Perskaitykite ir daugiau nebeišmeskite sudygusio česnako

Jau daugelį metų žinoma, kad česnakas yra puikus vaistas. Jis turi antibakterinių, priešgrybelinių ir su virusais kovojančių savybių. Dėl šių priežasčių šis augalas yra ypač vertinamas alternatyvios medicinos šalininkų.

Daiginti česnakai žmogaus sveikatai yra daug naudingesni nei ką tik išlukštentos, šviežios jų skiltelės.<br>123rf nuotr.
Daiginti česnakai žmogaus sveikatai yra daug naudingesni nei ką tik išlukštentos, šviežios jų skiltelės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 5:42 PM, atnaujinta May 15, 2017, 6:48 PM

Jį vartojant yra kovojama su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, aukštu kraujospūdžiu. Dažnas česnako vartojimas taip pat sumažina širdies ligų riziką bei pagerina imuninės sistemos veiklą ir gali užkirsti kelią tam tikroms vėžio atmainoms. Be to, česnaku gali būti gydomos infekcijos bei nenuodingų gyvačių įgėlimai.

Veiklioji valgomajame česnake esanti medžiaga, alinas, ne tik sumažina navikų nekrozės veiksnius, bet ir kovoja su aukštu trigliceridų, insulino, šlapimo rūgšties bei gliukozės lygiu kraujyje. Alinas taip pat pagerina diabetu sergančių asmenų jautrumą insulinui, rašo collective-evolution.com.

Sudygę česnakai vertingesni sveikatai už šviežius

Daugybė restoranų naudoja daigintas įvairių augalų sėklas, riešutus ar grūdus. Tai suteikia įdomesnę tekstūrą bei gaivesnį skonį. Be to, daigintas maistas padidina fenolių kiekį bei pagerina antioksidantų veiklą organizme.

„Dygdami augalai yra nesunkiai pažeidžiami įvairių bakterijų, virusų bei vabzdžių. Dėl to šio proceso metu jie išskiria daugybę skirtingų chemikalų, vadinamų fitoaleksinais. Jie daigą padaro nuodingą kenkėjams, tačiau naudingą žmogaus sveikatai“, – teigė tyrimą atlikusi profesorė Jong-Sang Kim.

Studijos metu buvo atrasta, kad penkias dienas daigintame česnake buvo daug daugiau antioksidantų nei šviežiose skiltelėse. Be to, skyrėsi ir jose esančios naudingosios medžiagos. Vėlesni tyrimai taip pat atskleidė, kad daigintų česnakų ekstraktas apsaugojo ląsteles nuo įvairių kenksmingųjų medžiagų.

Tai lėmė išvadą, jog daiginti česnakai žmogaus sveikatai yra daug naudingesni nei ką tik išlukštentos, šviežios jų skiltelės. Žinoma, tai nereiškia, kad turėtumėte sudaiginti visus turimus česnakus, tačiau kitą sykį prieš išmesdami, prisiminkite jų daigų naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.