Perspėjo: nustokite švarintis tokiomis priemonėmis

Drėgnos servetėlės atrodo tarsi tikras išsigelbėjimas daugeliui tėvų. Jomis naudotis iš tiesų paprasta. Tačiau įsitikinimas, jog šis produktas visiškai nekenksmingas bliūkšta.

Būkite atidūs kosmetikos gaminių etiketėms, kad nereikėtų kęsti alerginių reakcijų.<br>123rf.com nuotr. ir youtube.com momentinis kadras.
Būkite atidūs kosmetikos gaminių etiketėms, kad nereikėtų kęsti alerginių reakcijų.<br>123rf.com nuotr. ir youtube.com momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 7:53 AM, atnaujinta May 10, 2017, 2:07 AM

NBC News jau prieš kelerius metus pranešė, apie tyrimą, kuris rodo, jog drėgnose kūdikių servetėlėse yra ingredientų, kurie sukelia alergines reakcijas, pasireiškiančias niežėjimu, paraudimu, odos bėrimu.

Studijos bendraautorė dr. Marija WuChang, pediatrijos ir dermatologijos profesorė iš Konektikuto universiteto medicinos mokyklos, pasakojo, kad viena jos pacienčių, 8-erių metų mergaitė, buvo ryškiai išberta aplink sėdmenis ir burną, galiausiai paaiškėjo, kad to priežastis – drėgnos servetėlės.

Per pusantrų metų specialistė pastebėjo panašią alerginę reakciją, kilusią dėl drėgnų servetėlių, dar penkiems skirtingiems vaikams.

Galiausiai, patyrinėjus, paaiškėjo, jog šios reakcijos priežastis – gaminio sudėtyje esantis methilisotiazolinonas.

Anksčiau buvo manoma, kad metilisotiazolinonui gali būti alergiški 1-2 proc. žmonių, bet Didžiosios Britanijos mokslininkai skelbia, kad skaičius gali siekti apie 10 proc.

Tai yra konservantas, naudojamas kosmetikos priemonėse. Ši medžiaga saugo kosmetikos priemones nuo grybelių ir bakterijų. Jos galite rasti šampūnuose, kremuose nuo saulės ir kituose kosmetikos bei higienos produktuose.

Kiti tyrimai yra parodę, kad metilisotiazolinonas gali sukelti net Alzheimerį ar veikti neurotoksiškai, bet tik didelėmis dozėmis, todėl šio konservanto naudojimas yra griežtai ribojamas Europos Sąjungoje.

Kai kurios kompanijos jau yra atsisakiusios šio konservanto, tačiau kiti kosmetikos gamintojai, naudojantys šį ingredientą, kol kas tvirtina, kad metilisotiazolinono atsisakyti neketina, nes jo naudojimą reguliuoja ir prižiūri Europos Sąjungos komisija, o kiekvieno produkto saugumą tikrina dermatologai ir toksikologai.

Tačiau jautrios ir alergiškos odos savininkams šio ingrediento reikėtų vengti. Ši medžiaga jiems yra pavojingiausia nenuplaunamose priemonėse, pavyzdžiui, vaikiškose servetėlėse. Tad būkite atidūs kosmetikos gaminių etiketėms ir atminkite, kad jokios servetėlės nepakeis apiplovimo vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.