Dantų harmonija – gyvenimo harmonija

Kaip jaučiasi ir kaip gyvena žmogus, kuris neturi dantų arba vargsta su išimamomis dantų plokštelėmis, žino ir supranta tiktai tie, kurie ir patys patiria visus bedantystės nepatogumus.

Implantuojantis gydytojas M.Bučinskas sako, kad dažnai pacientai gailisi, jog nesiryžo dantų implantuoti anksčiau.<br>„Dantų harmonija“ nuotr.
Implantuojantis gydytojas M.Bučinskas sako, kad dažnai pacientai gailisi, jog nesiryžo dantų implantuoti anksčiau.<br>„Dantų harmonija“ nuotr.
Klinikoje „Dantų harmonija“ taikoma gydymo metodika leidžia atkurti vieno žandikaulio dantis tik ant keturių implantų.<br>„Dantų harmonija“ nuotr.
Klinikoje „Dantų harmonija“ taikoma gydymo metodika leidžia atkurti vieno žandikaulio dantis tik ant keturių implantų.<br>„Dantų harmonija“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Monika Svirplytė

Oct 3, 2016, 4:03 PM, atnaujinta May 11, 2017, 1:42 PM

Odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vadovas, gydytojas odontologas Marius Bučinskas įsitikinęs, kad žmogus be dantų netenka gyvenimo harmonijos – daugybės dalykų, kurie trikdo ir fiziologine, ir psichologine prasme. Su gydytoju kalbėjomės apie šiuolaikinius dantų atkūrimo metodus ir jų taikymą.

– Labai daug vyresnio amžiaus žmonių Lietuvoje nešioja nuimamas dantų plokšteles, dar vadinamas dantų protezais. Prarastus dantis juk galima atkurti ant implantų. Kodėl vis dar gyvas senasis metodas?

Priežasčių yra daug. Tai ir informacijos stoka, ir finansai, ir baimės, kurios, beje, irgi kyla iš nežinojimo. Tačiau yra viena, svarbiausia priežastis – žmogaus požiūris į save ir savo gyvenimą. Jei nori normalaus, harmoningo gyvenimo, jei tikrai nori patirti paprastus kasdienius džiaugsmus ir jautiesi esąs to vertas – tokie klausimai išsprendžiami. Informacijos šiais laikais susirasti nėra sunku, tereikia pasidomėti. Sunkiau su baimėmis ir finansais, tačiau ir tai įveikiama.

– Kokie yra esminiai dalykai, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas dantų netekęs žmogus?

Pirmiausia – kad dėl naujausių medicinos mokslo atradimų tvirtus nenuimamus dantis gali turėti beveik kiekvienas. Mes klinikoje visus vieno žandikaulio dantis galime atkurti tik ant keturių implantų.

Vieno vizito metu į sveikas žandikaulio kaulo vietas sriegiami implantai ir ant jų tvirtinami nenuimami laikini dantys. Kartais, norint uždėti visus dantis ant implantų, tenka šalinti pavienius, dar likusius silpnus dantis. Jie šalinami per tą pačią procedūrą.

Po vienos procedūros bedantis žmogus nuo odontologo kėdės pakyla su dantimis, jis gali šypsotis, kramtyti. Laikini dantys reikalingi, kol prigyja implantai. Tuo laikotarpiu iš naujo formuojasi dantenos, reikalinga dantų protezų korekcija. Viršutiniame žandikaulyje implantai prigyja per 3–4 mėn., apatiniame – per 2–3. Tuomet laikinus dantis keičiame nuolatiniais. Vėliau kartą per metus kviečiame savo pacientus profesionalios burnos higienos, o šiaip naujus dantis ant implantų reikia prižiūrėti taip pat kaip savus – rytą vakarą valyti šepetėliu, kitokiomis priemonėmis. Svarbu, kad kiekvienas dantis būtų nuvalomas iš visų pusių.

– Vyresni gal pagalvoja, kad jau per seni ir apskritai sveikata nebe ta...

– Paklauskite bet kurio senjoro, ar jis jaučiasi senas? Bet kokio amžiaus žmogus yra per jaunas gyventi be dantų ar su nuimamais dantų protezais. Būna situacijų, kai jiems tenka pasirodyti be dantų kitiems, kad ir artimiesiems. Kaip jie tuomet jaučiasi? Kaip jaučiasi, kai kalbant protezai iškrinta iš burnos, kai nuolat jaučia nemalonų protezų klijų kvapą, kai nejaučia maisto skonio, nes dalį gomurio, kur yra labai daug skonio receptorių, dengia plokštelė? Kaip jaučiasi, kai ji trina valgant, kai negali sukramtyti kietesnio maisto, atkąsti obuolio, drąsiai ir atvirai šypsotis, bendrauti?

Plokštelės trūkumus galima vardyti ir vardyti. Ji iki galo neatkuria tokio kramtymo kaip nuosavais dantimis arba pritvirtintais prie implantų. Prastai sukramtytas maistas sunkiau virškinamas, prasideda kitokios sveikatos problemos.

Kadaise nuimama dantų plokštelė buvo vienintelis būdas sugrąžinti dantis, tačiau šiandien yra kitas būdas, dėl kurio žmogus gali nejausti visų plokštelės keliamų nepatogumų.

– Procedūra neatrodo paprasta....

– Iš mūsų, gydytojų, ji reikalauja patirties, nuolatinio tobulėjimo, šiuolaikinės diagnostikos aparatūros, pasitelkiame ir skaitmenines technologijas. Dėl kompiuterinės tomografijos matome kaulą, į kurį sriegiami implantai, vėliau darome virtualius, kompiuterinius būsimų dantų modelius, kad galėtume pagaminti naujus, tiksliai tinkančius kiekvienam individualiai. Klinikoje naudojama diagnostinė aparatūra ir medžiagos, kurios leidžia tiksliai prognozuoti rezultatą. Implantai turi ne tik tvirtai laikytis. Žmogui turi būti patogu gyventi ir kramtyti naujais dantimis. Taip, jeigu žmogus ilgą laiką gyveno be visų ar daugumos dantų, jam gali tekti kurį laiką pratintis prie savijautos su dantimis, nes tai bus naujas pojūtis. Tačiau vėliau ne vienas pacientas yra pasakęs, kad nė už ką tos visų dantų konstrukcijos jau nebeatiduotų. Jie pajunta komfortą, kurį teikia neišimami dantų protezai. Ir labai dažnai apgailestauja, kad nesiryžo šiam žingsniui anksčiau, nes nebuvo taip baisu ir skausminga, kaip tikėjosi.

– Ką jaučia žmogus, kai jam dedami implantai?

– Pacientui procedūra nėra sunki, nes medžiagos, implantai sukurti metodikai, kuri yra minimaliai intervencinė. Implantavimo metu naudojami įprasti nuskausminamieji vaistai. Yra kategorija žmonių, kurie visą gyvenimą bijo bet kokių dantų gydymo procedūrų. Tokiems rekomenduojame sedaciją. Pacientas užmigdomas ir pabunda, kai procedūra baigta.

– Ko labiausiai žmonės baiminasi prieš implantavimą?

– Apie implantus sklando labai daug mitų. Dauguma – nepagrįsti. Pacientams rūpi, kaip implantai paveiks organizmą, ar jie prigis, ar laikysis. Klinikoje naudojame kokybiškus švediškus implantus, kuriems gamintojas suteikia viso gyvenimo garantiją. Gydytojas turi atsakyti pacientui į visus rūpimus klausimus – tuomet atsiranda pasitikėjimas. Aš, kaip specialistas, žmonėms sakau, kad kiekviena situacija yra individuali, todėl atliekame išsamią skaitmeninę diagnostiką, aptariame gydymo eigą ir planą. Su pacientu kalbame konkrečiai apie jo situaciją, jo gydymą.

Galbūt kai kurie žmonės baiminasi ne tik dėl savo sveikatos ir skausmo, bet ir dėl šalto formalaus bendravimo. Toks klinikoje netoleruojamas. Mes suprantame, kaip jaučiasi ir ko iš mūsų tikisi pacientas. Žmogiškas supratimas, atjauta ir nuoširdus noras padėti yra tie dalykai, dėl kurių esame vertinami. Iš jų kyla ir noras sukurti jaukią, patogią klinikos aplinką, apsirūpinti moderniausia medicinos įranga, medžiagomis, diegti medicinos mokslo naujoves.

– O finansinė šio reikalo dalis? Ar tai, kad dantys ant implantų brangu, – irgi vienas mitų?

– Joks dantų atkūrimas nėra pigus. Taip, nenuimami dantys ant implantų kainuoja daugiau nei nuimama plokštelė. Tačiau tai – ilgalaikė investicija į puikią savijautą bei išvaizdą ir galimybė susigrąžinti valgymo teikiamą malonumą. Jei žmogus tinkamai prižiūri implantus, paprastai jie laikosi visą likusį gyvenimą.

– Ačiū už pokalbį.

Kviečiame registruotis diagnostikai – asmeninei konsultacijai pas implantuojantį gydytoją Marių Bučinską. Registracija telefonu +370 610 11 222 Odontologijos klinika „Dantų harmonija“ Olimpiečių g. 1A-9, LT-09235, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.