Tai sužinoję niekuomet nebeišmesite ananasų žievelių

Ananasai yra vieni iš nedaugelio valgomų bromelijinių augalų šeimos vaisių, kuris yra suformuojamas daugeliui uogų susiliejus į vieną. Kiekvienas atskiras ananaso išorėje matomas „kvadratėlis“ – atskira uoga, pranešė justhealthylifestyle.com.

Pirmiausia nuplaukite ananasą ir jį nulupkite.<br>123rf nuotr.
Pirmiausia nuplaukite ananasą ir jį nulupkite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2016, 7:42 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:54 PM

Ananasai turi ypatingą naudą sveikatai. Juose gausu skaidulų, vitaminų B ir C, antioksidanto savybių turinčio mangano bei fermento bromelaino. Ananase taipogi yra tiamino. Šis vaisius taip pat ypač tinka dietos besilaikantiems asmenims, kadangi puodelyje vaisiaus yra vos 82 kalorijos.

1. Turi priešuždegiminių savybių

Ananasas yra vienintelis produktas, kuriame būtų bromelaino. Didžiausia jo koncentracija yra ananaso šerdyje, tačiau jo turi visos vaisiaus dalys. Šis fermentas yra ypač veiksmingas kovoje su uždegimu, todėl jis tinkamas sporto traumų gydymui.

2. Priešvėžinės savybės

Naujausi tyrimai parodė, kad bromelainas gali būti veiksmingas kovoje su vėžiu. Kartu su chemoterapija vartojami ananasai gali sulėtinti vėžinių ląstelių augimą. Be to, jame gausu beta-karotino, kuris apsaugo nuo prostatos bei žarnyno vėžio.

3. Saugo širdies sveikatą

Daugybė tyrimų įrodė, kad didelės vitamino C dozės gali sumažinti riziką sirgti širdies ligomis. Tai įrodo ir faktas, jog daug šviežių daržovių ir vaisių valgančių asmenų yra gerokai mažiau tarp sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis.

4. Užkerta kelią kataraktai

Vitaminas C taip pat atlieka itin svarbų vaidmenį apsaugant regą. Be to, naujausias tyrimas parodė, kad didelės vitamino C dozės gali pagerinti kataraktą – ligą, kurios metu akies lęšiukas tampa neskaidrus. Dėl to smarkiai suprastėja rega.

5. Naudingas vaisingumui

Ananasuose gausu mineralų ir vitaminų, kurių sąrašą vainikuoja vitaminas C, vario, beta-karotino, folio rūgšties bei cinko. Daugelis šių vitaminų padidina vyrų vaisingumą bei moterų šansą pastoti.

6. Gali užkirsti kelią astmos priepuoliams

Atlikti tyrimai parodė, kad beta-karotinas gali sumažinti dėl sporto ar kitos įtemptos fizinės veiklos kilusius astmos priepuolius. Be to, virškinimo metu beta-karotinas yra paverčiamas vitaminu A. Taigi, ananasai naudingi ne tik astma sergantiems pacientams, bet ir norintiems sustiprinti regą.

7. Gali gydyti osteoartritą 

Kai kurie tyrimai tikina, jog dėl savo su uždegimais kovojančių ypatybių, ananasai yra puikus (ir skanus) metodas kovoti su osteoartritu. Ši liga yra kone dažniausia sąnarių liga, kuri atsiranda sudilus kremzlėms ir kaului ėmus trintis į kaulą. Tai sergančiajam sukelia stiprius skausmus, smarkiai suvaržo judėjimo laisvę.

Kaip ir minėjome, visame ananase yra gausu įvairių vitaminų bei mineralų, ne vien jo minkštime. Taigi, pateikiame receptą, kaip panaudoti dažniausiai šiukšlių dėžę išmetamas žieveles.

Jums reikės: litro vandens, vieno nelupto ananaso bei saldiklio pagal skonį.

Pirmiausia nuplaukite ananasą ir jį nulupkite. Žieveles atidėkite į šalį. Po to, kai paruošite vaisiaus minkštimą valgymui, likusią vaisiaus šerdį bei žievę susmulkinkite ir suberkite į puodą.

Užpilkite vandeniu, įpjaustykite šiek tiek paties vaisiaus ir leiskite pavirti. Palaukite kol atvės ir nukoškite. Jeigu norite, kad gėrimas būtų saldesnis, pasaldinkite saldilkliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.