Pasisaugokite:dažnai vartojamas produktas gali sukelti kraujotakos ligas ir vėžį?

Kokius pieno produktus geriau vartoti: riebius ar liesus? Ar tikrai pienas yra didžiausias kalcio šaltinis ir kokią žalą mūsų organizmui gali padaryti per didelis pieno produktų kiekis?

Kokius pieno produktus geriau vartoti: riebius ar liesus?<br>123rf nuotr.
Kokius pieno produktus geriau vartoti: riebius ar liesus?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 7:56 PM, atnaujinta May 9, 2017, 5:46 PM

Lrytas.tv projekto „(Ne)sveika“ vedėja Tautvilė Šliažaitė – natūralios medicinos gydytoja mityba atsako į šį daug kam kylantį kausimą.

„Kalbant apie pieno produktus labai svarbus dalykas yra kalcis. Visi žinome, kad geriausias kalcio šaltinis yra pieno produktai. Vis dėlto, daugelis vegetarų ir veganų tikina, kad juos vartodami kalcio ne tik negausime, bet ir prarasime.

Deja, atsakymas yra paprastas – valgydami pieno produktus kalcio neprarasime, o kaip tik gausime daugiau. Kiti šio mineralo šaltiniai – žaliosios daržovės bei sezamo sėklos. Taigi, pieno produktų nevalgantys asmenys turėtų jų suvartoti kuo daugiau.

Pieno produktuose taip pat gausu augimo hormono, kuris yra labai reikalingas augančio organizmo vystymuisi. Visgi, yra teorijų, teigiančių, kad vartodami didelį pieno produktų kiekį galime paskatinti vėžio ląstelių augimą“, – tvirtino Natūropatinės mitybos mokslus baigusi T. Šliažaitė.

Kitas dažnai kylantis klausimas: kas geriau – riebūs ar liesi pieno produktai? Specialistės teigimu, geriausia būtų rinktis riebius pieno produktus. Jie ne tik sotesni, bet ir yra naudingesni organizmui.

„Riebiuose pieno produktuose ne tik daugiau baltymų bei riebalų, bet taip pat jie išsaugo B grupės vitaminus ir vitaminą D. Nors daugelyje straipsnių nurodoma, kad neaukštą riebalų procentą turintys pieno gaminiai yra ypač naudingi sveikatai, realybė yra kitokia.

Juos pasirinkus gali lengviau augti svoris, padidėti rizika susirgti tam tikromis kraujotakos ligomis. Taip vyksta dėl paprastos priežasties – daugumos liesų produktų sudėtyje yra gerokai daugiau cukraus nei riebiuose jų atitikmenyse.

Taigi, geriausia pasirinkti riebius, o ne liesus, saldiklių ar skonio stipriklių turinčius produktus. Na, o jeigu pieno gaminių nevartojate, galima pasirinkti migdolų, avižų ar kokosų pieną“, – patarė mitybos specialistė.

Kitoje „(Ne)sveika“ laidoje Tautvilė paaiškins, ką reiškia laktozės bei pieno baltymų sąvokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.