingumo pažymėjimo.

Praktiškai po paros jis gali grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo. Be to, po tokios operacijos itin maža komplikacijų tikimybė“, – apie nugaros skausmų gydymą pasakojo A.Šitkauskas. Kontraindikacijos šioms procedūroms, pasak specialisto, – reliatyvios. Atidesni turėtų būti nebent lėtinėmis ligomis sergantys pacientai.

Gydymo lazeriu nerekomenduojama taikyti, kai yra plyšęs stuburo diskas, iškritusi išvarža. Tiesa, kiekvienas atvejis individualus ir gydymo metodai dažniausiai priklauso nuo chirurgo ir paciento apsisprendimo.

A.Šitkauskas pastebi, kad antro lygio spinalinei chirurgijai poreikis visuomet buvo didelis. Šiuo metu dėl tam tikrų gyvensenos ydų nugaros skausmus itin dažnai patiria jauni žmonės. Deja, paprastų priemonių skausmams įveikti dažnai nebepakanka.

„Anksčiau stuburo išvaržas, kitas stuburo operacijas buvo galima atlikti tik valstybinėse įstaigose.

Jose pacientai turi laukti operacijų po kelis mėnesius, nors patiria labai stiprius skausmus. Tuo tarpu, Baltijos ir Amerikos klinikoje atliekamos operacijos yra kompensuojamos iš Valstybinės ligonių kasos.

Žinoma, tai – ne gyvybę, o gyvenimo kokybę gelbstinčios procedūros, tačiau žmogaus gyvenimo kokybė – labai svarbi „, – teigė specialistas.

Baltijos ir Amerikos klinikoje per pastarąjį pusmetį taip pat pradėtos atlikti tokios minimaliai invazinės procedūros kaip krioterapija, skausmo blokados, vertebroplastika.

Kai skauda, negalima kentėti

Ligų, sukeliančių skausmus daug. Pacientai dažniausiai skundžiasi nugaros, sąnarių ir galvos skausmais.

Deja, nemažai žmonių vis dar dažnai linkę skausmą verčiau kentėti ir nepagalvoja, kad negydomas ar netinkamai gydomas ūminis skausmas tampa lėtiniu, kurį iškęsti yra sunku, dėl jo nebeįmanoma normaliai išsimiegoti, dirbti. Gerokai suprastėja gyvenimo kokybė.

Nugaros skausmai – viena dažniausiai paplitusių problemų. Su jais statistiškai susiduria daugiau nei 60 proc. žmonių.

Nugaros skausmas dažniausiai atsiranda, kai nugaros raumenys ar kiti audiniai patiria per didelį krūvį, būna įtempti ir dėl to nusilpsta.

Jis taip pat gali būti susijęs su judėjimu, kūno padėtimi arba fiziniu krūviu, psichologiniu stresu, kantrybės laipsniu, skausmo pojūčiu, ištvermės stoka arba emocine būsena.

Kai kurie žmonės patiria nuolatinį nugaros skausmą po avarijos, deformacijų ar traumos. Kiti žmonės jaučia diskomfortą, nes serga kaulų, sąnarių ligomis, o dar kiti kenčia nuo stuburo disko degeneracijų. Baltijos Amerikos klinikoje dirbantis gydytojas neurochirurgas Artūras Šitkauskas patikina, kad jei nugaros skausmas trukdo gyventi įprastai, kentėti iš tiesų negalima. Būtina kreiptis į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.