Nuo fizinio krūvio silpna? Jūs nežinote, ko jums stinga

Pradedate sportuoti, svajojate apie didesnę ištvermę ir geresnę fizinę formą? Galbūt pradėjote jausti silpnumą ir dažnai plaka širdis, nors iš pradžių taip nebuvo? Tai gali būti ženklas, kad jums būtini vitaminai ir mineralinės medžiagos.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2016, 3:42 PM, atnaujinta May 16, 2017, 12:51 PM

Tiesa, šios medžiagos turi būti specialiai parinktos, todėl visuomet geras sprendimas pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Europoje gerai žinomas ortopedas traumatologas ir sporto medicinos specialistas dr. Hubertas Hortereris įvardijo svarbiausius vitaminus ir mineralus sportuojančiam organizmui. Štai keli svarbiausi patarimai, kokių medžiagų organizmui būtinai reikia.

1. Nuolat bėgiojant, važinėjant dviračiu ar plaukiojant baseine, būtina vartoti vitaminus A, E ir D bei cinką, varį, jodą, seleną ir „Omega-3“ riebiąsias rūgštis.

2. Magnis valdo daugelį raumenų ir nervų funkcijų, o subalansuotos magnio atsargos apsaugo nuo raumenų mėšlungių.

Tiesa, nors magnio yra visose žaliose daržovėse ir grūdinėse kultūrose ir angliavandeniais ir daržovėmis praturtinta mityba neleidžia atsirasti magnio trūkumui, reikėtų vartoti ir putojančias ar kramtymui skirtas magnio tabletes.

Padauginti magnio taip pat nereikėtų, nes pernelyg didelis magnio kiekis sukelia viduriavimą ir padaro raumenis minkštus, nusilpusius.

3. Reikia žinoti, kad dėl fizinio aktyvumo susidaro ir daugiau agresyvių laisvųjų radikalų, kurie kenkia audiniams ir ląstelėms. Nuo jų organizmą apsaugos vitaminai C ir E.

Vitaminu C turtingi citrusiniai vaisiai, žemuogės, kiviai ir raudonieji pipirai, vitaminu E – aukštos kokybės aliejai, kaip antai alyvų aliejus, riešutai, migdolai ir soja.

4. Svarbi ir geležis. Organizme ji yra atsakinga už deguonies susidarymą ir jo perdavimą bei ląstelių aprūpinimą energija. Dėl to geležis labai svarbi tiems, kurie užsiima ištvermę ugdančiomis sporto šakomis.

Nuovargis, sumažėjęs fizinis pajėgumas ar širdies plakimas – dėl viso to gali būti kaltas geležies trūkumas.

Geležimi turtinga raudona mėsa, kepenys, širdis ir kiaušiniai.

Prieš valgį suvalgytas daug vitamino C turintis vaisius ar išgertos apelsinų sultys padeda geriau įsisavinti geležį.

Tačiau geležies gausių produktų negalima vartoti su pieno produktais, nes pastarieji trukdo organizmui ją įsisavinti.

5. Išskirtinė ir cinko svarba. Jis suaktyvina raumenų fermentus, sudaro raumeninį baltymą, padeda stabilizuoti imuninės sistemos veiklą ir gaudyti laisvuosius radikalus.

Dėl cinko trūkumo žmogus gali skųstis apetito stoka, skonio sutrikimu, sunkiau gyja žaizdos. Cinką turėtų vartoti ne tik sportuojantys, bet ir didelį stresą patiriantys asmenys. Natūralūs cinko šaltiniai: žuvis, mėsa ir pieno produktai.

6. Beveik visuose žmogaus organizme vykstančiuose medžiagų apykaitos procesuose vitaminas B vaidina svarbų vaidmenį. Kadangi sportuojant apykaitos procesai spartėja, būtina pasirūpinti ir B grupės vitaminų atsargomis.

Jais turtinga mėsa, rupių ruginių miltų gaminiai, pienas, žemės riešutai ir alaus mielės.

Taučiau be abejonės, dėl tam tikrų fizinių savybių ar mitybos įpročių, organizmas ne visuomet pasisavina pakankamą vitaminų kiekį vien iš maisto produktų. Todėl tenka vartoti papildus.

Dėl papildų vartojimo, žinoma, reikia pasitarti su specialistais ir bet kokiu atveju, ar perkant juos vaistinėje ar internetu, įsitikinti, kad šie produktai yra sertifikuoti, tiksliai nurodyta jų kilmė ir jų sudėtyje esančių medžiagų koncentracija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.