Italas atskleidė natūralias priemones kojų tinimui įveikti

Pėdų ir blauzdų tinimas – varginanti, dažniausiai moteris ištinkanti problema. Karštos vasaros dienos, sutrikusi kraujotaka ar netinkama avalynė gali paskatinti skysčių kaupimąsi galūnėse, rašė corriere.it.

Kaip išvengti nemalonaus, stipriai blauzdas ir pėdas veikiančios traukos jėgos poveikio, patarė širdies ir kraujagyslių gydytojas profesorius Angelo Santoliquido, dirbantis Romoje.<br>123rf nuotr.
Kaip išvengti nemalonaus, stipriai blauzdas ir pėdas veikiančios traukos jėgos poveikio, patarė širdies ir kraujagyslių gydytojas profesorius Angelo Santoliquido, dirbantis Romoje.<br>123rf nuotr.
Šalto vandens vonelės ar trumpos maudynės vėsiame duše gali smarkiai pagelbėti nuo kojų tinimo. Jaučiama vėsa ramina nemalonius pojūčius, o šalčio paskatinta kraujotaka lemia sumažėjusį tinimą.<br>123rf.com
Šalto vandens vonelės ar trumpos maudynės vėsiame duše gali smarkiai pagelbėti nuo kojų tinimo. Jaučiama vėsa ramina nemalonius pojūčius, o šalčio paskatinta kraujotaka lemia sumažėjusį tinimą.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2016, 7:48 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:03 AM

Kaip išvengti nemalonaus, stipriai blauzdas ir pėdas veikiančios traukos jėgos poveikio, patarė širdies ir kraujagyslių gydytojas profesorius Angelo Santoliquido, dirbantis Romoje.

1. Dažnai vaikščiokite

Pirmiausia, derėtų daugiau vaikščioti. Susitraukinėjantys raumenys stimuliuoja skysčių cirkuliaciją, taigi neleidžia jiems kauptis vienoje vietoje.

„Kai eidami pėda pasiremiame į žemę, sukeliame spaudimą kraujagyslėse. Jomis stumiamas kraujas kyla į viršų. Tai padeda tiek kraujui, tiek limfai tekėti širdies link, tap išvengiama ir nemalonaus kojų tinimo dėl šių skysčių sankaupos“, – aiškino profesorius.

Žmonių, turinčių įvairių ortopedinių sutrikimų (pavyzdžiui, smarkiai padidėjusį pėdos kauliuką ar į vidinę pusę iškrypusias pėdas) yra prastesnė pėdos atrama. Taigi, jie patiria didesnę riziką kentėti ir nuo pėdų bei blauzdų tinimo.

2. Rinkitės teisingą apavą

Besidžiaugdami šiltais orais neretai pasirenkame ir atvirus batus ar basutes, kurie neretai būna itin plonais padais.

„Žemakulniai plokščiapadžiai batai padaro daugiau žalos, nei naudos. Geriausia rinkti batus, turinčius bent vieno centimetro pakulnę, kuri padės išlaikyti natūralų pėdos linkį. Tai pagerins ir jos atramą į žemę, o ši – paskatins kraujo bei limfos tekėjimą į viršų“, – tikino medikas.

3. Miegodami pakelkite aukštyn kojas

Dar vienas būdas išvengti tinstančių kojų – pakelti jas aukštyn, kai miegate. Vis dėlto, pagalvės nederėtų kišti po blauzdomis, kadangi tuomet ore pakimba kelio sąnarys ir užspaudžiama stambi vena, tikino profesorius A. Santoliquido.

„Geriausia pagalvę pakišti po čiužiniu toje vietoje, kur dedate kojas. Tokiu būdu užtikrinsite, jog visas kojos svoris bus prilaikomas tolygiai. Be to, nenuspirsite pagalvės, taigi teikiama nauda mėgausitės visą naktį.“

4. Derinkite mitybą

Tam, kad išvengtumėte skysčių kaupimosi venkite sūraus maisto. Reikėtų vartoti mažesnį druskos kiekį gaminant bei pradėti atidžiau skaityti įvairių produktų etiketes. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti sūriais pusgaminiais.

5. Smėliu vaikščiokite basomis

Prie vandens telkinio poilsiaujantys žmonės turėtų nusiauti batus ir pasimėgauti kojas atpalaiduojančia vėsa braidžiojant. Šlapias smėlis masažuoja pėdas ir pagerina skysčių cirkuliaciją, o šaltas vanduo padeda pamiršti jaučiamą diskomfortą.

6. Atsisakykite per ankštų drabužių

Profesorius tikino, kad svarbiausia atsisakyti juosmens, pilvo ir klubų sritis spaudžiančių drabužių.

„Drabužiai, kurie smarkiai suspaudžia minėtas sritis, smarkiai trikdo kraujo cirkuliaciją, o ypač jo tekėjimą aukštyn, širdies link. Jų ypač turėtų vengti tie, kurie skundžiasi įvairiomis kraujotakos problemomis, kadangi ankšti rūbai tik sukelia papildomų problemų.“

7. Pasimėgaukite drenažinio masažo seansais

Tiems, kurie kenčia dėl ištinusių blauzdų bei pėdų, drenažiniai ir limfodrenažiniai masažai gali būti iš tiesų puiki pagalba. Tačiau labai svarbu kreiptis į profesionalus. Tai, ar masažas atliktas teisingai, geriausiai parodo po jo staiga kilęs noras šlapintis.

Kojas taip pat galima masažuoti mechaniniu būdu. Nors stimuliacija rankomis yra mažiau efektyvi, nuosekliai atliekant sukamuosius, širdies link kraujotaką skatinančius judesius, galima sulaukti teigiamų rezultatų.

8. Palaikykite kojas šalto vandens vonelėje

Šalto vandens vonelės ar trumpos maudynės vėsiame duše gali smarkiai pagelbėti nuo kojų tinimo. Jaučiama vėsa ramina nemalonius pojūčius, o šalčio paskatinta kraujotaka lemia sumažėjusį tinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.