Kai kada kokosų aliejų sveikatai naudoti pavojinga

Visi žino apie kokosų aliejaus naudą sveikatai. Tai vienas iš tų maisto produktų, kurio nauda tiek sveikatai, tiek grožiui yra nepaneigiama. Ne veltui, vis daugiau žmonių jį įsigyja it ima naudoti tiek maistui gaminti, tiek tepti odai, plaukams ar kitoms grožio procedūroms.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 5:10 PM, atnaujinta May 13, 2017, 2:27 PM

Visgi, toks didelis produkto populiarumas padarė meškos paslaugą, nes žmonės ėmė jį naudoti viskam. Deja, kaip ir kiekviena priemonė, kokosų aliejus taip pat turi išimčių. Žemiau pateikiame prevention.com pasiūlytą sąrašą, kuriame nurodyta, kada ši priemonė yra netinkama vartoti.

1. Jeigu norite atsikratyti antsvorio

Jeigu nuosekliai stebite svarstyklėse pasirodančius skaičiukus ir siekiate atsikratyti papildomų kilogramų, greičiausiai derėtų atsisakyti šio produkto. Viename šaukšte kokosų aliejaus yra apie 117 kalorijų.

Vis dėlto, jeigu labai norite toliau naudoti šią priemonę, derėtų atkreipti dėmesį į dozavimą. Kontroliuojant porcijos dydį nesunku sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Laimei, kokosų aliejaus reikia labai nedaug, kadangi jo skonis iš tiesų ryškus.

Be to, vos 12 gramų (viename šaukšte) kokosų aliejaus yra gausu riebalų, kurie, vartojami nesaikingai, neatsižvelgus į kitas per dieną gaunamas kalorijas, gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

2. Vietoje dantų pastos

Greičiausiai yra tekę girdėti apie burnos skalavimą aliejumi. Tai senovinė ajurvedinė priemonė palaikyti gerai burnos higienai.

Tačiau atlikti tyrimai patvirtino, jog burną skalaujant aliejumi visiškai nesumažino joje esančių bakterijų kiekio. Tuo tarpu dantų pastoje esantis fluoras bei įvairūs žolelių pagrindo skalavimo skysčiai iš tikrųjų panaikino mikroorganizmus.

Todėl net ir naudodamiesi kokosų aliejumi, pavyzdžiui, dantų balinimui, nepamirškite, kad dantų pastos tai vis tiek neatstos.

3. Jei turite atvirų žaizdų

Kokosų aliejus minkština odą, tačiau kartais derėtų vengti tai daryti. Šia priemone derėtų tapti tik sveiką, nepažeistą odą.

Patekęs į žaizdą kokosų aliejus gali sukelti sudirginimą, paraudimą ar niežtėjimą. Be to, kaip jau minėta, jis neturi jokių bakterijas pašalinančių savybių, taigi tepti žaizdas paprasčiausiai nėra jokio reikalo.

4. Nenaudokite kaip priemonės nuo saulės

Nors ir tiesa, kad kokosų aliejus suteikia šiokią tokią apsaugą nuo UV spindulių, jis neturėtų būti naudojamas vietoje apsauginio kremo nuo saulės. Priešingai, blizganti oda tik labiau traukia saulės spindulius ir veikia kaip padidinamasis stiklas.

Tai gali lemti stiprius odos nudegimus bei kitas odos problemas, pavyzdžiui, vėžį.

5. Aliejaus nenaudokite duše

Šis patarimas tinka visiems asmenims, nenorintiems paslysti tiek vonioje, tiek dušo kabinoje. Nors kokosų aliejus ypač tinka minkštinti odai, derėtų būti atsargiems, jeigu mėgstate tai daryti duše.

Nuo odos nusiplovęs aliejus nusėda ant dušo ar vonios sienelių. Tai sudaro slidų paviršių, ant kurio tampa be galo lengva paslysti ir susižaloti.

6. Nenaudokite gamindami aukštoje temperatūroje

Ypač grynas kokosų aliejus yra netinkamas gaminti aukštoje temperatūroje, kadangi jis ima garuoti gerokai žemesnėje temperatūroje nei rafinuotas.

Kaitinamo aliejaus garai yra kenksmingi sveikatai, taigi, norėdami kepti, pasirinkti rafinuotą kokosų ar paprastą kepimui tinkantį saulėgrąžų aliejų.

7. Nevartokite jo žiemą

Kokosų aliejus yra organizmą atvėsinti padedantis produktas. Todėl jis yra ypač tinkamas vasarą. Vis dėlto, spustelėjus šaltukui derėtų jo atsisakyti ir pasirinkti kitą maisto skaninimo priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.