Kavos ir alkoholio negėrė 15 mėnesių – štai, ką suprato

Matyt, daugelis savo dieną pradedame puodeliu kavos. Jos neišgėrę jaučiamės paniurę, pavargę ir taip, lyg diena net nebūtų prasidėjusi.

 Neretai alkoholis tampa pretekstu susitikti.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
 Neretai alkoholis tampa pretekstu susitikti.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
 Neretai alkoholis tampa pretekstu susitikti.<br>123RF.com asociatyvi nuotr.
 Neretai alkoholis tampa pretekstu susitikti.<br>123RF.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2019, 1:21 PM, atnaujinta Aug 9, 2019, 1:22 PM

Tuo tarpu penktadienio, o gal ir likusių savaitės dienų, draugų kompanijoje praleidžiami vakarai paprastai yra lydimi įvairių alkoholinių gėrimų. Visai nesvarbu, ar tai būtų bokalas alaus, ar pora kokteilių.

Pastebėjęs tai, jog neretai alkoholis tampa pretekstu susitikti, dizaineris Tobias Van Schneideris nusprendė visiškai atsisakyti ne tik alkoholinių gėrimų, bet ir kavos. Kadangi šis jo pasirinkimas sulaukė itin daug prašymų pasidalinti patirtimi, Tobias nusprendė ją aprašyti huffingtonpost.com.

Atsisakius alkoholio nesunku sutaupyti pinigų

Alkoholiniai gėrimai kainuoja iš tiesų brangiai, tad nenuostabu, jog jų atsisakymas turėtų padėti tam tikrą sumą sutaupyti.

„Daugiau nei metus nevartodamas nei kavos, nei alkoholio, sužinojau, kad tai gali turėti tam tikrų šalutinių poveikių. Štai, ko šis pasirinkimas išmokė mane.

Visų pirma, sutaupiau labai daug pinigų. Beveik 500 dolerių kiekvieną mėnesį. Sprendžiant pagal tokią sumą, atrodytų, jog buvau mažų mažiausiai alkoholikas.

Deja, turiu nuvilti. Niujorke išgerti bent vieną gėrimą per dieną yra normalu, jau nekalbu apie savaitgalius. Taigi, tokia suma pinigų tikrai nestebina. Be to, geriant alkoholį dažniausiai aplanko ir alkis, pinigus imame leisti ant užkandžių, kurie taip pat kainuoja.

Tad paskaičiuokime – jei į miestą išeidavau bent porą kartų per savaitę, vienas kokteilis šiame mieste kainuoja mažiausiai 10 dolerių, tačiau, būkime sąžiningi, dažniausiai vienu nėra apsiribojama. Taigi, suma pamažu auga.

Be to, kas mėnesį įsigydavau bent porą butelių gero vyno. Viską sudėjus darosi visai nenuostabu, kodėl mano sąskaitoje likdavo tiek pinigų“, – tikino vyras.

Susiaurėjęs draugų ratas

Kitas „šalutinis poveikis“, apie kurį rašė dizaineris – daug mažiau paskalų. Taip nutiko dėl sumažėjusio bendravimo su aplinkiniais, su kuriais siejo tik dalyvavimas vakarėliuose.

„Visų pirma, pradėjau daug mažiau dalyvauti vakarėliuose. Vis daugiau kvietimų atmesdavau net neaiškindamas, kodėl. Mane ėmė varginti tai, jog kas kartą tekdavo išvardyti visas priežastis, kodėl aš nebegeriu ir tai, jog „tik vienas gėrimas“ taip pat reiškia alkoholio vartojimą.

Be to, būdamas blaivus supratau, kokios populiarios tarp girtų asmenų yra apkalbos. Tiesiog nebenorėjau būti dalimi to, kam nebepritariau. Ir, jei visgi sutikdavau sudalyvauti viename iš vakarėlių, jame užtrukdavau ne ilgiau nei valandą. Tai buvo maksimalus laikas, kurį sugebėdavau iškęsti klausydamasis girtų kalbų“, – patirtimi dalinosi Tobias.

Jis neneigia, kad tokiu būdu prarado labai daug pažinčių. Tačiau dėl to visai nesikremta – vyriškio manymu tai tik parodė, kiek daug draugysčių buvo paremtos vien noru kartu išlenkti taurelę.

„Nors niekuomet nebuvau vakarėlių liūtas, visiškas alkoholio atsisakymas mane pavertė dar labiau atsiskyrusiu nuo visuomenės. Tai taip pat padėjo suprasti, kad ne visos draugystės buvo vertos šio vardo.

Po alkoholio atsisakymo daugelis jų nutrūko. Taip yra dėl to, kad kvietimas „alaus“ ar „gėrimų“ yra visiems suprantamas ir nereikalaujantis paaiškinimo. Dabar, priešingai nei anksčiau, turiu įspėti, jog aš negeriu.

Tai sunku padaryti, nes toks kvietimas skambėtų panašiai į „Gal susitikime ir apie viską pasišnekėkime blaiviai?“ Deja, turiu pats pripažinti, kad įprastas kvietimas gėrimų skamba patraukliau“, – pasakojo jis.

Pagerėjusi miego kokybė

Po to, kai atsisakė alkoholinių gėrimų, Tobias pajautė dar vieną pokytį. Visiškai juos išbraukęs iš raciono, vyras galėjo pasidžiaugti ir pagerėjusia miego kokybe.

„Kai nustojau vartoti alkoholį pastebėjau, kad rytais jausdavausi daug labiau pailsėjęs, nei anksčiau. Nors negaliu paneigti, kad pora taurių vyno ar bokalas alaus padeda užmigti, tai smarkiai paveikdavo mano rytus.

Nors alkoholio vartojau nedaug, kas rytą jausdavau kiekvieno gėrimo pasekmes. Pabusdavau prastos nuotaikos ir blogai išsimiegojęs“, – pasakojo jis.

Kavos atsisakymas nulėmė mažiau panikos priepuolių bei patiriamo streso

Tobias taip pat atkreipė dėmesį ir į pasirinkimą nebegerti kavos. Jo teigimu, tai padėjo sukontroliuoti emocijas ir sumažinti kas dieną patiriamo streso kiekį.

„Suprantu, kad šis punktas kiek asmeniškesnis, o gauti rezultatai gali labai skirtis nuo kitų kavos atsisakiusių asmenų potyrių, tačiau galiu patikinti, kad šis sprendimas man padėjo tiek psichologiškai, tiek fiziškai.

Visų pirma, gerdamas kavą patirdavau daug daugiau streso. Dabar jaučiuosi daug ramesnis, be to, galiu pasidžiaugti geresne žarnyno veikla.

Be to, išmokau, jog „susitikti puodeliui kavos“ tereiškia socialinį užsiėmimą. Svarbu, kad šie susitikimai išliktų, o tai juk netrukdo kavą pakeisti arbata.

Taigi, tegaliu pasakyti, jog esu labai patenkintas savo sprendimu atsisakyti ir kavos, ir alkoholio“, – tikino vyras.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų rugpjūčio 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.