Be šių priemonių žiemą, ko gero, neišsiversite

Kosulio, slogos ar padidėjusios temperatūros žiemą išvengia retas. Nenorėdami gaišti laiko poliklinikose, žmonės pagalbos pirmiausia ieško vaistinėje.

Kosulio, slogos ar padidėjusios temperatūros žiemą išvengia retas.<br>Pixaby.com nuotr.
Kosulio, slogos ar padidėjusios temperatūros žiemą išvengia retas.<br>Pixaby.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2016, 8:30 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 1:53 PM

Vaistų nuo karščiavimo reikėtų visuomet turėti namų vaistinėlėje. Jie ne tik mažina temperatūrą, bet ir pasižymi uždegimą slopinančiu, skausmą malšinančiu poveikiu. Tačiau medikamentų nereikėtų vartoti savo nuožiūra. Geriau visada pasikonsultuoti su specialistu.

Karščiavimą slopinančių vaistų pasirinkimas – didelis. Visi jie veikia panašiai, bet skiriasi jų stiprumas, veikimo trukmė, nepageidaujami reiškiniai, vartojimo būdas.

Į vaistų nuo karščiavimo sudėtį paprastai įeina viena iš šių veikliųjų medžiagų – paracetamolis, ibuprofenas arba acetilsalicilo rūgštis, kitaip – aspirinas. Bet aspirino ir ibuprofeno nerekomenduotina vartoti jautrų skrandį turintiems žmonėms, aspirinas netinka jauniems pacientams – vaikams ir paaugliams.

Yra įvairių formų vaistų – geriamųjų tablečių, tirpiųjų tablečių, žvakučių, mišinių karštiesiems gėrimams ruošti. Karštuosius gėrimus, į kuriuos įeina keletas veikliųjų medžiagų, reikia gerti tuomet, kai pasireiškia ne vienas, o keletas peršalimo simptomų – aukšta temperatūra, sloga, kosulys.

Jei tik pakyla temperatūra arba tik užklumpa sloga, geriau rinktis vaistus iš vieno komponento – malšinančius tik kosulį ar slogą arba mažinančius temperatūrą.

Vaistus nuo karščiavimo rekomenduojama gerti tada, kai temperatūra viršija 38 laipsnius. Jei ji žemesnė, gerkite vaistažolių arbatos su medumi, vartokite vitamino C ir gulėkite lovoje.

Karščiuojant reikia gerti daug šiltų skysčių – prakaitavimą skatinančios, atsikosėjimą lengvinančios, uždegimą mažinančios arbatos. Pavyzdžiui, aviečių, liepų žiedų, ramunėlių, šeivamedžių arba jų mišinių.

Viena dažnų klaidų – kai žmonės išgeria vaistų, palaukia, kol nukris temperatūra, ir išeina į darbą. Sunegalavus reikėtų bent kelias dienas pagulėti lovoje, gerti arbatą, gerai išsimiegoti, dažnai vėdinti patalpas.

Be gydytojo priežiūros patys nesigydykite antibiotikais. Nesvarbu, kad anksčiau jų buvo paskyręs gydytojas. Net jei jums ir atrodo, kad simptomai panašūs, antibiotikai kartais gali labiau pakenkti nei padėti. Jeigu gydantis per tris dienas būklė nepagerėja, liga neatslūgsta, temperatūra nekrinta, kreipkitės į gydytoją.

Kas padeda įveikti slogą? Populiariausi yra purškalai arba lašai į nosį, mažinantys nosies gleivinės paburkimą ir leidžiantys skysčiams lengviau pasišalinti. Bet neįpraskite jų vartoti per dažnai ir per ilgai, nes gali išsivystyti pripratimas, sausėti nosies gleivinė. Paprastai tokias priemones rekomenduojama naudoti ne ilgiau kaip penkias dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.