Kaišiadoriškė suabejojo: populiariame kreme – nuodingo mineralo dulkės?

Šiandien kosmetikoje yra naudojama begalė įvairių ingredientų. Kai kurie jų yra natūralūs, o kitos medžiagos yra sintetinės, sukurtos mokslininkų. Turbūt nieko keista, kad pastaruoju metu vis sparčiau populiarėja kosmetikos priemonės, kurių sudėtis yra natūrali.

Malachito apdirbimas yra sudėtingas, kadangi jo dulkės yra nuodingos.<br>123rf.com nuotr.
Malachito apdirbimas yra sudėtingas, kadangi jo dulkės yra nuodingos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2016, 9:09 PM, atnaujinta May 10, 2017, 6:38 AM

Deja, tai skatina ne tik ekologiškų kremų bei kitų priemonių kūrimą, bet ir natūralių produktų iškėlimą sintetinėje produkto sudėtyje, siekiant padidinti pardavimus. Taip nutiko ir su „Oriflame“ kosmetikos kompanijos viena siūloma kosmetikos priemonių linija.

Į redakciją kreipėsi sunerimusi skaitytoja Ilona, kuriai įtarimą sukėlė veido kreme bei serume esantis malachitas. Kaišiadoryse gyvenančiai moteriai pasidarė neramu kataloge pastebėjus, kad į veido priežiūros priemones yra dedamas mineralas, kurio dulkės, ne paslaptis, yra pavojingos žmogaus sveikatai.

Malachito panaudojimas gydymui

Malachitas – ryškiai žalios spalvos mineralas, vario hidrokarbonatas. Tai ypatingas žalios – juodos spalvos mineralas, kurio nauda žmogui mineralogijos moksle yra minima jau nuo seno. Pasak mineralogų, tai kūrybingumą, meilę sau ir aplinkiniams skatinantis akmuo.

Teigiama, kad jis gali sumažinti mėšlungio sukeltus skausmus, sustiprinti moters lytinius organus, palengvinti gimdymą. Stiprina širdį bei kepenų veiklą, mažiną reumatą, padeda šlakams pasišalinti iš organizmo. Visgi, tai ne vien teigiamą poveikį suteikiantis mineralas.

Malachito apdirbimas yra pakankamai sudėtingas procesas, o jo dulkės yra pavojingos žmogaus sveikatai. Dėl šios priežasties mineralą galima nešioti tik poliruotą. Tad kaip dėl kosmetikos, kurios sudėtyje yra šio mineralo ekstrakto?

Mineralogų vertinamas prieštaringai

Daugiau nei 20 metų veikiančio Astrominerologijos centro „Pars Fortunae“ steigėja Audronė Ilgevičienė tikino, kad nepaisant teigiamų mineralo savybių, apie malachito panaudojimą kosmetikoje ji girdi pirmą sykį.

„Malachitas nėra itin tinkamas naudoti kosmetikoje. Tam geriau rinktis gintarą, karneolį, rožinį kvarcą. Nuo raukšlių padeda ametistas, galima panaudoti ir įvairius agatus. Deja, to negalima pasakyti apie malachitą.

Dėl šio mineralo nesutaria ir kiti Europos mineralų terapeutai. Vieni jų teigia, kad malachitas yra pavojingas sveikatai, kiti tikina, jog gali būti pavojingas. Taigi, rizika vis tiek išlieka. Aš asmeniškai pati sau tokio kremo ant odos netepčiau ir kitam nerekomenduočiau“, – rėžė specialistė.

Panaudojimas kosmetikoje – demagogija?

Pasak chemijos prefesoriaus Albino Žilinsko, „Oriflame“ kompanijos pateikiamų kremo sudedamųjų dalių sąrašas yra analogiškas aibei kitų produktų aprašų. Deja, dėl siekio išsaugoti produkto receptūrą, apraše nėra pateikiamas tikslus kreme bei serume panaudoto malachito ekstrakto kiekis.

„Internetiniame puslapyje parašyta gaminio sudėtis yra identiška daugybei kitų panašių gaminių, o pagal pateikiamą „malachito ekstraktas“ (angl. Malachite extract) net ir neaišku ką ir kokiais kiekiais gamintojas apibūdina. Be to, minėto mineralo ekstraktas yra gaunamas sutrinant malachitą iki miltelių ir juos užpilant druskos rūgštimi. Taip yra gaunama paprasčiausia neorganinė druska vario chloridas.

Taip pat, jei kremo masė yra, pavyzdžiui, melsvos ar žalsvos spalvos, tai aišku, kad ją suteikia iš malachito gauti dvivalenčio vario jonai. Jeigu produktas kaip ir daugelis kitų yra blyškios spalvos, „malachito ekstraktas“ daugiau yra pasitelkiamas it magiškas terminas, aiškinant, kad tai saugo odą, padeda išvalyti toksinus, ar, kad antikiniais laikas jis buvo vartojamas kaip vaistas ir t.t.

Visgi, derėtų suprasti, kad visa tai tėra reklaminis triukas, didinantis pardavimų tikimybę. Svarbiausia, kad šis ekstraktas būtų naudojamas itin mažais kiekiais. Tokiu būdu būtų išvengta nuodingo jo poveikio sveikatai. Tačiau, apibendrinus vienu žodžiu, visa tai tėra demagogija“, – kritikos nepagailėjo profesorius.

„Oriflame“ patvirtino, kad produktas yra saugus vartoti

Dėl kremo sudedamųjų dalių buvo susisiekta ir su kosmetikos kompanija „Oriflame“. Kompanijos atstovai teigė, kad kol kas jokių nusiskundimų šiuo kremu neturėjo. Jų teigimu, malachito ekstrakto kiekis produktuose yra be galo mažas bei nedidelės koncentracijos, todėl jokios žalos sveikatai nekelia.

Nepaisant to, vyriausiasis kompanijos toksikologas Paulas Daly patikino, klientų sveikata bei saugumas yra kompanijos „Oriflame“ prioritetas. Taigi, atsiradus pagrįstų nusiskundimų produktu, šis būtų bemat pašalintas iš prekybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.