Vyrai rūko mažiau, bet tendencijos kelia nerimą

Sveikatos specialistai stebi, kad per dešimt metų sumažėjo rūkančių vyrų skaičius, tačiau neramina mokyklinio amžiaus vaikų rūkymas ir domėjimasis elektroninėmis cigaretėmis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 11:42 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:41 AM

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, suaugusių žmonių rūkymo mastai Lietuvoje mažėja. Lyginant 2005 m. duomenis su 2015-aisiais rūkančių vyrų dalis sumažėjo nuo 42 iki 34 proc., moterų nuo 10 iki 9 proc. Sveikatos specialistai nerimauja dėl vaikų ir paauglių įpročių. Lietuvos mokinių gyvensenos tyrimo duomenimis, 2014 m. rūkė kas septintas 11-15 metų amžiaus berniukas ir 8 proc. mergaičių, vis daugiau vaikų ieško ir pastaruoju metu stipriai išpopuliarėjusių elektroninių cigarečių. Anot Telšių Visuomenės sveikatos biuro specialistės Dovilės Mickutės, rūkančiųjų aplinkoje labai nedidelė jų dalis – tik dešimtadalis – nepabando rūkyti ir tik penktadalis išlieka nepradėję rūkyti pastoviai. Svarbiausiais vaikus ir paauglius rūkyti skatinančiais veiksniais metai iš metų išlieka smalsumas ir draugų įtaka. „Šiais metais Telšių rajono ugdymo įstaigose nuolat susiduriame ne tik su elektronines cigaretes naudojančiais, bet ir pardavinėjančiais nepilnamečiais. Paaugliui ar vaikui priklausomybė nuo nikotino gali išsivystyti vos per kelias savaites. Rūkymas jauname amžiuje ne tik daro didelę žalą sveikatai, bet ir padidina riziką vėlesniame amžiuje tapti priklausomiems nuo alkoholio ir narkotikų vartojimo“, – sako visuomenės sveikatos biuro atstovė. Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ Telšiuose esančios vaistinės vedėjas Rolandas Valaitis sako, kad rūkymas paauglystėje stabdo plaučių formavimąsi ir daro nepataisomą žalą. „Mergaičių kvėpavimo organai formuojasi iki 18 metų ir, jei ji pradeda rūkyti anksti, jos plaučiai tinkamai nesusiformuos. Berniukams yra dar blogiau, nes jų plaučiai formuojasi iki 24 metų ir bet koks pradėjimas rūkyti jauname amžiuje turi išliekamųjų reiškinių. Jauni rūkaliai labiau kenčia nuo kosulio, dažniau serga astma ar bronchitu, plaučių uždegimu, kitomis kvėpavimo takų ligomis“, – rūkymo pasekmes primena vaistininkas. Pastebėjus, kad vaikas ar paauglys pradėjo rūkyti, tėvai skatinami rodyti gerą pavyzdį. Pirmiausia svarbu patiems atsisakyti tabako. „Mesti rūkyti tik savo valios pastangomis gali būti labai sunku, tad neretai žmonės kreipiasi pagalbos tik kelis kartus suklupę. Sugalvojus atsisakyti šio žalingo įpročio, galima rinktis du kelius: pakalbėti su savo šeimos gydytoju ir gauti receptą receptiniams vaistams nuo rūkymo arba atvykti į vaistinę ir pasikonsultuoti, koks nereceptinis preparatas labiausiai tiktų“, – sako „Eurovaistinės“ Telšiuose vadovas. Jis rekomenduoja rūkymą pakeisti kitais, geresniais įpročiais. Svarbu visai šeimai kartu propaguoti sveiką gyvenseną, sportuoti, skatinti ir palaikyti vaiko norą užsiimti įvairia veikla po pamokų. Pradėti kalbėtis su savo vaikais apie tabako žalą rekomenduojama jau nuo šešerių metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?