Štai 5 teigiamos citrinų savybės žmogaus sveikatai. Viena citrina per savaitę ir apsisaugosite nuo daugelio sveikatai gresiančių negandų.
1. Citrinos naudingos širdžiai
Citrinos – puikus vitamino C šaltinis. Vienoje citrinoje yra apie 30.7 miligramų vitamino C. Tai sudaro net 51 % rekomenduojamos paros normos. Vitamino C turintys vaisiai bei daržovės sumažina širdies ligų bei insulto riziką. Būtent citrinos yra vienas iš gausiausiai vitamino C turinčių vaisių.
Visgi, ne tik vitaminas C padeda širdžiai. Citrinose esančios skaidulos bei augaliniai junginiai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Mažesnis cholesterolio kiekis yra susijęs su mažesne širdies ligų rizika.
Įsiminkite: citrinose gausu širdžiai naudingo vitamino C bei kitų augalinių junginių, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje.
2. Citrinos padeda kontroliuoti svorį
Citrinos yra svorio metimui tinkamas maistas. Jose esanti skaidulinė medžiaga, vadinama pektinu, suteikia sotumo jausmą. Visgi, citrinų sultyse pektino nėra, tad pravartu vartoti nespaustas citrinas.
Be to, citrinose esantys augaliniai junginiai padeda apsisaugoti nuo nepageidaujamo svorio prieaugio.
Įsiminkite: citrinose esančios medžiagos gali padėti kontroliuoti svorį.
3. Citrinos stabdo akmenų susidarymą kepenyse
Kepenų akmenys – tai kepenyse susiformuojantys maži gabaliukai. Akmenys kepenyse yra pakankamai dažna bei pasikartojanti sveikatos problema.
Citrinų rūgštis apsaugo nuo nuo akmenų susiformavimo kepenyse. Tik apie 120 mililitrų citrinų sulčių per dieną gali organizmui suteikti pakankamai citrinos rūgšties, jog akmenys kepenyse nesiformuotų. Ypač tai padeda žmonėms, kurie jau ankščiau susidūrė su šia problema.
Įsiminkite: citrinų sultys gali padėti sustabdyti akmenų formavimąsi kepenyse.
4. Citrinos apsaugo nuo mažakraujystės
Kuomet žmogus iš maisto negauna pakankamai geležies, dažnai išsivysto mažakraujystė. Citrinose yra šiek tiek geležies, tačiau nuo mažakraujystės labiau apsaugo tai, jog citrinos pagerina geležies įsisavinimą iš kito augalinio maisto.
Įprastai mėsoje, vištienoje ar žuvyje esanti geležis yra labai lengvai pasisavinama. Augalinės kilmės produktuose esanti geležis įsisavinama žymiai prasčiau. Geležies įsisavinimą skatina citrinose esantis vitaminas C ir citrinų rūgštis.
Įsiminkite: citrinose gausu vitamino C bei citrinų rūgšties. Šios medžiagos padeda geriau įsisavinti geležį iš kitų augalinės kilmės maisto produktų. Pakankamas geležies kiekis organizme apsaugo nuo mažakraujystės.
5. Citrinos gerina virškinimą
Apie 10 % citrinų masės sudaro angliavandeniai, kuriuose gausu skaidulų. Pagrindinė citrinose esanti skaidulinė medžiaga vadinama pektinu. Pastarasis turi įvairių teigiamų savybių žmogaus sveikatai.
Skaidulos pagerina žarnyno veiklą bei sulėtina cukraus ir krakmolo virškinimą. Tai padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Kuo cukraus lygis kraujyje žemesnis , tuo mažesnė įvairių ligų rizika.
Visgi, siekdami gauti pakankamai skaidulų, turėtumėte valgyti citrinas su jose esančiu minkštimu ir žieve. Citrinų sultyse virškinimui gerinti reikalingų skaidulų beveik nėra.
Įsiminkite: citrinose esančios skaidulos gerina virškinimą. Visgi, turite valgyti citrinas su minkštimu ir žieve. Citrinų sultys skaidulų beveik neturi.
Arnas Slėnys – sveikos gyvensenos, mitybos bei sporto tinklaraščio įkūrėjas.