Perskaitę šiuos patarimus parduotuvės vežimėlį bijosite paliesti

Slaugytojai kiekvieną dieną susiduria su užkrečiamomis ligomis sergančiais pacientais. Matyt, ne vienam kilo klausimas, kaipgi jie sugeba išvengti ligų, kai nuolat leidžia laiką užkrėstoje aplinkoje. Savo patarimais jie pasidalino su prevention.com.

Vieno tyrimo metu išsiaiškinta, kad ant 72 proc. vežimėlių rankenų buvo rasta išmatų bakterijų, o ant 51 proc. E.Coli bakterijų.<br>123rf nuotr.
Vieno tyrimo metu išsiaiškinta, kad ant 72 proc. vežimėlių rankenų buvo rasta išmatų bakterijų, o ant 51 proc. E.Coli bakterijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 3:35 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:33 PM

1. Jie neliečia savo veido

Dažniausiai žmonės suserga nes nešvariomis rankomis liečia akis, burną ir nosį. Slaugytojai turi įprotį to nedaryti. Vietoje rankų jie naudojasi nosinėmis ar servetėlėmis, arba viršutine plaštakos dalimi.

Dirbdami su oro lašeliniu būdu plintančiomis ligomis, slaugytojai dėvi specialias kaukes, dažnai plaunasi rankas. Jie taip pat palaiko saugų atstumą nuo čiaudinčių ir kosėjančių pacientų.

Pasirodo, čiaudulio metu į aplinką patekę lašeliai gali nuskristi daugiau negu metrą. Juose gausu mikroorganizmų, kurie palietę gleivinę gali nesunkiai pasidauginti bei apkrėsti sveiką organizmą.

2. Jie atsakingai prižiūri savo higieną

Labai svarbu prisiminti, kad ne tik darbo aplinkoje yra gausu mikroorganizmų. Jų gausybė ir namų aplinkoje, o ypač sporto klubuose. Todėl labai svarbu sporto metu neliesti veido, plikomis rankomis nevalyti veidu srūvančio prakaito.

Taip pat reikėtų visas žaizdas uždengti pleistrais ar tvarsčiais, kadangi tai dar viena ertmė, per kurią organizmai gali patekti į organizmą.

Nuvykus į parduotuvę, patartina nuvalyti prekių vežimėlio rankeną. Tai geriausia daryti antibakterinėmis servetėlėmis. Tai pakankamai protingas sprendimas: vieno tyrimo metu išsiaiškinta, kad ant 72 proc. vežimėlių rankenų buvo rasta išmatų bakterijų, o ant 51 proc. E.Coli bakterijų.

Grįžus namo taip pat nederėtų delsti ir rankas kuo greičiau nusiplauti muilu. Tai geriausias būdas atsikratyti mikroorganizmų, kadangi spirito pagrindu pagaminti rankas dezinfekuojančiai skysčiai ar želė jų visų nepanaikina.

3. Nevengia pasivaikščiojimo gryname ore

Grynas oras ypač naudingas ne tik tiems, kurie dirba ligoninėse, bet ir kitų įstaigų darbuotojams. Tai ne tik leidžia organizmui pasimėgauti didesniu deguonies kiekiu, bet ir pagerina imuninės sistemos veiklą.

Tyrimas atskleidė, kad 30-45 minučių trukmės kasdieniai pasivaikščiojimai gali net 40 procentų sumažinti ligos tikimybę.

4. Jie pasinaudoja savo atostogų dienomis

Laikas, kurį skiriame poilsiui, turi gydomųjų savybių. Slaugytojai tikina, kad labai svarbu pasinaudoti visomis savo laisvomis dienomis.

Tai jiems leidžia atsipalaiduoti, sumažinti patiriamo streso lygį. Įrodyta, kad pernelyg didelės darbo valandos padidina riziką susirgti.

Nors atostogavimas atrodo kaip savaime suprantamas dalykas, deja, daugybė lietuvių viršvalandžius leidžia ofisuose. Dėl pernelyg didelio darbo krūvio ar per ilgų darbo valandų stipriai nukenčia ne tik jų sveikata, bet ir suprastėja socialinio, šeimyninio gyvenimo kokybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.