Didžiausios namų grožio salono klaidos: jų įmanoma išvengti

Depiliacijos atlikimas namuose – tikra kančia? O gal citrinų sultimis vis dar nesėkmingai bandote išnaikinti pigmentines dėmes veido srities odoje? Tepate visokiausias priemones nuo strijų ir randų, bet norimo rezultato taip ir neišvystate? Galbūt taip yra todėl, kad ne viską darote teisingai.

„Kardiolitos“ klinikų gydytoja dermatovenerologė Renata Kliunkienė sako, kad kai stinga žinių, namų grožio salono procedūros gali apkarsti.<br>123rtf asociatyvi nuotr.
„Kardiolitos“ klinikų gydytoja dermatovenerologė Renata Kliunkienė sako, kad kai stinga žinių, namų grožio salono procedūros gali apkarsti.<br>123rtf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2016, 12:25 PM, atnaujinta May 11, 2017, 8:01 AM

„Kardiolitos“ klinikų gydytoja dermatovenerologė Renata Kliunkienė sako, kad kai stinga žinių, namų grožio salono procedūros gali apkarsti. „Susižaloti galite net netinkamai ar netinkamomis naminėmis priemonėmis šveisdami odą. Tuomet vietoje naudos padarysite sau meškos paslaugą“, – perspėjo specialistė.

Kai odos šveitimas namuose apkarsta

Odos šveitimas namų sąlygomis – populiari, ypač moterų mėgiama procedūra. Tačiau, pasak R.Kliunkienės, problema ta, kad moterys ir merginos neretai daro kelias esmines klaidas. „Pasirenka per grubios tekstūros šveitiklį. Tuomet stambios dalelės pažeidžia odos barjerą, odą peršti, ji parausta. Taip pat esama jaunesnių pacienčių, kurios turėdamos problemų dėl pūlingų spuogų, taip pat sugalvoja šviesti odą namų sąlygomis. Rezultatas – oda tik dar labiau suerzinama, odos būklė pablogėja ir dėl to gydymas būna ne tik ilgesnis, bet ir sudėtingesnis.

Jeigu turite pūlingų spuogų ar žaizdelių, oda yra jautri, išplonėjusi, apie mechaninius valiklius negali būti nė kalbos! Odos šveitiklių namuose negalima naudoti ir tuomet, kai yra išsiplėtusių kraujagyslių. Net švelniausios šveitimo priemonės nerekomenduojamos, kai yra uždegimas, dermatitas, raudonieji spuogai, veido rožinė ar alergijos pažeista oda“, – vardijo R.Kliunkienė.

Medikė pataria, kad jei turite randelių, pigmentinių dėmių, raukšlių, išsiplėtusių porų, geriausia rinktis cheminį odos šveitimą. Tik to namuose atlikti jau negalėsite.

„Rūgštinis odos šveitimas arba odos eksfoliacija skirta negilių raukšlelių mažinimui, išsiplėtusių porų normalizavimui, pigmentinių dėmių šviesinimui, randelių mažinimui. Rūgšties stiprumas parenkamas atsižvelgiant į paciento odos problemą. Procedūra atliekama veido, kaklo, iškirptės, nugaros bei rankų srityje.

Gydomosios vietos oda nuvaloma specialia priemone, paruošiant ją procedūrai. Tam naudojama servetėlė, ar skystis, norint sumažinti odos pH lygį. Speciali rūgštis aplikuojama ant odos paviršiaus ir laikoma 3-10 minučių. Gydymo stiprumą individualiai parenka gydytojas.

Priklausomai nuo siekiamo rezultato galima rūgšties tirpalą aplikuoti keliais sluoksniais ant odos paviršiaus ar tiesiog laikyti užteptus ilgesnį laiką.

Taip pašalinamos viršutinio odos sluoksnio negyvos odos ląstelės, skatinamas odos atsinaujinimas.

Procedūra neskausminga, nėra perštėjimo ar diskomforto jausmo. Pacientas įprastai jaučia lengvą šilumos pojūtį procedūros vietoje.

Po procedūros kelias dienas rekomenduojama vengti tiesioginių ultravioletinių – saulės spindulių, nesilankyti pirtyse, baseinuose. Net ir žiemos metu patartina naudoti kasdieninį kremą ar pudrą veidui su saulės apsaugos faktoriumi.

Gydytos vietos rekomenduojama neliesti, netrinti, bent keletą dienų toje srityje netaikyti kosmetinių procedūrų.

Įprastai rekomenduojama atlikti 2-4 procedūras, intervalas tarp jų vidutiniškai 2 savaitės“, – apie rūgštinį odos šveitimą pasakojo „Kardiolitos“ klinikų gydytoja dermatovenerologė.

Pamirškite sudirgusią odą ir įaugusius plaukelius

Kita dažna grožio procedūra, kurią atliekame namuose – depiliacija. Tačiau neretai šiuo atveju „koją pakiša“ įgūdžių stoka. Kai depiliacijos vašku procedūra atliekama grožio salone, viskas atrodo elementaru ir paprasta – užtepamas vaškas, priglaudžiama popierinė juostelė, nuplėšiami plaukai. Tačiau plaukus nuplėšiantis judesys turi būti staigus ir būtinai atliekamas plauko augimo kryptimi. Kitaip teks ilgai kentėti skausmą bei rizikuoti sužeisti savo odą.

Be to, namuose atlikus depiliaciją neretai įauga plaukai. Taip pat atidžios turėtų būti tos, kurios medikamentais gydosi aknę. Jie ne tik slopina bakterijų baltymų sintezę, bet silpnina patį odos audinį, tad prieš depiliacijos vašku procedūrą būtina bent savaitės medikamentų vartojimo pertrauka – kitaip yra didelė rizika, kad kartu su plaukais nuplėšite dalį odos.

Paprasčiausias skutimas neretai taip pat rizikingas – netinkamai paruošus odą, ji sudirgsta, pasireiškia folikulito požymiai – spuogeliai, kurie negydomi gali išprovokuoti ir rimtesnes odos problemas, tokias kaip infekcija ar alerginiai odos susirgimai. Kaip tuomet pašalinti tuos nemalonius plaukelius?

Gydytoja dermatovenerologė Renata Kliunkienė teigia, kad viena saugiausių procedūrų – plaukelių šalinimas lazeriu.

„Jei svajojate apie odą be plaukelių ilgesniam laikui, rinkitės plaukų šalinimą lazeriu. Šis metodas ypatingas tuo, kad atlikus visą procedūrų kursą, sunaikinama didžioji dalis plaukų folikulų, todėl paveiktose vietose plaukeliai nebeatauga, o likusieji atauga lėčiau ir vis silpnesni. Plaukų šalinimo procedūros lazeriu atliekamos greitai ir visiškai neskausmingai, o po procedūrų negresia plaukelių įaugimas“, – patarė specialistė.

Bergždžias odos šviesinimas ir lyginimas namuose

Pigmentinės dėmės, išryškėję kapiliariai, randai, strijos ir raukšlės taip pat bandomos įveikti naminėmis priemonėmis. Ant odos tepamos įvairios sultys, aliejai, taip pat atliekami natūralūs šveitimai. Tačiau praktika rodo, kad šios priemonės net ir vartojamos ilgą laiką, neturi ryškaus poveikio.

„Kardiolitos“ klinikų gydytoja dermatovenerologė Renata Kliunkienė tikina, kad šios problemos greičiausiai ir neskausmingiausiai taip pat įveikiamos lazeriu.

„Estetinė dermatologija leidžia atlikti frakcinį odos atnaujinimą, todėl randai ir strijos, atsiradusios po gimdymo ar kintant svoriui gali būti pašalinamos lazeriu.

Moderniausios ir naujausios lazerinės technologijos leidžia efektyviai pašalinti ir išsiplėtusius kapiliarus veido ir kojų srityje neatliekant operacijos, taip pat pašalinamos pigmentinės dėmės.

Lazeriu galima pašalinti net labai smulkias, kosmetinį vaizdą gadinančias rausvas kraujagyslines šakeles bei stambesnius kraujagyslinius darinius odos paviršiuje.

Pigmentinių dėmių šalinimas lazeriu sukelia lengvą dilgtelėjimo jausmą, tačiau paviršinis odos sluoksnis yra šaldomas, todėl procedūra yra neskausminga. Pigmentinės dėmės po procedūros patamsėja, o po kelių dienų pradeda blykšti. Dažniausiai pakanka dviejų tokių procedūrų. Nors kartais reikia ir šiek tiek daugiau.

Jei kalbėsime apie randų šalinimą, lazerio spindulys veikia odoje esantį kolageną, stimuliuoja jį, skatina padidėjusią kolageno gamybą, taip didinamas odos elastingumas pažeistoje vietoje, randas šlifuojamas ir koreguojama jo spalva.

Lazeriai, veikdami odos pigmentą melaniną ir smulkiose kraujagyslėse esantį hemoglobiną, išblukina randus“, – apie lazerines technologijas gydant odą pasakojo specialistė.

R.Kliunkienė taip pat paminėjo, kad kalbant apie kovą su odos senėjimu, strijomis ir randais, reikia nepamiršti ir dar vienos galimos procedūros – mezoterapijos.

„Tai paprasta ir veiksminga procedūra, kurios metu mikroinjekcijomis į paviršinius ir vidurinius odos sluoksnius lokaliai yra įvedamos biologiškai aktyvios medžiagos.

Šios procedūros esmė labai paprasta: retai, mažai ir tik reikiamoje vietoje.

Preparatų, leidžiamų į odą, sudėtyje yra hialurono ir amino rūgščių, vitaminų, odai būtinų mikroelementų ir mineralinių medžiagų, kofermentų ir panašiai.

Medžiagos pasirenkamos atsižvelgiant į individualią situaciją.

Veikiant šioms medžiagoms oda tampa stangresnė, išsilygina smulkios raukšlelės, oda atgauna skaistumą“, – pasakojo „Kardiolitos“ klinikų gydytoja dermatovenerologė.

Tiesa, pasak medikės, neretai pacientai painioja mezoterapiją su biorevitalizacija. Esminiai procedūrų skirtumai: sudėtis, efektas ir procedūrų skaičius.

„Kaip jau minėjau, mezoterapijos kokteiliuose yra ne tik hialurono rūgšties, bet ir vitaminų, nukleorūgščių, aminorūgščių, antioksidantų ir kitų medžiagų, o biorevitalizaciją sudaro gryna hialurono rūgštis. Po biorevitalizacijos procedūros efektas matomas kone iš karto, o mezoterapijai reikalingas visas procedūrų kursas. Biorevitalizacijai reikia mažesnio procedūrų skaičiaus – pakanka dviejų-keturių, o mezoterapijai – iki aštuonių“, – paaiškino R.Kliunkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.