Galima lažintis, kad darote bent vieną iš šių 10 mirtinų miego klaidų

Miegas – tai procesas, kuris mus aprūpina energija ir paruošia kitai dienai. Dėl šios priežasties yra ypač svarbu pasirūpinti savo miego kokybe.

Ne paslaptis ir tai, kad įvairūs miego sutrikimai gali lemti daugybės kitų ligų atsiradimą bei vystymąsi, o kartais ir mirtį.<br>123rf nuotr.
Ne paslaptis ir tai, kad įvairūs miego sutrikimai gali lemti daugybės kitų ligų atsiradimą bei vystymąsi, o kartais ir mirtį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-06 20:17, atnaujinta 2017-05-11 08:33

Ne paslaptis ir tai, kad įvairūs miego sutrikimai gali lemti daugybės kitų ligų atsiradimą bei vystymąsi, o kartais ir mirtį. Portale justhealthylifestyle.com buvo pateikti 10 patarimų kaip ne tik pagerinti miego kokybę, bet ir jį pailginti.

1. Negerkite per daug vandens

Nors stiklinė vandens prieš miegą yra sveika ne tik žarnynui, bet ir visam organizmui, jo nereikėtų padauginti, o asmenims, kurie ir taip dažnai naktį keliasi ir eina į tualetą galbūt reikėtų iš viso atsisakyti šio įpročio. Taip išvengsite dažno kėlimosi naktį, o kartu ir keblumų užmigti sugrįžus į lovą.

2. Atsisakykite popietinio miego

Kai kurie asmenys yra pripratę miegoti dieną. Jeigu tai trumpas, keliolikos minučių nusnaudimas, problemų kilti neturėtų. Vis dėlto reikėtų susimąstyti, jeigu esate įpratę miegoti kelias valandas. Tai gali paveikti natūralų miego ciklą ir smarkiai paveikti jo kokybę.

Per ilgai miegant dienos metu nusikelia miego pradžia naktį, o tai lemia sutrumpėjusias naktinio miego valandas bei didesnę nuovargio tikimybę dienos metu. Tokiu būdu yra įstringama į nelemtą ratą, kuomet dėl nuovargio norisi snausti dieną, o tai lemia trumpesnį miegą naktį ir nuovargį kitą dieną.

3. Miegamajame venkite kompiuterių, telefonų ar televizoriaus ekranų

Technologijoms vis sparčiau žengiant į priekį bei vis populiarėjant socialiniams tinklams, daugeliui žmonių išsivystė poreikis tiek prieš miegą, tiek iš karto pabudus patikrinti savo elektronines paskyras. Deja, ryškūs ekranai neleidžia atsipalaiduoti ir atitolina ramybės būseną, kurią reikia pasiekti norint užmigti. 

4. Planuokite savo maistą

Taisyklė, jog nederėtų valgyti likus 3-4 valandoms iki miego galioja ne tik siekiantiems sulieknėti. Tai puikus patarimas visiems, siekiantiems pagerinti savo miego kokybę, kadangi tokiu būdu yra neapkraunamas skrandis bei žarnynas. Valgant prieš pat gulantis į lovą yra apsunkinamas virškinimas, o tai lemia neramų miegą.

5. Laikykitės vakarinės rutinos

Kiekvienas turintis mažų vaikų žino, kokia svarbi yra vakarinė rutina. Tai įvykių seka, paruošianti kūną miegui ir leidžianti jam suprasti, kad netrukus bus poilsio metas. Kas dieną laikantis tam tikros rutinos žmogaus organizmas išmoksta prisitaikyti.

6. Pasirinkite tinkamą miego pozą

Kiekvienas iš mūsų turime labiausiai mums tinkančią miego poziciją. Ją renkantis reikėtų atsižvelgti į tai ar pabudus neskauda kaklo bei nugaros, ar skrandžio nedegina rėmuo. Dėl pastarosios priežasties yra rekomenduojama nemiegoti ant pilvo. Gydytojai tikina, kad geriausia miegoti gulint ant šono ar nugaros.

7. Nesportuokite prieš miegą

Nors sportas yra iš tiesų labai svarbus palaikyti gerai sveikatai, to nederėtų daryti prieš miegą. Kaip ir valgyti, sportuoti nederėtų likus mažiau nei 3 valandoms iki miego, kadangi suaktyvėjusi kraujotaka ir sporto metu išsiskyrusi energija pažadina organizmą.

8. Neleiskite sušalti pėdoms

Jeigu naktimis kenčiate šąlančias pėdas, pabandykite apsimauti kojines. Geriausia, jeigu šios kojinės vilnonės. Taip jūsų pėdos greičiau sušils, o tai padės užmigti. 

9. Įsigykite kokybišką čiužinį

Didelę dalį savo gyvenimo praleidžiame miegodami. Dėl to labai svarbu nepagailėti pinigų ir investuoti į geros kokybės čiužinį. Tokiu būdu bus ne tik patogiau miegoti, bet kartu išvengta įvairių skeleto sveikatos problemų.

10. Prieš miegą negerkite kavos

Nors šis patarimas gana akivaizdus, daugybė žmonių jo nepaiso. Kavoje esantis kofeinas pažadina organizmą, paskatina medžiagų apykaitą. Dėl to kavos nederėtų gerti likus mažiau nei 4 valandoms prieš miegą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.