Nosyje išvydo juodus taškelius. Priežastis – dažnuose namuose

Kvepiančios žvakės daugeliui siejasi su romantika, atsipalaidavimu, intymios nuotaikos sukūrimu. Tačiau ar pagalvojote, kad tai – itin kenksminga sveikatai?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2016, 1:36 PM, atnaujinta May 12, 2017, 3:27 PM

Štai internete jau kurį laiką sklando amerikietės Meghan Budden istorija. Ji nuolat namuose degindavo kelias kvapiąsias žvakes. Tačiau kartą pastebėjusi suodžius savo mažylio nosyje, susirūpino dėl žvakių poveikio sveikatai. Ir ne be reikalo.

Americanoverlook.com rašoma, kad profesorius Alastairas Lewisas iš Didžiosios Britanijos Jorko universiteto įrodė, kad viena sudedamoji dalis, naudojama suteikti žvakėms citrusų kvapą, sudegusi lemia formaldehido išsiskyrimą. Toji medžiaga vadinama limonenu.

Atlikto tyrimo metu penkias dienas buvo stebimas ir tiriamas šešių modernių namų oras. Profesorius Alastairas Lewisas visų pirma matavo lakiųjų organinių chemikalų koncentraciją. Buvo aptiktą tokių kancerogeninių chemikalų kaip benzenas ar alfa-pinenas.

Benzeno buvimas aplinkoje gali sukelti rimtus sveikatos sutrikimus – įkvėpus didelę dozę gali ištikti net mirtis, o nuo mažų dozių gali pasireikšti mieguistumas, galvos svaigimas, galvos skausmas, drebulys, padažnėti širdies ritmas.

Tačiau dar didesnį nerimą sukėlė jau minėtas limonenas, kuris naudojamas ne tik gaminant aromatines žvakes, bet įeina ir į namų oro gaiviklių ir daugelio valymo priemonių sudėtį.

Esą pats limonenas nėra pavojingas, bet sureagavęs su ozonu, lemia formaldehido išsiskyrimą. Didelės jo dozės gali sukelti nosies ar gerklės vėžį bei rimtus sveikatos sutrikimus: stiprų kosulį, gerklės skausmus, akių niežėjimą ar kraujavimą iš nosies.

Todėl natūralios gyvensenos šalininkai ir pataria nebandyti keisti natūralaus švaros kvapo dirbtiniais, nes ilgą laiką juos naudojant, nežinia kuo gali baigtis.

Vis tiek negalite atsikratyti įpročio deginti žvakes? Rinkitės tas, kurios pagamintos iš natūralaus vaško.

Taip pat atidžiai skaitykite valiklių etiketes. Rinkitės kuo natūralesnius arba išbandykite natūralias alternatyvas, apie kurias esame rašę ne kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.