Plaukimo treneris: kai oras atšąla – laikas mokytis plaukti

Nors vandens telkiniuose maudytis jau vėsoka, plaukimo treneriai teigia, kad tai tikrai nereiškia, jog plaukimo sezonas baigėsi. Mokytis plaukti jie rekomenduoja būtent šaltuoju sezonu – pamokos baseine su treneriu gali padėti sugriauti įvairius mitus, baimes ir padėti kur kas greičiau patobulinti plaukimo techniką nei jūroje ar ežere.

Pasibaigus vasarai treneris ragina nepamiršti plaukimo.<br>123rf nuotr.
Pasibaigus vasarai treneris ragina nepamiršti plaukimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2016, 4:43 PM, atnaujinta May 11, 2017, 11:55 AM

Sveikatingumo klubo „Impuls“ lankytojus plaukimo subtilybių Šiauliuose mokantis Martynas Kasperavičius dalinasi patarimais kaip šaltuoju metų laiku neprarasti įgūdžių, o plaukti nemokantiems nugalėti savo baimes.

Reguliariai lankytis baseine

Pasibaigus vasarai treneris ragina nepamiršti plaukimo – vėsesnį metų laiką jis siūlo išnaudoti savo technikos tobulinimui baseine.

„Visgi praėjus šiek tiek laiko pasimiršta, kaip reikėtų kvėpuoti, kaip atlikti rankų judesius, todėl baseine labai praverčia trenerio priežiūra. Plaukimas kažkuo primena važiavimą dviračiu – kartą išmokęs tai daryti, po to tai atlieki jau automatiškai. Vis dėlto jeigu norisi plaukti greičiau ir geriau, reikėtų tobulinti savo techniką. Kaip ir kiekviename sporte“, – teigia jis. Treneris rekomenduoja rudenį ir žiemą bent vieną kartą per mėnesį lankytis baseine ir kaskart skirti bent valandą savo plaukimo įgūdžių gerinimui.

Pasirūpinti tinkamu psichologiniu pasirengimu

Vėsusis metų laikas tinka ne tik plaukimo įgūdžiams gerinti, bet mokymuisi plaukti. Anot M. Kasperavičiaus, pasitaiko žmonių, kurie tai įgyvendinti gali tik su trenerio pagalba. Jis pasakoja per savo praktiką matęs įvairių atvejų. Pasitaiko ir labai ryškių vandens fobijų, kai žmogui užtenka vien pasakyti, kad reikės kažką daryti vandenyje, ir tai automatiškai sukelia paniką.

„Tokios situacijos sprendimas kiekvienam individualus. Aš esu tikras, kad nėra nei vieno žmogaus, kurio nebūtų įmanoma išmokyti plaukti. Atsimenu vieną mergaitę, su kuria daugiau kalbėjomės, o ne realiai dirbome baseine. Tik per kokią aštuntą pamoką ji išmoko panerti po vandeniu. Panėręs žmogus paprastai persilaužia ir tuomet viskas ima eitis kaip iš natų“, – teigia treneris.

Išmokti taisyklingai kvėpuoti

Pasak trenerio, tobulinant savo plaukimo sugebėjimus dauguma problemų paprastai atsiranda būtent dėl technikos klaidų. Bene dažniausiai pasitaikianti – netinkamas kvėpavimas. „Kai išmoksti taisyklingai kvėpuoti, supranti, kokia turi būti kūno, rankų, kojų padėtis, jėgų išnaudoji kelis kartus mažiau ir gali nuplaukti gerokai ilgesnę distanciją. Neteisinga technika apsunkiną visą procesą“, – aiškina M. Kasperavičius.

Atsikratyti kenksmingų instinktų

Kita dažnai daroma klaida, kurią pastebi plaukimo treneris,tai galvos kėlimas į viršų. „Žmonės taip daro, nes instinktyviai labai bijo plaukdami panardinti galvą. Tačiau plaukti ją iškėlus yra beprotiškai sudėtinga ir kainuoja daug jėgų. Taip plaukdamas ir įveikęs 25-50 metrų žmogus jau jaučiasi labai pavargęs“, – teigia treneris.

Nepersistengti ir jausti saiką

Tobulinant savo plaukimo įgūdžius reikalingas saiko jausmas ir savęs pažinimas. Plaukimo treneris įsitikinęs, kad kaip ir kiekvienoje sporto šakoje, taip ir plaukime, negalima iš karto pasirinkti labai didelių krūvių. Nutarus sportuoti, reikia tobulėti pamažu, kiekvieną kartą krūvį keliant po truputį. Plaukime patariama iš lėto ilginti distanciją, palaipsniui didinti pratimų kiekį, mokytis naujų plaukimų būdų.

„Jeigu tiesiog sugalvosite imti ir iš karto nuplaukti kilometrą, tai kitą dieną, tikriausiai, ir iš lovos neišlipsite, nes skaudės ir rankas, ir kojas. Po to gali visai pradingti noras plaukti. Viską darant pamažu organizmas natūraliai sufleruos, kokiam krūviui yra pasirengęs. Sportas juk turi tapti malonumu“, – sako M. Kasperavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.