Net nepagalvojate, kaip šis daugelio perkamas daiktas nuodija

Viskas, kas paliečia jūsų maistą, gali patekti ir į jūsų organizmą. Kalbama ne tik apie maistą, bet ir indus bei įrankius.

Parduodamuose indaplovėms skirtuose muiluose yra gausu chemikalų, kurie nuodija organizmą.<br>123rf nuotr.
Parduodamuose indaplovėms skirtuose muiluose yra gausu chemikalų, kurie nuodija organizmą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2016, 11:15 AM, atnaujinta May 14, 2017, 2:46 AM

Parduodamuose indaplovėms skirtuose muiluose yra gausu chemikalų, kurie tirpdo nešvarumus, blizgina indus. Jie taip pat juos padengia nematoma plėvele, padedančia neprikibti maisto likučiams, pranešė dailyhealthpost.com.

Naudojant tabletės pavidalo muiliukus reikėtų ypač atidiems, kadangi pamatę vaikai gali jų paragauti. Tai labai pavojinga, mat pagrindiniai ingredientai yra iš tiesų nuodingi. Štai keli iš jų.

1. Amoniakas – ilgesnis kontaktas su šiuo nuodingu chemikalu gali sukelti nemalonų poveikį sveikatai. Vienas iš jų – kvėpavimo sutrikimai bei odos nudeginimas.

Vaikas, suvalgęs indų plovimo priemonę, kurioje yra šio chemikalo, iš karto pajaučia gerklės deginimą, sunkumą kvėpuoti. Be to, drėgname ore ši amoniakas garuoja. Kadangi yra sunkesnis už orą, jis lieka pažemėje, kurioje yra kvėpuojamas mažamečių.

Tai gali sukelti ne tik kvėpavimo problemų, bet ir rimtų kvėpavimo takų ir akių pažeidimų bei uždusimą.

2. Akmens anglies dervos dažai – tai dažiklis, pagamintas iš naftos bei akmens anglies distiliatas.

Akmens anglies derva yra pripažintas kancerogenas. Jų pagrindu padaryti dažikliai taip pat gali būti prisotinti sunkiųjų metalų. Kai kurie iš jų yra sumaišyti su aliuminio substratu.

Tiek jis, tiek sunkieji metalai yra nuodingi ir kenkia smegenims.

3. Chloras – kaip ir amoniakas, chloras yra chemiškai nestabilus bei labai nuodingas. Ne veltui Pirmo pasaulinio karo metais jis buvo panaudojamas kaip cheminis ginklas.

Be to, chloro maišymas su kitais chemikalais tik padidina jo nestabilumą. Patekęs ant drėgnų paviršių (kvėpavimo takų, akių ir pan.), chloras ima išskirti rūgštį, galinčią šias gleivines pažeisti.

Įkvėpus didelį chloro kiekį į plaučius gali sukelti labai rimtų sveikatos problemų, tarp jų – skysčių kaupimąsi plaučiuose. Deja, priešnuodis neegzistuoja.

Vienintelis gydymo būdas – chloro šalinimas iš organizmo bei sveikatos priežiūros suteikimas kuo skubiau po apsinuodijimo.

Jeigu manote, kad prisilietėte prie skysto chloro, kuo greičiau nusivilkite drabužius, skubiai ir gerai nusiplaukite odą vandeniu bei muilu ir iš karto kreipkitės į medikus.

Jeigu netyčia jo suvalgėte, nedelsdami kreipkitės į medikus.

4. Trietanolaminas (DEA), dietanolaminas (TEA) ir monoetanolaminas (MEA) leidžia plovikliui suputoti. Tačiau gali sukelti alergijas, o kadangi jie yra amoniako junginiai, gali formuoti vėžį sukeliančius junginius.

5. Formaldehidas – Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC), neseniai atlikusi tyrimus, iš pradžių priėjo prie išvados, jog tikėtina, kad formaldehidas yra kancerogeninis, tačiau vėliau žodį „tikėtina“ iš šios formuluotės išbraukė.

Formaldehido garai gali sukelti stiprius galvos skausmus, sudirginti kvėpavimo takus ir gleivines. Pastebėta ir odos alerginė reakcija.

6. Etileno glikolio monobutilo eteris tirpdo visas nuosėdas, tačiau išbalansuoja ir hormonų pusiausvyrą.

7. Fosfatai minkština vandenį. Neseniai atlikti tyrimai atskleidė, kad šios medžiagos pažeidžia kraujo ląsteles ir spartina senėjimo procesus. Dėl jų gali kilti alerginės slogos, jie yra susiję su širdies ir kraujagyslių ligų paplitimu.

8. Natrio boratas – žinomas kaip boras. Nors tai natūrali medžiaga, ją liesti, įkvėpti ar suvalgyti pavojinga. Patekusi į vidų ji gali sukelti virškinimo sutrikimus, sudirginti gleivines.

Norite išsigelbėti nuo šių baisybių, nuodijančių jūsų organizmą? Pasigaminkite natūralų indų ploviklį:

Jums prireiks

1 puodelio sodos

1/4 puodelio rupios citrinos rūgšties (vadinamosios „rūgščiosios druskelės)

1/4 puodelio rupios druskos

10-15 lašų citrinų eterinio aliejaus

Acto

Kruopščiai išmaišykite pirmuosius 3 ingredientus hermetiškame inde, geriausia stikliniame. Pridėkite eterinio aliejaus ir vėl išmaišykite.

Naudokite 1 šaukštelis ploviklio vidutiniškai riebaluotiems indams arba 1 šaukštą labiau riebaluotiems.

Indaplovės skalavimo skyrelį užpildykite actu. Tai taip pat sveikiau ir pigiau nei pirktinis skalavimo skystis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.